Külleme, pek çok bitki türünde görülen bir hastalıktır. Bitki türüne göre farklı tedavi ve önleme uygulamalarına başvurulur: Domates: Organik tarımda aktif olarak kullanılan mikronize kükürt ilaçları oldukça etkili bir tedavi sunar. AQ10 biofungicide de domates küllemesinde kullanılır.
Külleme mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir. Domates bitkisinde dekarda 60 ml dozda, son ilaçlamayla hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 10 gün ara ile uygulama tekrarlanır.
Külleme hastalığı tedavisi için mücadelede kullanılan en iyi külleme ilacı, genellikle fungisit adı verilen mantar öldürücü kimyasal maddelerdir. Külleme ilaçları, hastalığın yayılmasını ve bitkilerin etkilenmesini engellemek veya kontrol etmek amacıyla kullanılır.
Bağda külleme hastalığı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalık için Azoxystrobin, Proquinazid, Kresoxim-Methyl, Metrafenone ve Dinocap gibi ilaçlardan yararlanabilirsiniz. İlaçlama işlemleri sırasında ilacın, asmanın tüm yeşil bölümlerine nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.
Külleme; biber, domates, patlıcan, pamuk, sarımsak ve soğan gibi bitkilerde görülen Ascomycota filumundan bir mantar patojeninin neden olduğu hastalıktır. Ülkemizde daha çok domatesi enfekte ettiği için Domates Külleme Hastalığı (Leveillula taurica) olarak bilinmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler yanında ilaçlı mücadele de gerekli olmaktadır. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde mutlaka çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ortasından itibaren) tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri (BKÜ) ile koruyucu ilaçlama yapılır.
Külleme hastalığının etmeni bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda ve hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık İlkbaharda gelişmekte olan yaprak, çotanak ve sürgünler üzerinde belirtilerini oluşturur. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır.
İlk olarak, bir fincan adaçayı yaprağı 1 litre suya eklenir ve yarım saat kadar kaynatılır. Bunu yaptıktan sonra, Yarım litre üzüm sirkesi eklenir ve karıştırılır hepsi bu! Çözelti çeşitli bitkilerde mantar hastalıklarını önlediği ve hatta iyileştirdiği ABD de yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Hastalanan yapraklar içe doğru kıvrılır, sertleşir ve şeklini kaybeder. Yaşlı yapraklar hastalıktan fazla etkilenmemektedir. Hastalıkla Mücadele: Hastalıklı bitki kısımları budanmalı ve budama artıkları yok edilmelidir. Fazla sulamadan özellikle sisleme şeklindeki sulamadan kaçınılmalıdır.
Günlük ortalama sıcaklığın 16°C ve en düşük sıcaklığın 10°C'yi bulması ile ilaçlamaya başlamak gerek. Hastalığın her yıl görülmediği alanlarda ilaçlama yapmak için ise çevrede veya tarlada ilk belirtilerin görülmesini beklemek şart.
Sistemik etkili fungisitler külleme için iyi bir seçenektir. Bayfidan ve Calixin bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz.
Şti. P280 P391 P501 Page 2 ActivusⓇ spor çimlenmesini, çimlenme tüpü oluşumunu, misel gelişimini ve spor oluşumunu engelleyerek önleyici ve tedavi edici etki gösterir. İçerdiği iki aktif maddenin farklı etkileri sayesinde geniş spektrumlu bir koruma sağlar.
Hastalığın görüldüğü dalları ve yaprakları zaman kaybetmeden budayın ve çiçeğin dibinde çürümüş yapraklar birikmişse onları da temizleyin. Bu hastalığın belirtileri bitkide çabuk görülür ve çok geçmeden bahçeye yayılır. Hastalık ekilen çiçek tohumlarının, çimlenmeden çürümesine sebep olur.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Bitkinizde alt yapraklar ilk önce sararıyorsa, azot eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Domates yapraklarının uçları, asitli topraktan kaynaklanabilecek potasyum eksikliği nedeniyle sararabilir veya kuruyabilir. Potasyum asitli topraklarda, bitki üzerinden toprağa geri verilir.
Güller, sadece doğrudan ve saatlerce güneş ışığı alan yerlerde güzel çiçekler üretebilirler. Söz konusu toprak isteği ise, güllerin yetişmesi için derin, tınlı, ancak iyi drene olan topraklar tercih edilmelidir.
Güllerde külleme hastalığının etken maddesi triadimenol olan 50 gramı 1 litreye gelecek şekilde 20 günde kullanabileceğiniz bir mücadele yöntemi vardır.Herhangi bir zirai ilaç bayisini gidip bu ilaçlardan satın alabilirsiniz.
Halk arasında 18 46 olarak npk gübrelerini Mart ve Nisan ayı başında bir kez uygulanması güller için uygun olup, 15-15-15 olarak tavsiye edilen gübrelerin ise mayıs ve eylül ayları arasında 2. Ayda bir uygulanması uygundur.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Hastalık etmenının bitkilere ilk girişinden sonra bağlarda 2-3 gün, domates, hıyar ve karpuzda ise 1-2 gün içinde yapılacak ilaçlama ile hastalığın gelişimi durdurulabilir. Equation® Pro ilaçlamadan 2 saat sonra yağan yağmurlardan etkilenmez, ilaçlamayı tekrarlamaya gerek yoktur.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Çözüm: Uygun miktarda tohum kullanarak, tohum yatağını düzgün hazırlayarak, bitkinin gelişmesine uygun ortam hazırlayarak mantarın gelişmesi engellenmelidir. Hastalık görüldüğünde özellikle gece sulaması kesilmeli ve uygun fungusitler ile ilaçlanmalıdır. İlaçlama birer hafta arayla en az üç kere tekrarlanmalıdır.
Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan külleme hastalığı bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır.
Mevsim boyunca 3-4 defa düzenli olarak uygulanarak, etkisi görülür. Bu ilaçlar püskürtme olarak da kullanılır. Ektiğiniz bitki veyatta sebzelerin sağlıklı olması için bu ilaçlar tercih edilmelidir. Daha düzenli büyümesi ve uzaması için gerekli olan ilaçları bahçelerinizde uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri