Domatesteki organik asitler temel olarak sitrik asit ve malik asit olup sitrik asit olgun yeşil evrede maksimuma ulaşmakta ve olgunlaşma süresince sabit kalmaktadır.
Taze domates suyundaki serbest amino asitlerin %45'ini glutamik asit oluşturmakta, bunu aspartik asit izlemektedir. Sitrik asit en fazla bulunan organik asit iken, bir miktar da malik asit bulunmaktadır (Gould, 1983; Yılmaz, 2001).
Domates aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, folat ve K vitamini içerir. Domatesin 100 gramı 18 kaloridir. Yine domates 100 gramında 0,9 protein, 3,9 karbonhidrat, 2,6 şeker, 1,2 gram lif ve 0,2 gram yağ içerir. Domates tüketmek günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılayabilir.
Domates suyu ph değeri ise 4 ile 4.5 arasındadır. Bu da domates suyunun bir asit olduğunu ancak zayıf bir asit olduğunu göstermektedir.
1 Adet (Orta) Domates 19,80 kaloridir. Domates içeriğinde 4,28 Karbonhidrat(g), 0,97 Protein(g), 0,22 yağ(g), 1,32 lif(g), 5,50 Sodyum(mg), 260,70 potasyum(mg), 11,00 Kalsiyum(mg), 916,30 A Vitamini(ui), 15,07 C Vitamini(mg), 0,30 ve Demir barındırır. Domates kalorisi ve besin değerleri…
İlgili 34 soru bulundu
Domatesteki organik asitler temel olarak sitrik asit ve malik asit olup sitrik asit olgun yeşil evrede maksimuma ulaşmakta ve olgunlaşma süresince sabit kalmaktadır. Diğer taraftan, malik asit miktarının azaldığı görülmektedir. Olgunlaşma sırasında malik asidin sitrik aside oranı 1,3'den 0,6'ya kadar düşmektedir.
Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyarsanız domatesin asidini alır.
Domatesin asitli bir meyve olduğunu belirtmek gerekir. Asitli yapısından dolayı, çok fazla tüketimde mideyi yorar.
Eğer domatesin kabuğunun çok yapay göründüğünü düşünüyor ve çıplak gözle beyaz çizgilerin farkına varabiliyorsanız, bu gıda nitrik asit içeriyor demektir.
Literatüre göre domatesin pH değeri 4.18 olarak belirlenirken; domateste pH değerini 3.91- 4.34 aralığında saptanmıştır [22, 39].
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Çok fazla birikmesi sonucunda eklemlerde iltihaplanma, ağrı ve şişmeye neden olabilir. Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir.
Domates, likopen açısından vazgeçilmezdir ve doğadaki en zengin likopen kaynağıdır. Hatta ısıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri, çiğ domatesin kendisinden bile daha iyi birer likopen kaynağı olur.
Yağı yüksek sıcaklıkta domatesle pişirmediğiniz için zeytin yağındaki E vitamini ve değerli yağ asitleri özelliğini yitirmeyecektir. Zeytinyağı ve diğer sebzeleri hırpalamayalım ama domatesi soyup doğrama, robotta çekip çok pişirme şeklinde hırpalamak serbest" dedi.
Salatalık en çok tüketilen asidik ürünlerden biridir.
Asitlerin genel özellikleri
Asitler, çözeltide hidrojen iyonu derişimini arttıran maddelerdir. Bütün asitler hidrojen (H+) içerir. Genelde; Tatları ekşidir.
Salça domatesten yapılan bir besindir. Domates pH değeri 4 tür. Bu yüzden salça asidiktir.
Pişmiş domates asit yapar mı? Uzmanlar son yapılan araştırmada pişirilmiş domatesin özellikle uyku bozukluğuna iyi geldiğini ortaya çıkarmış. Ayrıca domates pişirilince asit ve madde oranlarının da yükselmesini belirten uzmanlar düzenli tüketildiğinde vücudumuza birçok fayda sağladığını vurguluyor.
Amonyak, formülü NH3 olan; azot atomu ve hidrojen atomundan oluşan renksiz, keskin ve nahoş kokulu bir bileşiktir. OH- iyonu içermediği halde suda zayıf baz özelliği gösterir.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
En Alkali Besinler
Pırasa, pancar, salatalık, sarımsak, avokado, bezelye, brokoli, lahana, kuşkonmaz, yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, kinoa, yulaf, yağlı balık, domates, limon, badem, greyfurt ve yeşil çay.
Kaynatma süremi düşürüyor ve kıvamı daha güzel oluyor. Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyuyoruz sebebi derseniz domatesin asidini alıyor.
Konservasyon yapılmayıp domatesler çiğden saklandığı için o görevi domates ilacı ( salisilik asit ) görmektedir. İlaçlı domates sosunu çorbalarda, yemeklerde ve salatalarda değerlendirebiliriz.
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri