DOMATES KABUĞU: Piştiğinde yemeğin içinde kıvrılan o sevmediğiniz domates kabuğu, kendisine sımsıkı bir şekilde bağlanmış yüksek orandaki likopen ile size kanser ve katarakttan koruyor. Bu yüzden en azından salatalarda domatesleri soymamanız öneriliyor.
Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
pratik mutfak bilgilerinden habersiz arkadaşların domates kabuğu ile sorun yaşaması normaldir. ancak sıcak su soğuk su taktiği ile domates kabuğu gayet basit soyulur. menemeni güzel yapan da zaten içinde kabuk çekirdek barındırmayan pürüzsüz yapılı harç malzemesidir.
Önce domatesler iyice yıkanarak kabukları soyulur, küçük küçük doğranır. Aynı şekilde bol suda yıkanan salatalıklar da zar büyüklüğünde parçalara ayrılır. Salata yaparken malzemelerin küçük doğranması esastır.
Çıkarttıktan sonra yumuşayan domates kabuklarınız kolayca soyulacaktır. Ancak elinizi yakmamaya dikkat etmelisiniz. Domates kabuğu soyma da diğer yöntem ise domateslerinizi daha önceden buzluğa atarak donmasını sağlamalısınız. Donan domateslerinizi çıkartıp sıcak suyun altına tuttuğunuzda da kolaylıkla soyulacaktıır.
İlgili 43 soru bulundu
Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
Domatesler güzelce yıkanır ve kabukları bıçakla soyulur. Domateslerden ister kışlık menemen yapın, isterseniz kahvaltılık sos yapın ama kabuklarını çöpe atmayın. Soyduğunuz kabukları bir kavanoza doldurun. Üzerine tuzu dökün ve sıkıca kapatın.
Domateslerin kabukları kalınsa soyun ama değil ise kabuklarıyla kullanabilirsiniz. Çoban salatanın en güzel yanı suyu, lezzetinin suyuna geçmesi için diğer salataların aksine sosunu servis etmeden biraz önce ekleyip dinlendirmelisiniz.
Konserve menemeni hazırlamak için ilk olarak biberleri ve domatesleri iyice yıkayın. Daha sonra domatesleri ve biberleri ince ince doğrayın. Doğramış olduğunuz biberleri ve domatesleri derin bir tencerenin içerisine koyarak yaklaşık 40 veya 45 dk pişirin.
Soğan, domates ve biberler ayrı ayrı ve çok küçük olacak şekilde doğranmalı. Tüm malzemeler karıştığında birbiri içerisinde karışması ve kaybolması önemli bir nokta. Böylece pişirme sırasında tüm sebzeler eşit şekilde pişerken lezzetleri de homojen bir şekilde dağılabilir.
Domates ve yeşil biberi yıkayın, domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Biberin saplarını ve çekirdeklerini alıp ince ince kıyın.
domates kabuğunun midede sindirilmemesi rezaletini gözler önüne seren aynı kabuğun partnerin dişine yapışmasıyla geceyi rezil eden felaketler bütünü. daha büyük dertleri olan adamın çok üstünde durmaması gereken domates kabuğudur.
domates kabuğunun ana maddesinin selüloz olmasındandır. insanoğlu olarak selülozu sindiremiyoruz. vücut tarafından sindirelemeyen ender maddelerden birisidir domates kabuğu. bu yüzden sindirim sistemine güvenmeyen şahısların domates kabuğunu tüketmemesi önerilir.
Birçok meyvenin kabuk bölgesinde de vitamin bulunduğu doğrudur. Ancak neredeyse hiçbir meyvede, meyveden edinilecek vitaminlerin çoğu veya büyük bir kısmı veya tamamı kabukta bulunmaz, bu bir mittir. Hatta birçok meyve için, kabuğun yenmemesi alınacak vitamin değerlerini dikkate değer bir biçimde değiştirmeyecektir.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Asitlik seviyesi yüksek olan meyve ve domates gibi gıdalar, ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır.
Domates Konservesi Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Domatesler yıkanır ortadan ikiye kesilip rendelenir. Kavanozlar kapaklar yıkanır kuruması beklenir kup kuru olacak hiç ama hiç su damlası kalmayacak. Rende işlemi bittikten sonra tencereye alınır pişmeye bırakılır bu aşama da oluşan köpükler kaşık yardımıyla alınır.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domatesler suyunu saldıktan sonra ocağın altını açın ve ağır ateşte domateslerin kendi sularında güzelce ezilene kadar pişmesini bekleyin. Sık sık karıştırın. Pişirme aşamasında dilerseniz içerisine karabiber, kekik ve sarımsak da ilave edebilirsiniz. Domatesler piştikten sonra el blenderı yardımıyla güzelce ezin.
Batı Toros yaylalarının bereketli topraklarında yetişen Alakır etlisi de en verimli domates çeşitleri arasında. Kırmızı renkli ve etli bir yapıya sahip olan bu tür, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde sıklıkla tüketiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri