Trajedi veya tragedya sözcüğü Yunanca tragoidia'dan gelir. Tragos (keçi) ve oidie (türkü) sözcüklerinin birleşmesiyle "keçilerin türküsü" anlamına gelir. Dionysos şenliklerinde koro, tanrının ona bağlı kölelerini simgeliyordu.
Bu kelime genellikle tırajedi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı trajedi şeklinde olmalıdır.
Trajedi, bir tiyatro terimi olarak bilinmektedir. Trajedi kelimesinin bir opera türü olduğunu söylemek de mümkündür. Trajedi veya tragedya da acıma ve korku duygularına yönelme yapılmaktadır. Antik ve klasik tanıma göre trajedi, yüceltilmiş sözlerle yazıldığı bilinen ve ağlatı türünde bir tiyatro eseridir.
Trajedi, potansiyel olarak yıkıcı bir sonucu olan bir olaydır. Tipik olarak bir kayıp, keder veya üzüntü duygusu ile karakterizedir. Bir trajedi, bir dizi talihsiz olayı tasvir eden bir oyun veya film gibi bir sanat eseri de olabilir. Trajedi, çok eski zamanlardan beri insan deneyiminin bir parçası olmuştur.
Trajedi yani diğer bir adı ile tragedya'nın belli başlı önemli temsilcileri bulunmaktadır. Eski Yunan klasiklerinde Aiskhylos, Euripides ve Sophokles önemli tragedya temsilcileri arasında yer almaktadır. Fransız Edeiyatında ise Corneille ve Racine önemli tragedya temsilcileri arasında bulunuyor.
İlgili 26 soru bulundu
Ali Haydar Bey, Sergüzeşt-i Pervîz'in önsözünde trajedinin ilk örneğini vermiş olmakla iftihar ettiğini belirtir ve bu oyunu hakkında yapılan bütün eleştirilere rağmen İkinci Ersas adlı eserini trajedi türünün ikinci örneği olarak kaleme alır.
Trajedi (Tragedya): Antik ve klasik tanıma göre, yüceltilmiş sözlerle yazılan, bir kahramanın iyi bir durumdan kötü bir duruma düşmesiyle, duygusal arınmayı sağlayacak acıma ve korku duygularına yönelen tiyatro türü.
Tragedya'da dil yüksek tabakaya hitap eder ve argoya yer verilmez. Ayrıca trajedilerde üç birlik kuralı bulunur. Yani; olayda birlik, zamanda birlik, yerde birlik. İlk trajedi temsilcileri ise Aiskhylos, Sophokles, Euripides'tir.
Trajedi veya tragedya sözcüğü Yunanca tragoidia'dan gelir. Tragos (keçi) ve oidie (türkü) sözcüklerinin birleşmesiyle "keçilerin türküsü" anlamına gelir.
Günümüzdeki anlamıyla trajedi; Yaşamın acıklı ve hüzünlü yönlerini ortaya koyan, insanın çektiği acıları anlatan, kişilere korku, heyecan ve acındırma telkinleriyle ders vermek amacı güden, mutsuz bir sonla ve çoğunlukla ölümle biten manzum tiyatro eserleridir.
→ Oyun soylu kişilere yöneliktir ve sahnede kanlı görüntülere, kaba ve argo sözlere yer verilmez.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
Trajedi'nin Başlıca özellikleri:
İşlenmiş, kusursuz bir üslubu vardır; kaba sayılan sözlere yer verilmez. Çirkin olaylar (cinayet, kavga vs.) seyircinin gözü önünde gerçekleştirilmez. Üç birlik kuralına uyar.
Cevap. TRAJEDİ (TRAGETYA)*İzleyicide acıma,korku gibi duygular uyandırarak ruhu tutkulardan arındırma amaçı güden tiyatrodur. *İnsanların sevgi ve acıma duygularını güçlendirerek onları kötülüklerden uzak tutmayı amaçlar.
Trajedi; Konusunu efsanelerden veya tarihten alan heyecan verici sahne koşuğu ki insan oğlunun hırslarını ve kavgalarını gösterir ve çoğu felâketli sonuçlarla bağlanır. 1-)Az önce gerçek olamayacak dereced bir trajedi yaşadım.
Fransızca tragèdie "1. acıklı sahne oyunu, 2. her çeşit acıklı olay" sözcüğünden alıntıdır.
Tragedyaların en temel unsurunu korolar oluşturmaktadır. Koronun görevi, öğüt verici ve yol gösterici sözler söylemektir. Onlar oyunun içerisindeki eyleme karışmazlar, dahil değildirler. Koro, bir nevi halkı temsil eder durumdadır.
Trajedi, iki müspet değer arasında seçme zorunluluğu ile karşılaşmaktır. Dram ise biri müspet diğeri menfi olan iki değerin karşılaşması ve bu iki değerin çatışması, çarpışmasıdır.
Trajikomik, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan trajikomik kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
Trajedide kaba ve çirkin sözlere yer verilmez. Öldürme, yaralama gibi olaylar sahnede canlandırılmaz, sahne gerisinden seyirciye duyurulur. Trajedi manzum olarak yazılır, genellikle beş perdeden oluşur, aralıksız oynanır. Koro ve diyalog bölümlerinden oluşur.
Trajedinin genel özellikleri şunlardır:
Kaba sözlere yer verilmez. Eser baştan sona kadar ağırbaşlı, ciddi bir hava içinde geçer. Çirkin olaylar, seyircinin gözü önünde gerçekleştirilmez, sahne arkasında gerçekleştirilir. Bu olaylar haberciler tarafından sahnede aktarılır.
Kaba sözlere yer verilmez ve kusursuz bir üslup kullanılır, Çirkin olaylar seyircinin gözü önünde gerçekleşmediği gibi farklı şekillerde sahneye aktarılır, Yer, zaman ve olay gibi üç birlik kuralına uyulur, Genel olarak oyun içerisinde koroya yer verilir.
Trajedi, yaşamın en acıklı yanlarını, komedi ise dram, gülünç ise hem acıklı hem de gülünç yönlerini ele alır. Trajedide kişiler soylu ve olağanüstü kişilerdir. Komedi ve dramda ise kişiler halktan yani sıradan kimselerdir.
Tragus, Latince bir kelimedir. Asıl anlamı bir hayvan ismi olan keçi demektir. Ancak bu kelime tıp alanında da kullanılır. Tıpta ise işitme organımız olan kulağın bir bölümüne verilen isimdir.
Tragedya, yaşamın kendisindeki trajik şeyleri sanat dolayımıyla yaratır ve onların taklidini gerçekleştirir. Olay örgüsü, soylu eylemlerin taklidini amaçlayan tragedyanın özüdür. Tragedyada hedef trajik etki uyandırarak acıma ve korku gibi duygulardan arınmadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri