Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Kurutulmuş domatesleri kuru, serin ve rutubetsiz yerde, bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kurutulmuş domatesleri saklamak için bir diğer yöntem şudur: Domatesleri kavanoza dizip içine kuru defne yağı, tane karabiber ve kişniş koyun, üzerlerini kapatacak şekilde zeytinyağı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Kurutulmuş domates hava almadan saklandığında 6 ile 12 ay arası dayanırken zeytinyağı içinde uzun yıllar dayanır ve bozulmaz.
Kuruyan domatesleri kavanoza koyarak aralara sarımsak ve kekik ilave ediyoruz . En son üst kısmına da kekik ve sarımsak koyduktan sonra göz kararı zeytinyağ döküyoruz ve ağzını sıkıca kapatıyoruz, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Temiz bir kavanoza en alta 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2-3 diş zeytinyağı koyarak başlıyoruz. Sırayla domates, sarımsak ve çok az baharat ,tuz ilave edip zeytinyağı gezdiriyoruz. En son domateslerin üzerine gelecek kadar zeytinyağı olmalı kavanozda. Buzdolabında saklıyoruz.
Kuru domates yemeklerin içerisinde ya da kahvaltıların yanında direkt olarak tüketilebilmektedir. Sandviçlerin içerisinde, salata çeşitlerinde, ezmelerde tüketilebilen kuru domates kahvaltı sofralarında peynirlerin ya da kızarmış ekmeklerin yanına yakıştırılan bir üründür.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Öncelikle domates kurutmak için yaz aylarının en sıcak olanını tercih etmeniz lazım. Ağustos ve son yıllarda eylül ayının ortalarına kadar olan süre,en uygun zamanlardır.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Üzerlerini geçecek kadar zeytinyağ ekleyin, Baharatları ekleyin, Kapaklarını kapatıp kavanozu çalkalayarak karıştırın, Buzdolabında saklayın.
Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun. Buzlukta donan dilimleri bir bıçak yardımı ile tepsiden ayırarak buzdolabı poşetine koyabilirsiniz.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Kurutulacak domateslerin yağmurlu bir günde ve yağmur sonrasında toplanmamış olmasına, size ulaşmadan önce ıslatılmamış ve su değmemiş olmasına dikkat edin. Su değen domatesler kurutulurken kararır. - Yeteri kadar pamuklu kumaştan yapılmış örtü (naylon ve sentetik örtüler hava aldırmadığı için kullanılmamalıdır).
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Domatesler yıkanır. Ortadan boylamasına kesilir. Temiz bir bez üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir.
Domatesin bütün olarak saklanması çok yer kaplaması bakımından tercih edilmeyebilir. Derin dondurucusunda yer problemi olmayanlar için kolay bir yöntem ancak derin dondurucusunda yeteri kadar yeri olmayanlar domatesleri rendeleyerek veya sos yaparak konserve şeklinde saklayabilirler.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Kuru Domatesli Menemen Tarifi Nasıl Yapılır? Yemeklik doğradığımız soğan, biber ve sarımsakları zeytinyağında hafif kavuruyoruz. Ardından önceden 10-15 dakika kadar ılık suda beklettiğimiz ve ufak ufak doğradığımız kuru domatesleri de ekliyoruz. Biraz da salça ekleyip karıştırarak pişiriyoruz.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
İnce kıyılmış sarımsak, kurutulmuş domates ve tuzla birlikte mutfak robotundan geçirin. İsteğe göre püre haline getirin ya da daha iri kalmasını sağlayın. Parmesan peyniri ve zeytinyağını ilave edip tekrar robottan geçirin ve servis yapın.
Ancak ne yazık ki her domatesi kurutmak mümkün değil. Kurutmaya uygun domatesler Türkiye'de genellikle Çanakkale domatesi olarak bilinen etli, söbü domateslerdir. Sulu domateslerin kuruması uzun sürdüğü için genellikle kurumadan küflenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri