Böylece lezzetlerini maksimum seviyede verebilirler. Domates kurusunu saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir ortamda saklamak gerekir. Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanozu tercih edebilirsiniz.
Domates kurusunu daha uzun süre saklamak için, ağzı kapalı ve hava almayan bir kavanoza koyup kuru ve serin yerde bekletmeniz gerekir. Ayrıca kışlık domateslerinizi zeytinyağı içinde, birkaç diş sarımsak ile bir kavanoza yerleştirip, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Kurutulmuş domatesleri kuru, serin ve rutubetsiz yerde, bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kurutulmuş domatesleri saklamak için bir diğer yöntem şudur: Domatesleri kavanoza dizip içine kuru defne yağı, tane karabiber ve kişniş koyun, üzerlerini kapatacak şekilde zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Kurutulmuş domates hava almadan saklandığında 6 ile 12 ay arası dayanırken zeytinyağı içinde uzun yıllar dayanır ve bozulmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Kuruyan domatesleri kavanoza koyarak aralara sarımsak ve kekik ilave ediyoruz . En son üst kısmına da kekik ve sarımsak koyduktan sonra göz kararı zeytinyağ döküyoruz ve ağzını sıkıca kapatıyoruz, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Kış boyu kullanacağınız yemeklere uygun olacak şekilde dilimleyin. Ardından domateslerden akan fazla su ve çekirdekleri kenara ayırın ve kalan domates dilimlerini dikkatlice buzdolabı poşetlerine pay edin. Poşetlerdeki fazla havayı yine pipet ya da vakum cihazı ile vakumlayarak alın.
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
Üzerlerini geçecek kadar zeytinyağ ekleyin, Baharatları ekleyin, Kapaklarını kapatıp kavanozu çalkalayarak karıştırın, Buzdolabında saklayın.
Temiz bir kavanoza en alta 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 diş zeytinyağı koyarak başlıyoruz. Sırayla domates, sarımsak ve çok az baharat ,tuz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz. En son domateslerin üzerine gelecek kadar zeytinyağı olmalı kavanozda. Buzdolabında saklıyoruz.
Kuru domatesin hafif haşlanarak zeytinyağlı baharat ve defne yaprağıyla saklanabildiği bir lezzeti var. Bir kaç günde hazır olan bu tarifi salata sosu, yemek sosu, sandviç sosu olarak kullanabilirsiniz. Kuru domatesle tariflerden çok kullanışlı zeytinyağlı bu lezzetin yapımına buradan bakabilirsiniz.
Bir fincan güneşte kurutulmuş domateşte 8 gram karbonhidrat vardır. A, C vitamini ve potasyum, K, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, demir, folat ve mangenez içerir. Kurutulmuş domates Prostat, meme, kolon, akciğer ve pankreas kanserine karşı koruyucudur. Astıma karşı koruma sağlar.
Domates Kurusu 1 kg Fiyatı 213,68 TL.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Serin yerde sakladığınız ve ağzını iyice kapattığınız domates soslar aylarca tazeliğini korur. Konserveler ağzı açıldıktan sonra buzdolabında bekletilmeli ve birkaç güne kadar tüketilmelidir.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri