ancak taze domates veya domates puresi konuluyorsa salcasiz olmasini affettirebilir.
Domates rendesini hangi yemeklerde nasıl kullanacağınız, aslında tamamen kişisel damak zevkinize kalmış. Salçanın kullanıldığı her yere onu da ilave edebilir ya da salça yerine domates rendesi kullanabilirsiniz.
Domates Sosu
Domates sosu çok s ekleyebilirdomates salçasına benzer tat, ama kalınlık değil. Kalınlığını arzu ederseniz, macun kıvamına gelene kadar kaynatabilirsiniz. Bu yöntemde size 3 yemek kaşığı salça vermek için 1 yemek kaşığı sos gerekir.
Makarnadan sulu yemeklere, çorbadan mezelere birbirinden farklı tarifte kendisine yer edinmeyi başarmış domates püresini; bolonez sos, menemen sosu, acılı ya da acısız ezme ve onlarca farklı sulu yemek tarifi hazırlarken kullanabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Domateslerin kabuklarını soyuyoruz. İri parçalar halinde doğrayıp iyice yumuşayana kadar ocakta pişiriyoruz. Daha sonra blanderdan geçiriyoruz. Sonra tekrar ocağa alıp yeteri kadar tuz ve sıvı yağ ekliyoruz.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Domates sosu veya domatesin kendisi sulu bir malzeme olduğu için, yemeklere önce salçayı ekleyip kavurursanız, yüzeyi sertleşip topaklanabilir.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
Uzmanlara göre, salça, domates püresi, domates sosu gibi, domatesi işleme tabi tutarak elde edilen tüm gıdalar, kanserle savaşta, parçalanmamış çiğ domatesten daha faydalıdır. Domatesin içinde yer alan ve kanser önleyici olan likopen bu işlemlerden geçtikçe çok daha aktif hale gelir.
Domatesleri yıkayın sonra ortadan ikiye kesin rendeleyin kabuklarını rendelemeyin kalsın sonra tencereye alın . Orta ateşte devamlı karıştıra karıştıra suyunu çekene kadar pişirin en son tuzunu ekleyin karıştırın . Ocağın altını kapatın biraz soğuduktan servis tabağına alın .
Sebzeleri derin bir kaba alın ve üzerine biber ve domates salçasını ekleyin. Tuz, karabiber, nane, isot, sumak, nar ekşisi, zeytinyağını da ekleyin ve karıştırın. Son olarak kıyılmış maydanozu da ekleyin. Domates ezmesini bir servis tabağına alın.
Diğer taraftan, domates piştiğinde asitliğini kaybettiği, içeriğindeki likopen açığa çıktığı ve alerjen olma ihtimali de azaldığı için pişmiş domatesi bebeğinize 9 aydan sonra verebileceğiniz doktorlar tarafından dile getiriliyor.
Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır. Hatta 1 yaşında çiğ domatesle tanışan bebekler, bu gıdayı 2 yaşına kadar kontrollü olarak tüketmelidir.
Hazır domates rendesinin kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanması ve 3 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Salça bir gıda saklama yöntemidir, yaz aylarında daha bol ve lezzetli olan domates veya kırmızı biberin diğer aylarda da yemeklerde kullanılabilmesini sağlar. Salça Türk mutfağında sıkça kullanılan bir malzemedir. Çorbalarda, sebze yemeklerinde, et yemeklerinde, böreklerde veya pidelerde kullanılabilir.
Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domates salçası yerine biber salçası kullanılır mı? farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Domates sosu, makarna, menemen gibi birbirinden farklı yemeklerin daha lezzetli hale gelmesi için kullanılan bir sostur. Rendelenmiş domates ile hazırlanan bu sos, isteğe göre biberle zenginleştirilir. Hem sade bir şekilde, hem de sebze kızartmalarında kullanılabilir. Ayrıca pizza sosu olarak da kullanılır.
Makarna, köfte gibi yemeklerin yanında sos yapmak için kullanabilirsiniz. Tat Domates Püresi katkı maddesi içermez, doğaldır. Tat Domates Püresi en iyi domateslerden elde edilmiştir. Tuz içerdiği için ilave olarak tuz eklemenize gerek yoktur.
Tuzsuz salçalarımızda sadece hammaddenin doğasından kaynaklanan tuzdan dolayı kuru maddede %2,5 oranında tuz vardır ve üretim sırasında ekstra kesinlikle tuz eklenmemektedir. Tuzlu salçalarımızda ise toplamda %5 civarında tuz vardır.
Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalorilikçok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez ve çok iyi A vitamini kaynağıdır.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir. Yüzyıllardır sofralardan eksik edilmeyen bu geleneksel lezzetin en çok tüketileni domates salçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri