Kalp Sağlığına İyi Gelir: Domates, kalp sağlığı için faydalı olan potasyum, C vitamini ve lif açısından zengindir.
Potasyum yüksekliğinin tedavisinde öncelikle potasyum açısından zengin gıdaların tüketilmemesi önerilir. Uzak durulması gereken gıdalar ise patates, kakao, kahve, sakatat ürünleri, kuru baklagiller ve sebzelerdir.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Bu durumda potasyum kaynaklı gıdaları (patates, muz, kayısı, kivi, üzüm, sebze yemekleri, kuruyemişler, kurubaklagiller gibi) diyetten çıkarmak gerekir. Ayrıca sebzeler küçük parçalara ayrılarak haşlanır ve haşlama suyu dökülerek pişirilirse, yemekte potasyum miktarı azaltılmış olur.
İlgili 30 soru bulundu
Tahıllardan tam taneli tahıllar potasyum içeriği yüksek olduğu için diyalize giren hastalara rafine tahıllar tüketmesi önerilir. Örneğin; beyaz un. Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır.
Unutmayın: vücudunuzdaki yüksek potasyum düzeyleri tehlikelidir. küp küp dilimleme, suda bekletme ve pişirme yöntemiyle patates, sebze ve meyvelerin potasyum düzeyi düşürülebilir.
Fazla su sağlıklı insanlara da zarar verebilir
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
Bu mineralin büyük çoğunluğu ince bağırsakta gerçekleşen pasif difüzyon yoluyla emilir. Yaklaşık %90'ı bu şekilde emilen potasyum, vücutta hücre içi ve hücre dışı konsantrasyonların korunması amacıyla kullanılır. Mineralin bir kısmı idrar, dışkı ve bir terle vücuttan atılır.
Aşırı terleme, diüretik ve müshil gibi ilaçların kullanımı, bulantı ve kusma potasyum eksikliğinin en yaygın nedenleridir.
Potasyum açısından zengin besinler azaltılmalıdır. Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
Az Yağlı Pişmiş Kırmızı Et Karışımının 100 gramında 156 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 150 gram Az Yağlı Pişmiş Kırmızı Et Karışımında 234 kalori bulunmaktadır. Kırmızı et, yüksek oranda protein, B2, B6 ve B12 vitaminleri, demir, fosfor, potasyum içerir.
En çok potasyum içeren meyve olarak bilinen kayısı, hem taze haliyle hem de kuru haliyle zengin bir potasyum kaynağıdır. Cildi besleyen, bağırsakları çalıştıran 100 gram kayısıda yaklaşık %33 oranında potasyum bulunur.
Salatalık, C ve K vitamini bakımından oldukça zengindir. Zengin vitaminleri ile beraber magnezyum ve potasyum gibi minerallerde bulundurur.
Yeşil Domates ayrıca, 1,43 lif (g), 0 kolesterol (mg), 15 sodyum (mg), 310,50 potasyum (mg), 10,50 kalsiyum (mg), 40,50 vitamin A (iu), 30 vitamin C (mg) ve 0,75 Demir barındırır.
Salatalık, C vitamini, K vitamini, potasyum ve folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir.
Bağırsaktan potasyum emilimini engelleyen ilaçlar hem hiperpotasemi tedavisinde hem de önlenmesinde çok önemlidir. Sodyum polistiren sülfonat (kayeksalat) en iyi bilinen örnektir. Patiromer ve sodyum zirkonyum siklosilikat bu amaçla kullanılan yeni ilaçlardır.
Potasyum Yüksekliği (Hiperkalemi) Nedir? Kandaki potasyum değerinin 5-5.5 mEq/L'nin üstünde olmasına Hiperkalemi denmektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla böbrek fonksiyonları yetersiz olduğunda meydana gelmektedir. Ayrıca yorucu egzersiz sonrasında da kandaki potasyum seviyesi yükselebilmektedir.
Potasyum Klorür özellikle çocuklarda akut gastroenterit sonucu ortaya çıkan hipopotasemi tedavisinde intravenöz infüzyon yoluyla kullanılır. Hızlı verilmesi ani ölümlere neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Çeşme suyu kaynaklarına bağlı olarak kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi mineraller içerebilir.
4. Fazla potasyum almak: Kuru meyveler, bulgur, patates gibi yüksek oranda potasyum içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Yetişkin bireylerin vücudunda bulunan potasyum miktarı 1 L 3.6 ile 5.2 milimol aralığında olması gerekir. Kanda bulunan potasyumun değeri 2.5 mmol/l değerinin altına düşerse kişinin sağlığı risk grubuna girdiğinin habercisidir.
Beta-agonist tek başına 1 saatte ortalama 0.4-1.0 mmol / L potasyum düşüşüne neden olurken, tedavinin insülin-glukoz ile birlikteliği sinerjistik etkiye neden olur ve potasyum düşme hızı saatte 1.2-1.5mmol/L'ye kadar çıkabilir. 20mg albuterol 4 mL salin içine nebülizatör ile 10dk boyunca verilir.
Enstitüye bağlı Kanser Araştırmaları Merkezi'nin bugün yayımladığı araştırmaya göre bağışıklık sistemini uyararak kanserli hücrelerle savaşmasını sağlayan immünoterapinin yeni silahı potasyum. Ölen kanser hücreleri kimyasal potasyum salgılıyor ve bu potasyum bazı tümörlerde yüksek seviyelere çıkabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri