Don olayı: Standart siperler içerisinde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C ve altına düşmesiyle meydana gelen olaydır.
Zirai Don Sınıflandırması
Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Düşüş gün doğumuna kadar devam eder. Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır.
Sıcaklık 0ºC'ye geldiğinde (ki genellikle gece saat 02, 03 sularında olur) sistem çalıştırılır ve bütün ağaçlar tepeden yağmurlamaya tabi tutulur. Atılan 4-5ºC'deki su meyveye, yaprağa ve dallara yapışarak donar ve her gramı 80 kalori gizli ısı açığa çıkarır ve ortamı ısıtır.
Erken Sonbahar (Güz) Donları:
Bu da, bu gibi, meyve türlerinin dallarını iyice olgunlaştırmaya vakit bulamadan bastıran güz donlarıyla yanıp kurumaları şeklinde kendisini gösterir. ► Birçok yayla yerlerimizde cevizler, asmalar, şeftaliler, bademler ve iğdeler bu şekilde erken güz donlarından zarar görmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Donlu gün: Standart siper içi hava sıcaklığının 0 °C nin altına düştüğü günlere denir. En erken don tarihi: Sonbahar döneminde görülen ilk don olayıdır. En geç don tarihi: İlkbahar döneminde görülen son don olayıdır.
Meteorolojik faktörlerin etkisiyle meydana gelen zararlar arasında kültür bitkilerinin gelişme devresinde zaman zaman ortaya çıkan don olaylarının önemine işaret eden Eroğlu, "Ülkemizde tarımsal yönden çok tehlikeli olan donlar mart, nisan ve mayıs aylarında görülen ilkbahar geç donlarıdır.
Sebzeler, hububatlar ve çiçekler de dona karşı farklı derecelerde hassasiyet gösterebilir. Genellikle, zirai don riski -2°C ile -5°C arasında başlar. Bu sıcaklık aralığında bitkilerin yapısı ve hücreleri donmaya başlar. Sıcaklık -5°C'nin altına düştüğünde ise donma olayı daha yaygın ve şiddetli hale gelir.
Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcakların olduğun sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları –35o-40oC'a açmış çiçekler –2,2o-2,3o C ve küçük meyveler ise – 1,1o-2,2 oC'a dayanırlar.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür. Kış aylarında buzlanma, yolları güvensiz hâle getiren ve ulaşımı büyük ölçüde aksatan etkenlerin başında gelmektedir.
-208.9 ° c'de oksijen ve -210 ° c'de azot donar, havanın donma sıcaklığı ise ortalama -220 ° c olduğu bilinmektedir.
Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak toprak işleme de dahil hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır. Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden soğuk hava dalgası engellenebilir.
Türkiye'de Don Olayları
Türkiye'de don olayı en çok Doğu Anadolu Bölgesinde, en az ise Akdeniz Bölgesinde görülür.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ: Kayseri, Karaman, Kahramanmaraş ve Niğde` de meydana gelen don nedeniyle özellikle elma, kayısı ve kiraz ağaçlarının zarar gördüğü belirtiliyor. Kahramanmaraş- Elbistan'daki zararın yüzde 50 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Don olayının bitkilerle yapı işlerine olan zararları. Donma olayının bitkilere verdiği zarar, o bitkinin soyuna bağlı olduğu gibi, bitkinin bir bölümüne de yaprak, çiçek..... bağlıdır. Bitkinin dondan ençok zarar gören yeri onun sulu, etli bölümleridir.
Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.
Limon ağacı sıcağı seven bir bitkidir. 45 dereceye kadar dayanma gücü bulunur. Sıcaklık -8 derece olduğunda limon bitkisi canlılığını kaybeder ve çürür. Çiçeklenme döneminde 12 ve 23 derece arasında en iyi şekilde büyümesini tamamlar.
Köşeli ve eğimli doğal bir engel soğuk havanın yönünü değiştirir ve bu şekilde hassas bitkiler korunur. Sık ağaçlar ve çalılar tarafından tutulan soğuk hava akımını uzaklaştırmak için uygun doğal ortam yoksa, ağaç ve çalılar arasında eğime uygun küçük boşluklar bırakılarak soğuk havanın uzaklaştırılması gerekir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar.
Don boşlukları herhangi bir yükseklik seviyesinde meydana gelebilir ve genellikle doğal veya yapay olarak oluşmuş şiddetli rüzgarlardan korunan ve içine soğuk hava hareketi olmayan, küçük vadiler (oluklar) veya alçak basınç merkezleridir.
Don tehlikesine karşı önlem uyarısı
Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olay. Don olayı bitkisel üretimi olumsuz olarak etkileyen en önemli doğal afetlerden birisi.
Sonbaharda ilk don olayının başlama tarihinin istatistiksel olarak anlamlı olmak üzere değiştiği ve kış mevsimine doğru kaydığı istasyonlar İç Anadolu, Doğu Anadolu'da Ağrı-Iğdır çevresinde ve İçbatı Anadolu bölgelerinde yer almaktadır.
Marmara'nın güneydoğusunda hafif, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde orta kuvvette, yüksek rakımlı bölgelerde ise kuvvetli zirai don bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri