Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Domatesin bir sebze değil meyve olduğunu bu yüzden de içinde bol miktarda şeker barındırdığını kaydeden Karatay, "Şimdi bir bahçeniz varsa domateslerin kızarmadığını göreceksiniz halen yeşil.
-C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur. -Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir. -Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger.
Domates aynı zamanda yüksek oranda C vitamini, folat ve K vitamini içerir. Domatesin 100 gramı 18 kaloridir. Yine domates 100 gramında 0,9 protein, 3,9 karbonhidrat, 2,6 şeker, 1,2 gram lif ve 0,2 gram yağ içerir. Domates tüketmek günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini karşılayabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Domates, son derece düşük kalorili bir besin olduğu için, diyet yaparken gönül rahatlığıyla tüketilebilir. 1 orta boy domates, ortalama 18 kalori içerir. Sabah kahvaltılarında, öğle/akşam yemeklerinde, salatalarda ve diğer pek çok tarife rahatlıkla dahil edilebilir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
1) Domates
Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
organların temizlenmesine yardımcı olur. birçok kanser çeşidine karşı korunmamıza yardımcı olur. Pişirilmiş domates, kan basıncını düzenlediği gibi kanın temizlenmesine de yardımcı olur.
Patlıcangiller ailesinin en faydalı üyesi olan domates içerisinde demir, potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri ve A,B,C vitaminlerini bulunduran oldukça faydalı bir besindir. Faydalarını sıralayacak olursak; Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyan domates aynı zamanda felç riskini de en az indirger.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Domatesin yüzde 90'ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur. Salatalık çok fazla su içerdiğinden dolayı en iyi ödem söktürücülerden biridir.
Potasyum içeriği yüksek olan domates kalp dostu bir besindir. Göz sağlığına iyi gelen mineraller ve vitaminleri içinde taşır. Yüksek tansiyonu dengeleyebilir.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, kronik hastalıkların gelişmesine karşı iyi bir savaşçı, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan etkenlerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasında göre salçanın da lezzeti değişir. Bir yemek kaşığı domates salçası yaklaşık 13 kalorilikçok düşük enerjiye sahiptir. Yağ içermez ve çok iyi A vitamini kaynağıdır.
Faydaları saymakla bitmeyen hünnabın, şeker hastalığına iyi geldiği bildirildi. Bol miktarda pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva eden hünnabın kanı temizleyici, şeker düzenleyici özelliği bulunuyor.
Şeker hastalarının kaçınmaları gereken en önemli gıdalar; doymuş yağlar, trans yağlar, kolesterol ve tuzdur. Doymuş yağlar, yüksek oranda yağ içeren süt ürünlerinde, hayvansal proteinlerde, bifteklerde, sosislerde ve salam gibi yiyeceklerde bulunur.
Domates, düşük kalori ve yağ oranı ile kolesterol içermeyen yapısı nedeniyle diyet listelerinde ve zayıflama sürecinde yer alabilecek vitamin ve lif kaynağı besinlerden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri