Tam tahıllar; mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller; patates, kabak, domates gibi sebzeler ve elma, portakal, kayısı, muz gibi meyveler suda çözünen lifli besinlerdendir. Suda çözünmeyen lifler, sindirim sistemini hareketlendirir ve destekler.
K vitamini, potasyum ve kanserle güçlü şekilde savaşan antioksidan bakımından çok yüksektir. Lif içeriği: 100 gram başına 2,6 gram lif kaynağı içerir. Hemen hemen tüm sebzeler önemli miktarda lif içerir. Örneğin: lahana (% 3,6), ıspanak (% 2.2) ve domates (% 1.2) miktarda lif kaynağıdır.
1 kase brokolinin 2,4 gramı liftir. 100 gram brokolide 2,6 gram lif bulunur. En iyi lif kaynaklarından biri olan enginarı mevsiminde bolca tüketmeye çalışın. Orta boy bir enginarın 6,9 gramı liftir. 100 gram enginarda 5,4 gram lif bulunur. Brüksel lahanası, brokoli gibi turpgillerden gelen bir sebzedir.
İlgili 29 soru bulundu
Posa yani lif sadece meyve, sebze, baklagiller, fındık, fıstık ve çekirdeklerden alınabilir. Süt yumurta ve ette posa yoktur.
Tavuk Etinin Besin Değerleri
1 porsiyon tavuk sote (170 gram) 288 kcal, 28,46 gram protein, 5,2 gram yağ ve 4,14 gram lif ile yüksek oranda kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini ile demir içerir.
Çok fazla lifli gıda tüketmek zararlı mı? Çok fazla lifli gıda tüketmek veya doğudan aşırı saf lif yemek, demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebilir. Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına neden olabilir.
1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur. 1 fincan sade Türk kahvesinde 2.63 gram lif bulunur.
Lif oranı yüksek olan gıdalar makarna, tam tahıllı undan yapılan ekmekler, kahvaltılık gevrekler, kuruyemişler, mısır, brokoli, havuç gibi sebzelerdir. Ayrıca ince kabuklu patates, yulaf, çavdar, arpa, narenciye türü meyveler, elma, nohut ve bezelye de lifli gıdalar içindedir.
Ceviz. Bir avuç cevizde günlük ihtiyacınızın 10'da biri kadar lif bulunmakta. Sağlıklı bir atıştırmalık, hem de salatalar ve tatlılar için çok iyi bir ek gıda olan ceviz aynı amanda bir “iyi yağ” kaynağı.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
100 gram avokado yaklaşık 6-7 gram lif içerir. Elma, yiyebileceğiniz en lezzetli ve en doyurucu meyveler arasındadır. Ayrıca lif bakımından nispeten yüksektir.
Bazı durumlarda gaz yapması ve hazmetmek açısından zor olsa da fasulye yüksek miktarda lif içerir. Bir porsiyon kuru fasulyede ortalama; 13,9 gram lif bulunmaktadır. Sıfır kolesterol içermesi ile de protein olarak tüketilmesi faydalıdır.
Düzenli olarak havuç yemek, kolesterol ve kan şekerinizi dengeliyor. Bunu içindeki yüksek orandaki liflere borçlu olan havuç, orta oy bir adeti ile günlük lif ihtiyacınızın %7'sini karşılamakta.
Diğer Posalılar; Elma, portakal, ahududu, yaban mersini,esmer pirinç,muz, yulaf ezmesi,çavdar ekmeği, kırık bezelye,ay çekirdeği, yeşil fasulye, badem, armut ve enginardır.
Besinlerin bağırsaklarda işlenme sürecinde gaz ortaya çıkmakta ve sıkışabilmektedir. Bazı yüksek lifli yiyecekler insanların büyük miktarlarda gaz üretmesine neden olabilir. Başlıca fasulye ile mercimek gibi baklagiller ve bazı tam tahıllar bu duruma yol açabilir.
Balıklarda kas yapısı, kısa liflerden ve iyi bağlayıcı dokulardan oluşmaktadır. Bu yapı, etinin kırılgan olmasına neden olmakta ve kolaylıkla jelatine dönüşebilmesine neden olmaktadır. Bu kısa kas lifleri ve jelatin, balığa yumuşaklık verir.
Salatalık, lif ve su tüketimini artırmanın en kolay yoludur. İçerdiği C vitamini ve kafeik asitle cildi yatıştırır, özellikle gözde oluşan şişkinliği azaltır. Salatalığın dış kabuğu lifin yanı sıra, potasyum, magnezyum gibi minerallerden de zengindir. Salatalık; lif ve su tüketimini artırmanın en kolay yoludur.
Sebzeler;karnabahar,lahana,pancar, şalgam, Brüksel lahanası, havuç, brokoli, salatalık, yeşil fasulye, , soğan, kereviz, lahana, , patlıcan domates ve biber suda çözülmeyen lifli besinlerden bazılarıdır.
Kuru erik, yüksek lif içeriğinden dolayı sindirime yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri