Pişirerek hazırladığınız domates suyunu sıcakken cam kavanozlara doldurup kapaklarını kapatarak kapakların kilitlenmesini sağlamalısınız. Cam kavanozları kullanmadan önce 15-20 dakika kaynatarak ya da bulaşık makinesinde yıkayarak sterilize edebilirsiniz.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi benim domatesim çok sulu olduğu için 1,5 saat kadar kaynattım.
Derin bir tencereye alınır orta ateşte kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika, domatesler eriyene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Domates sosu koyulaşıp erime kıvamına geldiğinde dövülmüş kaya tuzu ve 1-2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir.
Domates suyu yapmak için öncelikli olarak bir tencerenin içerisinde su kaynatmak gerekir. Suyu kaynattıktan sonra ise domateslerin kaynar suyun içerisine atılması gerekir. Kaynar suyun içerisinde domatesler bir kaç dakika bekletildikten sonra alınır. Sonrasında ise soğuk suyun içerisine atılır.
Yaklaşık 20 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın. Domates sosunu kavanozlara döküp hemen kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin. Üzerini de bir bezle örtüp 1 gün boyunca bekletin. Ertesi gün kavanozlardan hava alan olursa bekletmeden tüketin.
İlgili 41 soru bulundu
10 kilo domates 3 kilo kapya biber 1 buçuk 2 yemek. kaşığı tuz.
Her bir kilo domates başına 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edin.
Tencerenin yarısına kadar soğuk su dökün. Soğuk suyun içine kavanozları düz bir şekilde oturtun ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kavanozları bu şekilde yaklaşık 30-40 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Konservelerin kaynama işlemi bittikten sonra tencere içinden alıp, bir mutfak örtüsü üzerine koyun.
10 kg domatesten 1'er litrelik kavanozlarda 8 adet çıktı. 5kg domatesten 5 kavanoz çıkıyor.
Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Çiğ Domates Suyu Yapımı
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
1 kilo domatesten 1 kg domates salçası çıkmaz. 1 kg domates salçası elde etmek için yaklaşık 5 kg domatese ihtiyaç vardır.
1 kg domates için yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır. Bu oranı damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Orta ateşte pişirmeye başlayın. Ara ara karıştırarak kıvamının hafif yoğunlaşmasını sağlayın.
Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Asitlik seviyesi yüksek olan meyve ve domates gibi gıdalar, ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır.
Salça Yapımı ( Kaynatarak) Tarifi Nasıl Yapılır? Domatesler yıkanır gelişi güzel kesilerek büyük tencereye konur. Üzerine kırmızı biberler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır, gelişi güzel kesilerek domateslere ilave edilir. Arada karıştırarak iyice yumuşayıncaya yaklaşık 1 saat kadar pişirilir ve blender ile iyice ezilir.
Çiğ domates suyu hazırlandığı an meyve suyu gibi içilerek tüketilebilir. Pişmiş domates suyu ise kışın yemek yaparken yemeklere lezzet vermesi için ilave edilerek tüketilebilir.
Konserve kavanozlarının her biri yaklaşık 1 kg domates alır. Buradan hesapla 10 kg domates için 10 kavanoz yeterli olacaktır. Menemeni hazırlamak da çok pratiktir. Satın aldığınız konservelik domatesleri kabuklu şekilde menemen yapabileceğiniz gibi domateslerin kabuğunu ayıklayabilirsiniz de.
Örneğin 20 kilo domates bir kasaya yakın miktardadır. Bu da kişilerin 15 ile 20 kavanoz arasında konserve yapmasına imkan tanır.
Kışlık Menemen Tarifi İçin Malzemeler
Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Kavanoz kapakları nasıl kaynatılır? Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor. Bunun için kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılmalı. Aksi halde kavanozda oluşacak olan bakteriler sağlığınızı etkileyebilir.
Domates sosu hazırlarken çok daha uzun süre dayanması için mutlaka pişirirken içine ya da pişirip kavanozladıktan sonra üzerine zeytinyağı koymak mühim. Zeytinyağı sayesinde konserveleriniz çok daha uzun süre dayanıyor. Bir diğer lezzet unsuru ve daha uzun süre dayanmasına destek olan malzeme ise sirke.
Domates konservesi yaparken tuz kadar önemli olan noktalardan birisi de yağ kullanımıdır. Konservenin daha lezzetli olması için yağ ihtiyaç duyulan malzemelerden biridir. Ancak 5 kiloluk domates için yarım çay bardağı kadar sıvı yağ kullanmak yeterli olmaktadır.
tencere kullanılmalıdır. konserve yapımında yenilenmelidir. amacıyla limon suyu, limon tuzu veya sirke kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri