"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
Yani bu sözcük bir özel isim olarak ele alınır. Dondurma ise dünya üzerinde pek çok ülkede farklı çeşitleriyle üretilen bir tatlı türüdür.
Kalıcı isim, isim fiilin fiilimsi anlamından çıkıp yeni bir isim haline gelmesidir. Fiil soylu sözcükler -ma, -ış, -mak eklerinden birini alıp çoğunlukla varlık adı olur.
Bir varlık ya da kavram belirten bazı sözcükler isim fiil eki almış olmasına rağmen fiilimsi olarak kabul edilmemektedir. Dolma, danışma, çakmak ve dondurma cümledeki kullanımına göre bu konuya örnek gösterilebilen kalıplaşmış sözcüklerdir.
Kalıcı Ad Yapım İşlevi
Karaağaç eki bir isim- fiil eki olarak ele almış ve “Az da olsa kalıcı adlar, eylemle ilgili nesne adları yapar: as- > asma; dol- > dolma; dön- > dönme: kabart- > kabartma; kar- > karma; yaz- > yazma (Karaağaç 2013: 280)” açıklamasını getirerek örneklendirmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
Bu sözcükler cümlede isim görevinde kullanılabilirler. Örneğin “Dondurma yedim.” cümlesinde “dondurma” kelimesi, cümlenin nesnesi olarak kullanılmıştır. Dondurma (dondurmak fiil köküne -ma eki getirilerek oluşturulmuştur.) Kazma (kazmak fiil köküne -ma eki getirilerek oluşturulmuştur.)
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
A seçeneğindeki “kavurma” kelimesi ise bir yemek adıdır ve kalıcı isimdir. “-me, -ma” ekiyle olumsuzu yapılmaz.
Ek Türkiye Türkçesinde çalışkan, yapışkan, üretken vb. örneklerde kalıcı isimler yapmada kullanılmaktadır.
Dondurma bir maddenin fiziksel durumu- nun sıvıdan katı hale geçmesidir.
Elde edilen beyaz toz, dondurmanın yapımında kullanılmaktadır. Kahramanmaraş'ın tanıtımına büyük katkı sağlayan Maraş dondurması, ülkemiz sınırlarını aşarak tüm dünya ülkelerine yayılmış, Kahramanmaraş'ın simgesi haline gelmiştir.
Dondurmanın Tanımı: Dondurma süt, krema ve uygun diğer süt ürünleri, içilebilir nitelikteki su, yumurta, sakkaroz ile çeşni maddeleri ve katkı maddelerinin belirli oranda karıştırılması ve pastörize edilmesinden sonra tekniğe uygun olarak hazırlanan bir süt ürünüdür. Besin değeri üstün, sindirimi kolay maddedir.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
Fiilimsiler, fiillere getirilen “fiilimsi ekleri” ile ortaya çıkarlar. Yani fiiller bazı ekler sayesinde fiilimsi olurlar. Bu ekler fiilden isim yapma ekleri olarak da bilinir ki bunlar eklendiği fiili isim soylu sözcük yaparak o sözcüğün cümlede “isim, sıfat ve zarf” görevinde kullanılmasını sağlarlar.
* Fiilimsiler birleşik cümlelerde yan cümle kurarlar. * Fiilimsi ekleri yapım ekidir. Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / -iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “-ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
Dondurma, su, buz, süt yağı, süt proteini, şeker ve hava ile yapılan koloidal bir emülsiyondur. Su ve yağ ağırlıkça en yüksek oranlara sahip olup, fazı yağ globülleri olarak dağıtan bir emülsiyon oluşturur.
Sorbe olarak adlandırılan meyve, su ve şekerden yapılan ürünler bu yazımızın konusuna girmemektedir. Dondurma temel bileşeni süt, yağ, şeker ve stabilizatör olan bir gıda maddesidir.
Yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma; protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerir.
Kazma, deneme, dondurma kavurma, sarma gözleme danışma kelimelerini de hem isim-fiil hem de kalıcı isim olarak kullanabiliriz.
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
UYARI ! (Kalıcı İsim) İsim fiil eki almış olmasına rağmen zamanla kalıplaşarak bir varlığın veya kavramın adı haline gelmiş sözcükler vardır. Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri