Soğan, sarımsak, pancar, hem balzamik hem de beyaz sirke ile havuç kombinasyonu ve yağda sotelenir. Yumuşayana kadar kaynatıldıktan sonra mutfak robotunda püre haline getirilir. Basit ve kolay - ve tadı şaşırtıcı bir şekilde domates salçası gibi!
Salça yerine ketçap kullanılıyor hem ucuz hem de bağımlılık yapıyor. Ketçap mideyi bozar, ekşime yapar, karın ağrısı yapar.
Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir. Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Dilerseniz biber salçası yerine domates salçası kullanabilir, kısırın içerisine salatalık ya da incecik doğranmış marul da ilave edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Domates sosu, salsa, çorba, biber, köfte ve bazı makarna sosları için iyi bir seçimdir.
Kısır (Salçasız) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle bulguru tuz ile karıştırıp, kapaklı bir kabın içinde üzerini geçecek kadar sıcak suyla ıslatın ve kapağını kapatın. Bulgur dinlenirken, diğer tarafta maydanoz, dereotu, soğanı incecik doğrayın. Sonra kuru soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domatesin posası ve kabukları kevgirde kalmalı. İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Salçanızı yaparken, suyunu çekip kıvam alana kadar sık sık karıştırarak, orta ateş üzerinde pişirmelisiniz. Ancak bu işlemi yaparken salçanızın başından ayrılmamalısınız. Aksi taktirde salçanız kaynamaya başladığında kıvamı yoğun olacağından etrafa sıçrayabilir. Salçanızı kapya biber kullanmadan da yapabilirsiniz.
Salça hakkında kısaca bilgi edinelim; Salça, yaz aylarından kış aylarına geçerken yapılan tercihen domatesten veya kırmızı biberlerin çeşitli yöntemlerle suyundan ve çekirdeğinden arındırılmasıyla oluşur.
1 su bardağı domates salçasına 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 - 1,5 çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, toz karanfil hariç tüm baharatlardan birer çay kaşığı, toz karanfilden bir çay kaşığının ucu ile koymanız yeterli. 2 su bardağı ya da daha fazla kullanacaksanız da miktarı o su ...
Domates salçası, Türkiye'de, daha yaygın olarak tüketilen salça türüdür. Kabuklarından ve tohumlarından ayrıştırılan domates püresi, kaynatma veya güneş altında kurutma gibi yöntemlerle salça haline getirilir. Domates salçasını sulandırıp domates suyu haline getirerek kullanmak da mümkündür.
İlk başta domateslerin suyu çıkana kadar dibi tutmaması için suyu ilave ettim. Domatesler kaynamaya başladıktan sonra, altını biraz kısın, pişsin, sonra süzgece boşaltın suyu süzülsün. Suyu süzülen domatesleri mutfak robotunda iyice parçalayın. Süzülen domates suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Biber salçasını kimi güneşte kimi ocakta pişirmeyi tercih ediyor. Salçanızı hızlıca hazırlayabilmek için fırın da kullanabilirsiniz.
Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üstlerine az miktarda tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra kavanozların kapağını biraz gevşek şekilde kapatın. Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Kız ve erkek çocuklarda ergenliğe geçiş sırasında görülen bazı sorunlar, erişkin yaşlarda doğal yolla anne-baba olmalarını engelleyebiliyor. Anne-babaların dikkati, kısırlıkla sonuçlanabilecek sorunların erken dönemde yakalanmasına olanak veriyor.
4- Cinsel yolla bulaşan Gonore (bel soğukluğu) gibi bazı hastalıklar sonucu da bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir. Tıkanıklık nedeniyle olan kısırlıklar, özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile çoğu vakada başarı ile giderilip normal yolla hamile kalınması sağlanabilmektedir.
Kısırlık (infertilite) çiftlerin düzenli ve korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl içinde gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri