Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir.
Meal (Kur'an Yolu) Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur. Biliniz ki Allah bağışlayan ve esirgeyendir.
“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Mesela Hz. Peygamber (s.a.s.), yırtıcı hayvanların (parçalayıcı uzun ve sivri dişleri olan hayvanlar) ve yırtıcı kuşların (pençesi ile avını parçalayan kuşlar) etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru doğuran domuzlar, tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler.
Suriye ve Fenike'de domuz eti yasaktır. İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir. Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi domuz eti tüketimine izin vermemiştir.
Kur'an'da da bu konuya yer verilmiş, yiyecekler temiz ve pis olanlar diye ikiye ayrılmış; temiz olanlar helal, pis olanlar haram kılınmıştır. Haramlar; kesilmeden ölmüş hayvan, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah'tan başkasının adı anılarak kesilenler şeklinde açıklanmıştır.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Eşini kıskanmayan tek hayvan domuzdur. * Peygamber efendimiz (S.a.v) bir zaman gelecek yer yüzüne eşini kıskanmayan domuz erkekler gelecek demiştir.
Adon her yıl bir yaban domuzu tarafından öldürülür ve sonra yeniden dirilirdi. Bu nedenle Samilerde yaban domuzunun eti lanetli sayılmış ve yasak edilmiştir. Sümerlerden izler taşıyan dinlerde, Yahudilerde, Mısır'da, Araplarda ve Tevrat'la Kur'an gibi kutsal kitaplarda domuz etinin yenmesi yasaklanmıştır.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır.
Avrasya yaban domuzu omnivor (hepçil), diğer deyişle hem et, hem de otla beslenen bir canlı. Ot, kök, meyvenin yanı sıra böcek, sürüngen ve leşle besleniyor. Hatta yavru geyikleri avladıkları ve Hindistan'da leoparların avlarını çalmaya çalıştıkları görülüyor.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Abbas'ın bildirdiğine göre, cennetteki gıdaların, içeceklerin ve diğer varlıkların hiç birisi dünyadakilerle benzer değildir. Tek ortak yönleri isimleridir. (Beyhakî'den naklen Âlûsî, 1,204.) Demek ki, domuzun veya başka bir hayvan etinin, dünyadan cennete ithal edilmesi söz konusu değildir.
Ayının korktuğu hayvanlar genelde kurt,sırtlan,kaplan,aslandır.
Bayramiç İlçe Tarım Müdürü Cahit Uydaş, "Domuz, lavanta kokusunun olduğu bölgelerden uzak duruyor.
Taberî (ö. 310/923) ayete dair zikredilen görüşlere geçmeden önce ayeti tefsir etmekte ve tefsirine sebeb-i nüzûl rivayetini zikrederek başlamaktadır. Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Maide Suresi'nin 90. ayeti geldi:
“Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur'an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.
Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın domuz etini yasaklarken arkasından zorda veya mecbur kalındığında zaruret ölçüsünde kullanıldığında günah sayılmayacağına değindiğini ifade eden Beşer, "Allah 'bu helal olur' demiyor, 'günaha girmezsiniz' diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri