Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Cam kavanozları kullanmadan önce 15-20 dakika kaynatarak ya da bulaşık makinesinde yıkayarak sterilize edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kavanozların kapaklarının paslı ve yıpranmış olmamasına dikkat edilmelidir. Mümkünse domates suyunu koyduğunuz cam kavanozlara yeni kapak almalı ve bu kapakları kaynatmamalısınız.
Domatesler suyunu saldıktan sonra ocağın altını açın ve ağır ateşte domateslerin kendi sularında güzelce ezilene kadar pişmesini bekleyin. Sık sık karıştırın. Pişirme aşamasında dilerseniz içerisine karabiber, kekik ve sarımsak da ilave edebilirsiniz. Domatesler piştikten sonra el blenderı yardımıyla güzelce ezin.
1 kg domates için yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır. Bu oranı damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Orta ateşte pişirmeye başlayın.
İlgili 26 soru bulundu
Derin bir tencereye alınır orta ateşte kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika, domatesler eriyene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Domates sosu koyulaşıp erime kıvamına geldiğinde dövülmüş kaya tuzu ve 1-2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir.
Domates suyu yapmak için öncelikli olarak bir tencerenin içerisinde su kaynatmak gerekir. Suyu kaynattıktan sonra ise domateslerin kaynar suyun içerisine atılması gerekir. Kaynar suyun içerisinde domatesler bir kaç dakika bekletildikten sonra alınır. Sonrasında ise soğuk suyun içerisine atılır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın.
Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Ardından biberlerin üzerine doğranmış domatesleri ekleyin. Biber ve domatesleri karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz koyup, tekrar karıştırın.
4. aşama: 20 dakikanın sonunda 5 litrelik tencereye 2 yemek kaşığı olacak şekilde kaya tuzu dökelim, karıştıralım ve ocağın altını orta ateşe getirelim. 40 dakika böyle arada karıştırarak pişirelim.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Güneşte veya ipte kuruttuğunuz domatesleri, cam kavanoza alın ve ağzını kapatın. Domatesleri serin, kuru ve güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Domates içinde çok sayıda faydalı vitamin bulunur. Bu nedenle de bu meyvenin suyunu tüketmek de çok faydalıdır. Domatesin antioksidan özelliği nedeni ile vücutta bağışıklığı arttırır. Bu nedenle de günlük hayatta mutlaka yeteri miktarda alınması önerilen bir sebzedir.
Diğer taraftan, domates piştiğinde asitliğini kaybettiği, içeriğindeki likopen açığa çıktığı ve alerjen olma ihtimali de azaldığı için pişmiş domatesi bebeğinize 9 aydan sonra verebileceğiniz doktorlar tarafından dile getiriliyor.
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Yöntemlerden biri domates sosunun asit tadını düzeltin, bir başka çok popüler ama daha az sağlıklı numara hazırlığa tatlı bir yiyecek ekleyin. Aslında kimyasaldır: şeker asit tadını nötralize eder. Yani ekle 1/2 çay kaşığı şeker 6 orta boy domatesten oluşan bir sosta.
Domatesler ve kaya tuzunuz hazırsa, dilediğiniz miktardaki domatesleri güzelce yıkayın. Daha sonra dik bir şekilde ortadan ikiye kesin. Kestiğinizde açıkta kalan yüzlerini, her bir yüzeye yaklaşık 1 çay kaşığı gelecek miktarda kaya tuzu ile tuzlayın.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri