Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı. Prof Karatay aynı zamanda yeşil fasulyede de fazla miktarda şeker bulunduğunu belirtti.
Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.
Ürik asit yüksekliği olanlar pürinden zengin gıdalar olan sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb), küçük balıklar (hamsi, sardalya, alabalık vb), sucuk, salam, sosis, midye, karides, havyar, istiridye, et suları, nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller ve mayalı gıdalardan uzak durulmalıdır.
Pürin, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, buğday kepeği, baklagiller, mayalı içeceklerin yanı sıra çay ve kahve gibi gün içinde sıklıkla tüketilen içeceklerden de alınır.
Bu, gebelik, obezite, alkolizm, bazı ilaçların tüketimi (diüretikler, kanser ilaçları, beta blokerler vb.), yüksek protein diyeti, yoğun egzersiz, menopoz ve diyabet durumunda ortaya çıkabilir. Yüksek ürik asit seviyeleri metabolik sendromu da tetikler.
İlgili 31 soru bulundu
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Kandaki ürik asit seviyesini düşüren salatalık, böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Bunlara örnek olarak, çilek, kiraz, kabak, salatalık ve yaban mersini verilebilmektedir. İçeriğinde su oranı yüksek besinler kanda bulunan ürik asidi dengelemektedir. Ayrıca gut hastalığıyla mücadele edenler katı yağlardan uzak durmalı, zeytinyağı ve fındık yağı kullanmalıdır.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Bunun haricinde meyveler, sebzeler, fındık gibi çerezler, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, şehriye, pirinç, makarna, hububat ve hububat ürünleri istenildiği ölçüde tüketilebilir.
*Potasyumdan zengin olması nedeniyle böbrek sağlığı için faydalıdır. Ürik asit seviyesini düşürür, sodyum atımını hızlandırır, böbreklerde taş oluşumunu önler.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Limon en alkali gıdalardan biridir ve içinde bulunan sitrik asit sindirildiğinde asitlilik yaratmaz. Her gün limonlu su içerseniz vücudunuzun toplam asitlilik oranı zaman içerisinde düşer. Ayrıca iltihabın nedenlerinden biri olan eklemlerde biriken ürik asit limonla yok olur.
Düşük pürinli bir diyette ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumların bulunmamasına karşın bunlardan yapılan yağları tüketmeniz ürik asit seviyenizi düşürebilir. Örneğin 1 yemek kaşığı günlük keten tohumu yağı kullanımı ürik asit seviyelerini düşürmede yardımcı olabilir.
Genel olarak, kandaki ürik asit düzeyi 7 ile 8 mg/dl'yi aşarsa, ürik asit, kristaller halinde eklem içlerinde birikip Gut'a neden olur. Zengin potasyumu içeren muz, ürik asidinin vucuttan atılmasına yardımcı olur ve böylece ürik asidin kristalleşmesi de önlenmiş oluyor.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Antioksidan zengini olan ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez. Günlük önerilen miktarı geçmemek koşuluyla az yağlı kuzu eti, dana eti, hindi, tavuk ya da balık eti yenebilir.
“Kanı temizleme etkisiyle kanın üre ve benzeri maddelerden temizlenmesini sağlar. İdrar söktürerek böbreklerdeki kum ve taşın dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği omega-3 sayesinde kalp sağlığı için de önemlidir. Devam eden araştırmalarda gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiği saptanmıştır.
C vitamini ve kandaki ürik asidi azaltan antosiyaninler açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca diyabet ve kolesterol kontrolü için tavsiye edilirler. Düzenli olarak yeşil çay içerek kanda aşırı ürik asit birikmesini önleyebilir, böylece gut gelişme riskini azaltabilirsiniz.
Fazla yağ böbreklerden ürik asit atımını azaltır ve vücutta birikimine neden olur. Bu nedenle; gut hastalığı beslenmesinde yağlı etler, kızarmış yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin, fazla yağ ve şeker içeren tatlılar ve diğer yüksek yağlı gıdalar tüketilmemelidir.
Bazı sebzeler: Kuşkonmaz, karnabahar, ıspanak. Tam tahıllar: Kepek, yulaf ekmeği, kepekli ekmek. Düşük pürinli gıdalar: Süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, tereyağı.
100 gramında 0-15 mg mg pürin içeren besinler ise diyette serbest olan besinlerdir. Bunlar; süt ve süt ürünleri fakat az yağlı olmalıdır, yumurta, ekmek fakat çavdar ekmeği hariç, meyveler, orta derece sınıfında bulunan sebzeler dışındaki sebzeler, makarna, pirinç, baharatlar ve turşu bu grupta yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri