Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Bu durumda, aracın muayene raporuna "Geçici Kusurlu" araç etiketi yapıştırılır. Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda ücretsiz olarak yaptırabilir.
Tüvtürk araç muayene istasyonundan kalıp; 30 günlük muayene tekrarı süresince, muayenesiz bir şekilde trafiğe çıkmanız 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. Maddesine göre yasaktır.
Trafikten Men Edilme Durumu: Muayene tekrarından kalan ve belirlenen süre içerisinde muayeneyi tamamlamayan araçlar trafikten men edilebilir. Bu durumda araç, trafiğe çıkartılmadan önce gerekli tüm eksikliklerin giderilmesi ve muayenenin olumlu sonuçlanması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Aracınızın ücretsiz muayene tekrarı, bir önceki ücretli muayene tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı vardır.
Yapmanız gereken işlem ise aracınızın plakasını emniyete giderek yeniden çıkarmanız. Emniyetten alacağınız belgelerle şoförler odasına gidiyorsunuz ve tekrar bir plaka bastırıyorsunuz sonrasında ise tekrar muayeneye götürüyorsunuz. Muayenede yapılacak işlem ise aracınızın plakasının kontrol edilmesidir.
Yapılan değişiklikle muayenede ağır kusurlu bulunan araçlar artık bir aylık süre içinde hiçbir sınırlama olmaksızın herhangi bir istasyonda tekrar muayeneye girebilecek.
Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Araç muayene tekrarı nasıl yapılır? Randevu ile çalışan muayene istasyonlarında muayene tekrarları randevu ile yapılır. Muayene tekrarlarının randevuları öncelikli olarak verilir. Araç sahibinin talep etmesi halinde aynı gün için muayene tekrarı randevusu verilir.
Araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur sorusunun cevabı şöyledir. Aracın muayenesi 1 gün de gecikse 10 gün de gecikse araç, muayene geçerlilik tarihinin bittiği günden itibaren araç muayene cezasına tabiidir. Yani araç muayenesi 1 gün bile gecikse gecikme cezası ödenir.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Muayenesiz araç bağlanarak trafikten alıkonulur. Trafik ekipleri fark ettikleri araçlara ceza keser. Yedi günlük süre içerisinde muayeneye götürülmeyen araçlar tekrar yakalandığında bağlanır.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Aydınlatma aksamı muayenesi testleri sonucunda ağır kusurlar aşağıdaki gibidir: far camlarının ya da reflektörlerin matlaşması, cam içlerinde buğu ve nem olması
E-Devlet Üzerinden Araç Muayene Tarihi
Araçlarım bölümüne girilir. Ardından muayene geçerlilik tarihini öğrenmek istediğiniz araç seçilir. Araç ile ilgili bilgiler kısmından ise son muayene geçerlilik tarihi öğrenilebilir. Ayrıca aynı yer üzerinden egzoz emisyon, sigorta poliçesi gibi birçok bilgi alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri