Domates ve salatalık zararlı ikililer arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle yaz aylarında salatalarımızın vazgeçilmezlerinden olan domates ve salatalık bir arada tüketildiklerinde negatif etki yapıyor.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Salatalıklar ve domatesler birbirleriyle uyumlu değildir ve asla bir arada tüketilmemelidir. Mideye ulaştıklarında fermantasyon süreci başlar, karın boşluğunda sindirim için salınan asit birçok sindirim problemine neden olabilir.
Pankreastan insülin salınımını desteklediği için diyabetik bireylere önerilen salatalık kabızlık problemi olan bireyler için de sindirim sistemini destekleyici etki gösterir. Domates ve salatalık içeriğindeki bitkisel steroller sayesinde aynı zamanda kötü kolesterolü düşürücü etki de göstermektedir.
Sebzeler;karnabahar,lahana,pancar, şalgam, Brüksel lahanası, havuç, brokoli, salatalık, yeşil fasulye, , soğan, kereviz, lahana, , patlıcan domates ve biber suda çözülmeyen lifli besinlerden bazılarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Cevap. Domates protein ya da karbonhidrat değildir. Vitamin yönünden zengindir.
Yeşillik/Domates/Salatalık % 54,96 karbonhidrat, % 20,08 protein, % 4,44 yağdan oluşur.
Yoğun magnezyum, potasyum ve lif açısından zengin olan domates, salatalık gibi çoğu sebze ortalama yüzde 95 oranında su içerir. Hem tok tutar hem de gün içerisinde daha az susuzluk yaşanmasını sağlar.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Domates: Domatesin besin değeri oldukça yüksektir ve içerisinde bol miktarda antioksidanlar bulunur. Sağlıklı bir akşam yemeği için domates ile protein tüketmek, sizin için mükemmel olacaktır. Aynı zamanda domatesi gece tüketmek, kilo vermenize yardımcı olur ve iltihaplanma ve sıvı tutulması ile mücadele eder.
Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Pişmiş ve Çiğ Domates Yemek Gaz Yapar mı? (
Bu özelliği sayesinde de bağırsaklara faydası bulunmaktadır. Çiğ ve pişmiş domatesin gaz yapıp yapmadığı araştırıldığında herhangi bir sorun oluşturmadığı görülür.
Domates neredeyse hiç yağ içermeyen düşük yağlı diyetler için ideal olan bir besindir. Lif açısından zengin olan domates aynı zamanda kabızlığın da önüne geçmektedir. Bağırsakları çalıştıran ve yiyeceklerin yağ olarak depolanmasını önleyen domates kilo vermek için de büyük bir tol oynamaktadır.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Ortadan kesilmiş domates dört kompartımanlı görülür. Kalp de kırmızı ve 4 bölümden oluşur. Domates, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı rol oynayan lycopene içerir.
Üzümün akciğere en faydalı olduğu bölge de alveollar. Böylece akciğer kanseri riskini de azaltmış oluyorlar.
Özellikle kilo verme amacıyla diyet programı uygulayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen besinler arasında yer alan söğüş salata domates ve salatalıkların iri iri doğranarak bir araya getirilmesi ile yapılır. İsteğe bağlı olarak söğüş salatanın içerisine yeşil biber de eklenebilir.
1- Öğünlerinizde mutlaka salatalarınız bulunsun: Salatalar yüksek posa ve su içeriği sayesinde midenizde hacim oluşturarak tokluk hissinizi artırır. 2- Tam tahıllı karbonhidratları porsiyon kontrolü ile tüketmekten çekinmeyin: Bir diğer yüksek posa kaynağı olan tam tahıllar dengeli bir tabağın olmazsa olmazıdır.
Domates, son derece düşük kalorili bir besin olduğu için, diyet yaparken gönül rahatlığıyla tüketilebilir. 1 orta boy domates, ortalama 18 kalori içerir. Sabah kahvaltılarında, öğle/akşam yemeklerinde, salatalarda ve diğer pek çok tarife rahatlıkla dahil edilebilir.
Pürüzsüz cilt için: Salatalık (15 kalori / 100gr.)
Bol su ve lif içerdiği için çok düşük kalorili diyette sınırsız olarak önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri