Etkisinde, ısı asitliği serbest bırakır esas olarak domates tohumlarında bulunur ve bu nedenle tatlılık ve asitlik arasında tat dengesizliğine yol açar. en asit seviyesi artar şeker içeriği değişmeden kalır, ancak bu nedenle daha düşük görünür. Sonuç olarak, domates sosunun tadı ekşi olur. Daha tatsız bir şey yok!
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyarsanız domatesin asidini alır. Robottan geçirdikten sonra tel süzgeçten ince suyunu süzün. Bu ince suyu kullanmazsanız kaynatma süresi azalır ve kıvamı daha güzel olur.
Ekşimiş domates konservesi yenir mi? Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
Domates konservesi yazın domatesi kaynatarak kavonozladığımız gıda maddesidir. Neden ekşilik olur? Ekşilik olduysa büyük ihtimal bozulmuştur. Küf, maya veya bakteriden dolayı olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Domates sosu için pişirme süresini azaltın
Pişirme süresi ne kadar uzun olursa, domatesler o kadar asidik hale gelir. Yani, domates sosunun asitli olmaması için domateslerin pişme süresini azaltın. Bunu yapmak için domatesleri küçük parçalar halinde kesin (yaklaşık 1 cm'den küçük).
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Domates rendesinin kışlık olarak uzun süre bozulmadan muhafazası için kullanılır. Aspirinin de hammaddesi olduğunu söylemiştik. Bazı turşularda bozulmayı önlemek için aspirin kullanıldığını düşünürsek ortak yönleri daha iyi anlayabiliriz.
Eğer domatesin kabuğunun çok yapay göründüğünü düşünüyor ve çıplak gözle beyaz çizgilerin farkına varabiliyorsanız, bu gıda nitrik asit içeriyor demektir.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor.
Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır. % 70'lik hava nemi idealdir. En az 6 saat doğrudan güneş alan yerlerde yetiştiricilik yapılmalıdır.
Domates ılıman iklim sebzesidir. İdeal sıcaklık ortalaması 18°C ve 27°C arasındadır. Bu nedenle kuzey ve güney yarım kürenin 30. ve 40. paralelleri arasında kalan ılıman bölgelerde dış koşullarda yetiştiriciliği kolaylıkla yapılabilmektedir.
Domatesin Su İhtiyacı
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir.
Bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su koyun. Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Zira buzdolabına konan domates uzun süre soğuk havaya maruz bırakıldığında tadını da kaybediyor. Kısaca domates soğuğu sevmiyor ve soğuk hava onun olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine sebep oluyor. Olgunlaşması sona eren domates ise gün sonunda tatsız tuzsuz bir şey olup çıkıyor.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir. Olgunlaşma dönemini tam olarak tamamlamamış “dörtte üç olgun” denen domatesler, 8 °C ile 10 °C sıcaklıklarda %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır. Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır.
Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri