Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Salatalık Tohumu Ne zaman Ekilir ve Dikilir? Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Temmuz ayı çok sıcak olduğu için ekime uygun değildir. Temmuz ayı birçok sebze için hasat zamanı olarak kabul edilir. Bu ayda bol bol sulama yapılır. Temmuz ayının sonlarında mısır, havuç, marul, fasulye ve salatalık gibi ürünlerin ekimi yapılabilir.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir. Zaten pazarlarda ve manavlarda yaz aylarında bolca salatalık görmek mümkündür.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Bu dönem esnasında fazla sulama yapılması dahilinde salatalıklarda sararma (boğulma) gözlenebilir. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Hava sıcaklığı 18 derecenin altına düşerse yılın hangi döneminde olursanız olun domatesleriniz beklenen gelişimi göstermez. Bu sebeple domates dikmek için yılın son donunun üzerinden birkaç hafta geçmesini beklemelisiniz.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Mart Ayı Ekim Takvimi
Ancak bazı bölgelerde halen bir don tehlikesine karşın uygun olmayan hava şartlarında taze fidelerin üzerlerinin örtülmesi tavsiye edilir. Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır.
Aşağıda yan yana dikilebilecek sebzelere örnekler verilmiştir: Domates: Salatalık, soğan, maydanoz ve havuç Lahana: Ispanak, kereviz, soğan ve pancar. Havuç: Soğan, domates, bezelye ve marul.
Şeker pancarı, turfanda patates, fasulye, bezelye, marul, ıspanak, sarımsak ve hatta bazı ılıman bölgelerde biber, domates, salatalık ve patlıcan tohumları şubat ayında ekilen tarım bitkileri arasında yer alır.
Dikim yönü kuzey-güney yönünde olmalıdır. Dikim mesafeleri çift sıra dikim sisteminde çift sıralar arası 100 cm, sıra arası 50 cm, sıra üzeri de tek mahsulde 50 cm, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde 45 cm' dir.
Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
SALATALIK büyütücü olarak meyve tutumundan sonra 15 günde bir 5 poşet/100 L su ile Agronom GIBBEST 31 SP direk meyvelere püskürtülerek uygulanması önerilir.
Toprak analizi yapıldıktan sonra analiz sonuçlarına göre tarla yetiştiriciliğinde ortalama olarak 8 kg/da P2O5 karşılığı fosforlu gübre ve 10-12kg/da N karşılığı azotlu gübre verilmelidir. Potasyumun 30 kg/da ' dan daha az olması halinde potasyumlu gübreler kullanılabilir.
Domates Hangi Ayda Yenir? Domates, taze olarak genellikle yaz aylarında, yani Haziran'dan Eylül'e kadar en iyi halindedir. Bu aylarda domates, hem lezzet hem de besin değeri açısından zirvededir. Kışın domates tüketmek isteyenler ise mevsiminde bir takım hazırlıklar yapmak durumundadır.
Her türlü sebze meyve yetiştiriciliği için geçerli olduğu gibi salatalık da güneş olmayan saatlerde sulanmalıdır.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Ağustos ayı, karnabahar, lahana, fasulye, börülce ve roka ekiminin yapıldığı aydır. Bu sebzelerin tohumları, Ağustos ayı boyunca toprağa ekilebilir. Ağustos ayında önceden ekilen kabak, marul ve salatalıklar fidelenir.
Ekim ayı sebzeleri: Yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, mantar, patlıcan, marul, roka, soğan, nane, tere, maydanoz, dereotu, fesleğen.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri