İşçinin çalışırken aldığı raporlar kural olarak, kıdem hesabında dikkate alınmaktadır. Ancak ,işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ihbar süresi + 6 haftayı geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.
Belirtmek gerekir ki raporlu işçilerin çalışmadıkları günleri istirahat koduyla SGK'ya bildirilmektedir. Bu günler emeklilik hesabında da sayılmamaktadır. Fakat işverenin, işçinin ücretini yatırması durumunda prim günlerini de yatırması gerektiğinden bunlar işçinin emeklilik hesabında dikkate alınacaktır.
İş kazası raporu alan ve işe gidemeyen işçi işveren tarafından işten çıkarılamamaktadır. İş Kanunu'nu gereğince bu işlemi gerçekleştiremez. Ancak böyle bir durum gerçekleşir ve işveren işçiyi çıkarması durumunda işçi ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı ödemeye zorunludur.
İşçiler, tabi ki gerekli şartlar sağlanmışsa işten çıkarılabilir. Ancak, raporlu olan işçi tıpkı diğer işçiler gibi haklı bir neden gösterilmeksizin işten çıkarılamaz.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesinin gerekçesinde sık sık hastalanma veya çalışamaz duruma getirmemekle birlikte işini gerektiği şekilde yapmasını devamlı olarak etkileyen hastalık halinin işçinin yetersizliğinden kaynaklanan geçerli fesih nedenleri olduğu belirtilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Raporlu iken işten çıkarılır mı? Eğer rapor 6 haftadan fazla ise iş veren iş sözleşmesinin feshedebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
Sağlık raporu almış bir işçinin iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için işçinin ihbar süresine altı hafta eklenir (burada altı hafta + ihbar süresi formülü uygulanır). Bu süre dolduktan sonra işveren isterse işçiyi işten çıkarabilir.
Kıdem Tazminatı Hesabında Raporlu Olunan Süreler;
Kıdem tazminatı hesabında makûl süreyi aşmayan istirahat süreleri kıdem tazminatına esas süreye dahil olduğu gibi prim yatırılmayan bu süreler kıdem tazminatı hesabını etkilemez.
Günlük ücret alan işçi
Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz. Dolayısıyla, rapor süresi boyunca işçinin maaşından kesinti yapılabilir.
Sürekli ve Uzun Süreli Rapor Alan İşçinin İşten Çıkarılması
3 yıldan fazla olanların bildirim süresi 8 haftadır , bu süreye 6 hafta eklendiğinde 14 HAFTAYI (98 GÜN), aşması halinde işverenin iş sözleşmesini feshetme yani işçiyi işten çıkarma hakkı doğar.
İş kazası raporu alan ve işe gidemeyen işçi işveren tarafından işten çıkarılamamaktadır. İş Kanunu'nu gereğince bu işlemi gerçekleştiremez. Ancak böyle bir durum gerçekleşir ve işveren işçiyi çıkarması durumunda işçi ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı ödemeye zorunludur.
Sonuç olarak, işçinin raporlu olduğu süre içinde iş sözleşmesi askıda olduğu için bu süre içinde savunma istenmesi hukuka uygun olmaz. Çünkü, askı süresi içinde temel edimlerden olan iş görme borcu askıya alındığından, bu borcun yerine getirilmesi ile ilgili savunma istenmesi uygun değildir.
İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerekir. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.
Sigorta borçlanması konusunu açıkladığımız yazımızdan da görebileceğiniz üzere (mustafabaysal.com/geriye-donuk-sigorta-nasil-kazanilir-ssk-borclanmasi-nasil-yapilir) raporlu günlerin geriye dönük borçlanması da ne yazık ki mümkün değildir.
Genel kural olarak işçinin raporlu olduğu dönem için işverenin işçiye ücret ödeme ve işçi için sigorta primi yatırma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu kuralın iki istisnası vardır. Birinci istisna aylık ücretli işçiler, yani raporlu ya da izinli olsa bile aylık ücretini tam çalışmış gibi tam alan işçilerdir.
İş yerinden tazminat almak için kaç yıl çalışmak gerekli? İş yerinen tazminat almak için, o iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekiyor. KOSGEB başvuru şartları nelerdir? Farklı sektörlerde ve farklı yerlerde çalışılmış olsa dahi 15 yıl 3600 gününün dolması gerekir.
İşçi geçici iş göremezlik durumunda, tazminat talep etme hakkına sahip olur. Bu hakka sahip olan işçinin yerine getirmesi gereken yükümlülükler: Tazminat almak isteyen işçinin, bu tazminatı hak ettiğine dair tıbbi rapor sunması gerekir.
Dolayısıyla, işçi her yıl için 30 günlük olmak üzere toplam 300 günlük ücreti tutarında yani 10 aylık ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.
Raporlu olduğunuz dönemde istifa edebilirsiniz ancak bildirim süreniz rapor bitim tarihinden itibaren başlar. Haklı bir fesih sebebiniz varsa ihbar öneli verme zaruretiniz bulunmadığından işi rapor süresi içinde sonlandırabilirsiniz.
Yargıtay'a göre işveren işçinin raporlu olduğu süre içinde fesih bildiriminde bulunduğu takdirde rapor süresi içinde fesih bildirimi hukuki sonuç doğurmaz. Dolayısıyla fesih, rapor süresinin bitiminde gerçekleşmiş olur.
SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT'ye ödeme talimatı gönderirler. İşçiye SMS gönderilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT'ye giderek rapor parasını alır.
Sigortalı kişi yatarak tedavi edilecekse günlük kazandığı brüt ücretinin yarısı SGK tarafından ödenir. Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir.
Rapor alınan gün sayısı 3 ve üzeri sayılarda, aşağıda belirtilen kriterler dahilinde Sosyal Güvenlik kurumu rapor parası ödemektedir. 1 ve 2 günlük raporlar için ise ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmamaktadır. Bunun istisnası işverenin insiyatifi ile ödeme yapmasıdır.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri