Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Sirkeleştirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlanılması haramdır, satışı caiz değildir. Dezenfekte ve saç bakımı gibi Şeylerde kullanılamaz.
Jelatin kullanmak haram değildir. Ancak gıda üretiminde yoğun kullanılan jelatin hayvansal kökenli bir üründür. Bu da doğal olarak domuzlardan elde edilen jelatin ve besmelesiz kesilen hayvanlardan elde edilen jelatin şüphesi uyandırıyor.
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.
Helal jelatin nedir? Sığır jelatini, helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye'de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve helal hayvanlardan elde edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Evet, HARIBO Türkiye olarak ürettiğimiz tüm çeşitlerimiz “Helal ürün” sertifikasına sahiptir ve Türkiye'de, İstanbul Hadımköy'deki fabrikamızda üretilmektedir.
Buna ek olarak, marshmallow genellikle Müslümanlık ve Yahudilikte jelatinin koşer veya helal hayvanlardan elde edilmemesi (örn. domuz) halinde koşer veya helal olarak kabul edilmez.
Kenton markalı tüm ürünlerimiz helal ürünlerdir. Firmamız tüm dünyada akredite edilmiş Kas Cert İnternational tarafından helal sertifikasına sahiptir.
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Koşer veya kaşer (İbranice: כשׁר; Sefarad Yahudilerince kaşer, Aşkenaz Yahudilerince koşer diye telaffuz edilir), Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerdir.
Türkiye'de gıda sektöründe kullanılan sığır jelatinleri helal ürünlerdendir.
Solgar'ın trigliserit yani sentetik olmayan Omega-3 ürünleri de bulunmaktadır. Ürünün orijina letiketinde kullanılan Jelatinin kaynağı da – Sığır veya domuz vb. – belirtilmezken, Türkiye'de eklenen sticker etiket içeriğinde Sığır Jelatin ifadesi yer alıyor.
Değerli kardeşimiz, Hacda, Ramazan ayında veya diğer vakitlerde âdet geciktirici ilaç kullanmak caizdir.
Bu haliyle İsrail'e özel olarak üretilen Haribo ürünlerinde Balık jelatini kullanılıyor.
Adeka İlaç, Ferrosanol Duodenal ve Gyno Ferrosanolde kullanılan kapsüllerin helal sertifikalarını aldı.
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Gıda sektörü başta olmak üzere ilaç, kozmetik ve diş sektörü gibi alanlarda da kullanılan agar tozu bitkisel ve helal bir maddedir. Ülkemizde de helal ürünler kategorisinde agar tozunun satışı yapılmaktadır.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır.
Ülker İçim, GİMDES tarafından yapılan denetimler sonucu süt ve süt ürünlerine “helal sertifikası” aldı.
Sağlığa zararı olduğu en az MGS kadar ispatlanmış olan glikoz şurubu içerikli ürünler Gimdes'ten sertifika alabilmektedir. Oysa söz konusu Torku ürünleri glikoz şurubu icermemektedir. Konumuzun neticesine gelirsek; Torku helal sertifikalıdir.
Yukarıda tarif edilen ürünlerin herhangi biriyle temas eden ürünler. Ayrıca kaynağı bilmediği için jelatin, gliserin, enzimler, hayvansal yağ ve proteinler şüpheli olarak tanımlanır. Nutella yukarıda tanımlanan gıdalardan hiçbirini içermemektedir.
Pringles Cipste Domuz Yağı İçeriyor.
Ülkemizde üretilen HARIBO ürünlerimizde, helal belgeli sığır jelatini kullanıyoruz. Fabrikamızdan çıkan tüm HARIBO çeşitlerimiz “Helal ürün” standartlarına yüzde 100 uygundur.
İçerisinde sığır jelatini bulunduran jelibonlar, aşırı miktarda şeker bulundurmasıyla kansere davetiye çıkartıyor. Katkı maddelerinin yoğunlukta olduğu bu yumuşak şekerler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri