Buzdolabı poşetlerine doldurularak mümkün olduğunca havasız bir şekilde kapatılır. Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Donmuş Çilek Nasıl Kullanılır? Dondurulmuş çilek, parfe ya da dondurma gibi soğuk reçetelerde kullanılacaksa çözünmelerini beklemeye gerek yoktur. Ancak başka reçetelerde kullanılacaksa, örneğin çilekli komposto, reçel, marmelat, pasta ya da bir tatlı hazırlanacaksa bu durumda çileğin çözdürülmesi gerekir.
Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir. İnmeye yakın limon tuzunu atıp, altını kapattın.
Taze çilekleri hava geçirmez bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
İlgili 21 soru bulundu
Birçok sebze ve meyve poşetlenip gelişigüzel bir şekilde buzluğa yerleştirilebilir; ancak çilek özenle yaklaşılması gereken meyvelerden biridir.
Hava almayan kaplarınıza (ben tupperware antartika serisini kullanıyorum, buzluk kokusu içine giremiyor) çileklerinizi yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatıp buzluğa kaldırın.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
DONDURULMUŞ VİŞNE İLE REÇEL YAPIMI
Vişneleriniz buzlukta dondurulmuşsa reçel yapımına başlamadan önce vişnelerinizi çözdürmelisiniz. Derin bir kaba vişneleri döküp buzunun çözülmesini bekleyin. Çözülünce suyunu süzüp reçel yapımına başlayın.
1 kilo çilekten ne kadar reçel çıkar? Kavanozun büyüklüğüne göre değişir. Ticari bal kavanozları ile iki kavanoz çıkar.
Çilekler yıkanır, tencereye alınır, suyu ve şekeri eklenir, pişirilir. Pişen Çilekler Rondodan geçirilir ve Sıcakken 2 ayrı kaba paylaştırılır. Soğuyunca derin dondurucuya kaldırılır. Kullanılacağı zaman dondurucudan çıkarılır, çözülünce suda açılan nişasta eklenerek ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
Çilekler yıkanır ikiye bölünür bir tencereye alınır, şekeri suyu ilave edilip çilekler kendinden geçene kadar kaynatılır. Ocaktan almaya yakın limonu ilave edilir. Köpük yaptıysa kaşık yardımı ile köpük dışarı atılır. Ilıyan karışım blendrdan geçirilir soğuk servis edilir.
Şimdi gelelim Çilek Reçeli Pişirmenin Püf Noktalarına; Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, çilek, ahududu, ananas ya da kavun gibi meyveleri blender yardımıyla püre haline getirin. Böylece meyveli smoothie yaparken bu püreyi kullanabilirsiniz.
C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Özellikle hamilelik döneminde ve ileri yaşlarda vücut için oldukça önemli bir vitamin olan B9 vitamini ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına destek olur. Bunlar dışında demir, bakır, magnezyum, fosfor, B6, K ve E vitaminlerini de bulundurur.
Muz tek başına lezzetli şekilde tüketilebilen bir meyve olması ile beraber, farklı salatalarda veya yiyeceklerde de kullanılmaktadır. Evdeki muzu korumak ve ömrünü uzatmak için derin dondurucu da saklayabilirsiniz.
Farklı bir mevsimde de bu meyveyi tüketmek istiyorsanız, çileklerinizi mutlaka formu bozulmamış meyve halinde saklamak zorunda değilsiniz. Önce çilek püresi yapabilir ve sonra bu püreyi dondurucuda saklayabilirsiniz.
Çilekleri ince dilimler halinde kesin. Çilek dilimlerini örtünün üzerine birbiriyle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almayan ama hava sıcaklığının 20 derece ve üzeri olduğu bir yere yerleştirin. Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri