Domuz Gribine Neden Olan İnfluenza A (H1N1) Virüsü Nedir? İnfluenza gribinin ortaya çıkmasına, influenza A ve influenza B virüsleri neden olur. Bu iki virüs de insanlar için bulaşıcıdır ancak domuz gribi dediğimiz oldukça bulaşıcı seyreden grip türüne neden olan influenza A (H1N1) virüsüdür.
İnfluenza A virüsünün neden olduğu grip türü, genellikle daha ağır seyreder ve kitleleri etkileyebilir. İnfluenza B, çoğunlukla çocuklarda etkili olur ve bu virüsün yol açtığı grip hafif semptomatik bulgulara yol açar. İnfluenza C ise genellikle hayvanlar üzerinde etkilidir.
Domuz gribi, domuzlarda görülen influenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyona uğraması sonucu insanlara bulaşmasıyla meydana gelen, kişide ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle ortaya çıkan, bulaşıcılığı yüksek, ölüm oranı düşük viral bir solunum yolu hastalığıdır.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
İnfluenza; kişiden kişiye doğrudan temas ve damlacık yoluyla geçtiği için bulaşıcı bir virüs olarak değerlendirilir.
İlgili 27 soru bulundu
İnfluenza ilaçsız gecer mi? İnfluenza (grip) genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır.
İnfluenza virüsleri genellikle havada asılı kalan damlacıkların solunum yoluyla alınması, damlacıkların kontamine ettiği yüzeylere temas sonrası solunum yollarına dokunulması yoluyla bulaşır. Virüs oldukça bulaşıcı olduğundan kısa sürede salgınlara neden olabilir.
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Ateş, 38°C ve üzerinde olabilir ve ani bir şekilde başlayabilir. Baş Ağrısı: Şiddetli ve sürekli baş ağrıları, influenza belirtileri arasında sıkça görülür. Kas ve Eklem Ağrıları: Vücut genelinde yaygın ağrılar, özellikle sırt, kaslar ve eklem bölgelerinde hissedilebilir.
Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur, ağrı kesici ve ateş düşürücüler şikayetleri azaltmada etkili iken asıl tedavi ilk 24-36 saatte başlanması gereken antiviral ilaçlardır. Ayrıca komplikasyonlar yakından takip edilmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidirler.
Laboratuvarda yapılan testlerle virüsün kolaylıkla tespit edilebildiğini söyleyen Dr. Kaya, doktorun verdiği tedaviye uyulması gerektiğini belirterek, “Viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotikler bu virüsler üzerinde etkili değildir.
Hastalık boyunca bol C vitamini alınmalıdır. İyileşme sürecinde domuz gribi karantina süresi ayrıca dikkate alınmalı, hastanın virüsü 7 ile 12 gün boyunca yayabileceği unutulmamalıdır.
Yeni bulgulara göre, domuz gribini atlatanlar, diğer grip türlerine karşı normalin üstünde bağışıklık kazanmış olabilir.
Şüpheli kişiyle temastan sonra 7 gün boyunca ateş yüksekliği, öksürük, yaygın kas ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, nefes darlığı gibi belirtiler yönünden takip etmek gerekmektedir. Bu süre içerisinde kişide belirtilen şikayetler oluşursa, doktora başvurması gerekmektedir.
İnfluenza nasıl bulaşır? sorusunun cevabını kısaca şu şekilde verebiliriz: İnfluenza virüsleri çoğunlukla solunum yolu hastalıklarının bulaşma yöntemi olan havada asılı kalan damlacıkların solunum yoluyla alınması veya yüzeylere bulaşmış damlacıklara temas yoluyla bulaşır.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Yeni domuz gribi virüsü; Pandemik Influenza A adıyla bilinen H1N1 virüsünün mutasyon geçirmesiyle oluşan bir virüstür. Virüsün neden olduğu ve hızlı bulaşı riskine sahip viral bir hastalık olan domuz gribi, kuş gribi ve mevsimsel gripte görülen belirtilere benzer semptomlara neden olmaktadır.
İnfluenza aşısı 6 aydan büyük herkese, özellikle öncelikli gruplara önerilmektedir. Komplikasyon riski yüksek olanlar, bunların yakın temaslıları, sağlık çalışanları grip aşısı öncelikli gruplardır.
Oseltamivir (genelde bilinen jenerik adıyla Tamiflu®) oral alım için uygundur. FDA onayına göre erken dönemde komplike olmayan İnfluenza tedavisinde önerilir.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Özellikle tavuk suyuna bol limonlu çorba, ızgara, haşlama veya buğulama yapılmış et, tavuk, hindi veya balık, mutlaka sebze yemeği, mevsim yeşillikleri ile yapılmış salata, yoğurt ve bol tahıl içeren ekmek çeşitleri seçilmeli. Öğün ve öğün aralarında bol sıvı alınmalı.
ENFLUVİR'in etkin maddesi oseltamivir'dir. ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller. Bu ilaçlar, grip virüsü enfeksiyonu belirtilerini dindirir veya engeller.
Negatif sonuç: Herhangi bir influenza viral antijeni ya da viral RNA varlığı gösterilemeyen durumlarda test sonucu negatif olarak belirlenir. Geçerli olmayan sonuç: Test sonucu geçersiz olarak gelmesi testte, numunede ya da değerlendirme aşamalarında bir hata olduğu anlamına gelir.
Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır ve bulaşıcılık ne kadar sürer? Bulaşma gerçekleştikten sonra ilk hastalık belirtileri oldukça çabuk, 1 ila 2 gün sonra ortaya çıkar. Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer.
ENFLUVİR'in en sık raporlanan (çok yaygın ve yaygın) yan etkileri; hasta hissetme veya hasta olma (mide bulantısı, kusma), karın ağrısı, mide bozulması, baş ağrısı ve ağrıdır. Bu yan etkiler sıklıkla ilacın ilk dozundan sonra ortaya çıkar ve genellikle tedavi sürerken kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri