Pizzanın olmazsa olması, özellikle de margarita pizza için taze domatesli pizza sosudur. Ama evde yapılmış, tazecik domates sosu yerine salça ya da ketçap kullanırsanız o lezzeti asla yakalayamazsanız. Tarla domatesleriyle yaptığım nefis domatesli pizza sosu lezzetiyle, emeklerinizin karşılığını kat kat verecek.
farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Domates sosu, makarna, menemen gibi birbirinden farklı yemeklerin daha lezzetli hale gelmesi için kullanılan bir sostur. Rendelenmiş domates ile hazırlanan bu sos, isteğe göre biberle zenginleştirilir. Hem sade bir şekilde, hem de sebze kızartmalarında kullanılabilir. Ayrıca pizza sosu olarak da kullanılır.
akdenizlilerin ya da doguluların yapmayacagı, yemeyecegi yemek. soluk beniz li yemek. ancak taze domates veya domates puresi konuluyorsa salcasiz olmasini affettirebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yemekteki aşırı salça tadını kırmak için bir diğer yöntem ise karbonattır. Damak tadınıza göre yemekteki salça yoğunluğu kırılana kadar karbonat ekleyebilirisiniz. Karbonatı birden dökmeyin ki yemeğin tadı bozulmasın. Patates, havuç gibi sebzeler ekleyerek salçanın yoğunluğunu kırabilirsiniz.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce). Ancak bu 4 sosun üzerine 20. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da ekledikten sonra günümüze 5 temel sos olarak ulaşmıştır.
tavamızı ateşe koyup tereyağımızı ekliyoruz. Yağımız cızcız edince soğanlarımızı, soğanlarımız renk değiştirince biberlerimizi, biberlerimiz yumuşayınca da domatesimizi ekleyip tuz, salça ve karabiberimizi de ekliyoruz ve bir kez karıştırıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Katarakt oluşumunu geciktiren A vitamini düşük ışıkta görmeye, beyaz kan hücresi üretimine yardımcı olmakta, yeni hücrelerin üretiminde önemli rolü bulunmaktadır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
Not: Sos için ev salçası da ilave ettim ya da hazır satılan domates soslarından da kullanabilirsiniz. Sarımsak tozu da ayrı bir lezzet katacaktır.
Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir. Taze soğanın durumu ana malzemeye göre değişebilir.
Eğer yemeğiniz ciddi derecede acı olduysa, yemek pişerken tencereye 1 çorba kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Etli yemeklerin de acılı olduğu durumlarda, ocağın altını kapatmadan önce bal ekleyin ve etlere hem tatlı bir aroma hem de sos kıvamı verin. Bal tüm yemeklerin acısını alacaktır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri