Vatikan, Roma'nın sınırları içinde yer alan ve dünyaca ünlü çok sayıda tarihi yapı, müze ve sanat eserlerine ev sahipliği yapan bir şehir devletidir. Aziz Petrus Bazilikası'nın inşası ile temelleri atılan Vatikan yavaş yavaş gelişmiş; Katolik mezhebinin merkezi ve Papa'nın ikamet ettiği yer haline gelmiştir.
Dünyanın hem nüfus hem de yüz ölçümü bakımından en küçük bağımsız ülkesi olan Vatikan, resmi kayıtlarda Vatikan Şehir Devleti olarak geçer. Asıl büyük önemi Hristiyan dininin Katolik mezhebinin merkezi sayılmasından kaynaklanır. Her yıl oldukça fazla sayıda turist ağırlayan Vatikan, mutlak monarşi ile yönetilir.
Roma ve Vatikan'ın en önemli dini yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası, muhteşem sanat eserleriyle bürünen Sistina Şapeli'nin de yer aldığı ve toplamda 10 müzeden oluşan Vatikan Müzeleri, bazilikanın önünde yer alan ünlü Aziz Petrus Meydanı Vatikan'da görülmesi gereken en önemli yerlerdir.
Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır. Papa, Vatikan'ın Devlet Başkanı ve tüm dünyadaki Katoliklerin ruhani lideridir.
Nüfus. Yaklaşık 900-1.000 civarı bir nüfus bulunur. Bunların çoğunu çeşitli ülkelerden gelen papazlar ve İsviçreli muhafızlar oluşturur.
İlgili 15 soru bulundu
Vatikan Şehri, dini bir merkez olmanın yanı sıra çok sayıda kültür hazinesi barındıran tarihi ve turistik bir mekandır. Roma sınırları içerisinde 0,44 kilometre kare bir alana sahip olan Vatikan, bu alan içinde; değerli kiliseler, geniş meydanlar, sanatsal heykeller ve eşsiz tablolar barındırır.
İsviçreli Muhafızlar, prova öncesi üniforma ve zırhlarını kuşanırken birbirlerine yardım etti. İsviçreli Muhafızların Sözcüsü Ellia Cinotti, Papa'nın korunmasında Vatikan'da en yetkili organ olduklarını, bu nedenle de Katoliklerin ruhani liderinin hep en yakınındaki isimlerin kendileri olduğunu söyledi.
Vatikan Tarihi
San Pietro'dan sonra gelen Papaların da daimi ikametgahı olan Vatikan, 1929'da Papalık ile İtalya Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen Laterna Anlaşması ile bağımsız bir devlete dönüştü. Anlaşma ile devletin dininin Katoliklik olduğu ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.
Papalık Devleti
Papalık bir devlet olarak 1870 yılına kadar varlığını sürdürdü. O tarihte Savoya Hanedanının İtalya'yı tek bir bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık İtalya'yla Lateran Antlaşmasını imzalayarak Vatikan'ı kurdu.
Vatikan Müzeleri, ayın son Pazar günü hariç, Pazar günleri çalışmamaktadır. Bu günde Vatikan müzesine giriş ücretsizdir ve bilet gişesi saat 12:30'da kapanır.
Vatikan şehri katolik hristiyan dünyasının en kutsal yeri olup, Vatikan şehri bünyesindeki müzelere, Sistina Şapeli'ne ve Aziz Petrus Bazilikası'na omuzları açık bir kıyafetle ya da diz üstü şortlar ile girilmemektedir.
1929 yılında Vatikan Devlet Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Kardinal Pietro Gasparri ile Benito Mussolini arasında imzalanan Lateran Paktı ile Papalık Makamı ve Katolik Kilisesi Yönetim Hiyerarşisi olan Vatikan, özerk bir devlet statüsü elde etti.
Ve işte, “Dünyanın en küçük ülkesi neresidir?” sorusunun cevabı! 0.44 km² yüz ölçümüne sahip olan Vatikan, İtalya'nın Roma şehrinin içinde bulunan bir şehir devleti. Ülke vizesiz olmasına rağmen Vatikan'a direkt ulaşım yok.
Devlet Kardinal Sekreteri gözetimi altında (meclis başkanı gibi) Vatikan Şehri'nin gündelik yönetimini yürütülür ve aynı zamanda 'Curia Romana' (ana yasanın işlevi) koordine edilir. Kısaca, Katolik Kilise'nin 'merkezi yönetimi' Papa ve Kardinaller Heyeti'den oluşur.
Anlaşılıyor ki, Latincedeki tam karşılığı Vaticanus olan Vatikan ismi vates'ten geliyor ve “kehanetle, inançla alakalı yer” anlamını taşıyor. Roma'da Vatikan tepesi (mons Vaticanus) olarak bilinen yere de, dolayısıyla “Kahin/kehanet tepesi” de denebilir.
Vatikan'ın simgesi olan tarihi kilise. Küçücük ülkede en çok turist çeken eser.
Çoğunlukla devlet olarak bilinen Vatikan ile “Papalık Makamı” bir ve aynı (özdeş) sanılmaktadır. Bu eksik bilgilenmedir. Papa, Katoliklerin başı olarak yeryüzündeki tüm Katoliklerin “Kutsal Pederi”dir, ama sadece ve sadece Vatikan Devleti'nin Devlet Başkanı'dır.
Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.
Papa'nın, olası işten çıkarmaları önlemek ve daha düşük maaşlı çalışanları güvenceye alabilmek için bu kararı aldığı belirtiliyor. İtalyan basınına göre kardinaller yılda 50 bin euro civarında maaş alıyor.
Hıristiyan mezhepleri arasında Katolik mezhebi, mensuplarının sayısı açısından en büyük mezheptir. Katolik mezhebinin merkezi Roma şehrinde bulunan Vatikan'dır. Bu mezhebin en yüksek otoritesi Papa'dır.
Vatikan'da, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, 500 yıldır sarı, mavi ve kırmızı renkteki çarpıcı üniformalarının, geleneksel aksesuarlarıyla İsviçreli muhafızlar tarafından korunuyor. Toplam sayıları 110 kişi olan bu ordu, 22 Temmuz 1506'dan beri aktif olarak Vatikan'da görev yapıyor.
Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan, bir şehir devleti olduğundan yönetim merkezi de Vatikan şehrindedir.
Roncalli 1958-1963 yılları arasında Papalık yaparken, Vatikan ile Türkiye arasında resmi diplomatik ilişkiler de 1960 yılında başlıyor. Papalık ismi olarak 23. Jean'ı seçen Roncalli, Türkiye sevgisi nedeniyle "Türk Papa" olarak da anılıyor.
Bu liste dikkate alındığında günümüzde papa olan Papa I. Franciscus 268. papadır. Resmî bir papa listesi olmamakla birlikte, Vatikan tarafından yayınlanan Annuario Pontificio ("Papalık Yıllıkları"), genellikle en yetkin liste olarak dikkate alınır.
Tamamı İsviçreli erkeklerden oluşan bu özel birlik 1506 yılında Papa II. Julius (1503-1513) zamanında oluşturulmuş ve günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri