Yoğurt tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Kayseri'de bayramlarda yapılıp yenen bir tatlıdır.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Revani ile yoğurt tatlısı arasındaki fark nedir? Revani, gözenekleri çok, bol yumurtalı olduğundan rengi sapsarı ve yumuşacık süngerimsi bir tatlıdır. Kıvam olarak pandispanyaya benzer. Yoğurt tatlısı; daha sert, daha açık renk ve daha az kabarık hatta kıvam olarak Şam tatlısına benzer.
Revani tatlısı Osmanlı döneminde Ermenistan ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine yapılan tatlıdır. Bu kadar güzel bir olayın sevincini yansıtan tatlı bizim içinde çok değerlidir. Revani sade yapıldığı gibi haşhaşlı da yapılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Yoğurt tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Kayseri'de bayramlarda yapılıp yenen bir tatlıdır. Yoğurt tatlısı birçok yörede olduğu gibi Trakya mutfağında da yer alır.
Afyonkarahisar bölgesine ait düğülü haşhaş tatlısı, çevre illerde de çok sevilen bir tatlıdır. Haşhaş ve ince bulgur ile hazırlanan bu tatlı, şeker ve tereyağı ile tatlandırılır.
Klasik revani tatlısının kek kısmında süt yerine yoğurt kullanılır. Revani yaparken yoğurt yerine süt kullanmak isterseniz bol sütlü revani tarifini deneyebilirsiniz.
Süngerimsi bir kıvamı olmasını isterseniz revani hamurunuzun içerisine mutlaka yoğurt ilave edin. Yoğurdunuzun hafif sulu kısmından koyarsanız da revaniniz daha güzel kabarır. Yine şerbetini tam emmesi ve dokusunun güzelleşmesi için irmiğe ihtiyacımız var.
Revani diğer adı nedir? Ramazan tatlılarından bir klasik olan revani tatlısının bir diğer adı yoğurt tatlısıdır.
Aradaki fark içeriğindeki irmik ve üzerine dökülen şerbettir. O yüzden pişirme, hazırlama hatta püf noktaları bile birbirinin aynıdır.
Sünger gibi yumuşacık bir kek üzerinde tam kıvamında ölçülü şerbetiyle ağızda lokum gibi dağılan bir revani tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz. İşte şef Semen Öner'in elinden en kolay en leziz revani tarifi. Kökeni Osmanlı zamanına dayanan revani tatlısı belki de şerbetli tatlılar arasında yapımı en kolay olanı.
Revan nerede bulunur? Ermenistan Cumhuriyeti'nin başkenti olan Erivan/İrevan (tarihî Revan) şehri, -kesin olmamakla birlikte- Urartu çağında M.Ö.
Haşhaş helvası ülkemizde sadece Burdur'da yapılmaktadır ( Bakınız: Türkiye Kültür Portalı) Yöresel bir tatlı olan haşhaş helvasını eskiden ninelerimiz yapardı.
Aktarlarda ve büyük marketlerde bulabileceğiniz mavi haşhaş ile haşhaşlı revani yapabilirsiniz.
Haşhaş ise ülkemizde kısıtlı bölgelerde yetişir. Hem yazlık hem de kışlık olarak ekilebilen ve yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde en çok haşhaş yetiştirilen bölgelerden birisi Afyonkarahisar'dır. İlk sırada bulunan Afyonkarahisar'dan sonra Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illeri gelmektedir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Nişasta, şeker, su ve kuru meyveleri bir tencereye koyun. Sürekli karıştırarak üzeri göz göz oluncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Portakal suyunu ilave edip karıştırın ve kaselere paylaştırın. Üzerlerini ceviz ve fındık içiyle süsleyerek servis yapın.
Tencereye şeftaliler şeker ve biraz su konur . Yumuşayana kadar yaklaşık 5-8 dk pişirilir. şeftaliler soğutulup yapılacak kupun içine önce dondurma üstüne şeftali ve en üste krem şanti konulur . Çekilmiş ceviz ile servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri