İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Çünkü domuz eti yemek, kişinin kendisine yönelik bir günahken zina, başkasının namusuna ve hukukuna tecavüzü de içeren bir günahtır. Domuz eti yemekle bir haram eylem yapmış, bir yasağı çiğnemişsiniz. Yapılacak şey, tevbe edip Allah'tan af dilemektir. Siz bunu yaptığınıza göre inşallah bağışlanmışsınızdır.
Domuzun Haram Kılınmasının Hikmeti. Kur'ân-ı Kerîm'de etinin haram olduğu belirtilen tek hayvan domuzdur. Et yiyen diğer yırtıcı hayvanlarla ilgili yasak ise sünnet ve ictihada dayanmaktadır. Kur'an domuzu haram sayarken onu “fısk” (el-Mâide 5/3) ve “rics” (el-En'âm 6/145) olarak nitelendirir.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
En'am 145, Nahl 115 ve Bakara 173 ayetlerinde açıkça domuz eti haram kılınmış. Ama sonunda da şöyle bir ibare var. “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Markette domuzun salamı, sosisi, sucuğu gibi ürünler bulunuyor. Kırmızı ve beyaz et gibi ürünlerle yan yana bulunan domuz ürünlerinin alt bandında ise Domuz Ürünleri etiketi yer alıyor.
İnsan zaruret durumunda ölecek duruma gelmişse ölmeyecek kadar domuz eti yiyebilir. Bunda bir günah olmadığı gibi kaderi inkar da yoktur.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak bilinirken en sevmediği hayvan ise domuzdur. - İslam'da domuz eti yemek günah olarak bilindiği için yasaktır. Bu nedenle de haram kılınmıştır.
Kur'an'da ve hadis kaynaklarında, cennette domuzun olacağına ve onun etinin yenilip yenilmeyeceğine dair herhangi bir bilgiye rastlayamadık. Bunun ötesinde söylenecek sözler, sadece bir tahmin olacaktır. Bizim tahminlerimize göre, cennette domuz olmaz ve eti de yenmez.
Türkler göçebe bir toplumdu ve göçebelik domuz yetiştiriciliğine uygun değildi. Domuz fazla yürüyebilen bir hayvan değildi. Bu nedenle domuzların bir yerden bir yere götürülmeleri imkansızdı. Ayrıca salt otlayarak beslenmeleri de söz konusu olamazdı.
Domuz ile virüs arasında hiçbir ilişki olmadığını dile getiren Aktan, ''Olsa bile sonunda ölüm tehlikesi varsa domuz etini yemek bile caizdir. Sağlık söz konusu olduğunda eğer başka çare yoksa domuz ya da başka bir adla anılmasının hiçbir önemi yok.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Bunlara kız verilmezdi. Bilindiği gibi sadece Müslümanlar değil, Yahudiler de domuz eti yemiyor. Gerek Kuran-ı Kerim gerekse Tevrat/Ahd-i Atik, çift tırnaklı ve geviş getiren hayvanların yenileceğini belirtir.
Domuz kovucu ışık, ses bombası ve benzeri ürün grupları şeklinde çeşitlilik gösteren ürünlerdir. Fener çakarlı ağ lambası ile domuzların dilediğiniz ortamdan uzaklaştırılması mümkündür. Bu ürün, toprağa kolaylıkla monte edilerek kullanılmaktadır. Aynı zamanda, balık avlarken de domuz kovucu ışıklar kullanılır.
Diyanet: "Domuz, dişisini kıskanmayan tek canlı mahlûktur. Domuzun etini yemek suretiyle, bu hususiyetin kişiye de sirayet etme ihtimali vardır" buyuruyor.
Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Dünyanın en temiz hayvanı olarak bilinen hamam böcekleri bizleri bir hayli şaşırtmaktadırlar. Özellikle Tekli olarak pis yerlerde yaşadıkları göz önüne alındığında dünyanın en temiz hayvanı olmaları duyanları bir hayli şaşırtan bilmektedir. Dünyanın en temiz hayvanı hamam böceği Blattodea ailesine mensuptur.
Nitekim Peygamber Efendimiz (a.s.), “Allah'ın, helal kıldıkları arasında en sevmediği şey talaktır.” [4] buyurmuş ve işin vehametini bize anlatmıştır. Çünkü boşanma toplumda birlik bağlarını koparır; ümmetin çoğalma sebebi olan nesli azaltır; cemiyetin huzurunu bozar, mevcut olan çocukların talim ve terbiyesi zorlaşır.
At, eşek ve domuz eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır. At eti özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır. Mesela at etinin lifi fazlasıyla serttir.
Domuz eti, genel olarak "yağlı" bir et olarak bilinir; çünkü çoğu zaman yağ oranı yüksek olan kısımları pişirilip yenir. Tahmin edileceği üzere, eğer yağı alınarak servis edilirse diğer et türlerinin normal tüketim biçimine nazaran çok daha az yağ oranına erişmek mümkündür.
Domuz eti tüketiminde dini kısıtlamalar, Antik Yakın Doğu'da bir gelenektir. Suriye ve Fenike'de domuz eti yasaktır. İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Çiğ veya az pişmiş domuz veya fare eti yemek bu parazitleri vücudumuza almamıza neden olabilir. Ancak çiftliklerde üretilen evcil domuzlar gerekli denetimlerden geçirildiğinde marketten alınmış tavuktan farksızdır. İnsanlar için bilinen hiçbir zararı yoktur.
At eti helal midir? Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri