Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Ancak taze meyve olarak tüketmek istiyorsanız yeşil erikleri bir tepsi üzerine dizerek dondurucuya atın ve donduktan sonra buzdolabı poşetlerine alarak derin dondurucuya atın.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Donmuş Erikten Erik Kompostosu Ve Erik Suyu Tarifi Nasıl Yapılır? Yazdan dondurucuya attığım erikleri çıkarttım. Tencereye aldım. Üzerine şeker, limon tuzu ve suyu katıp ocağın üzerine bırakıp kaynatın yaklaşık 30 dakika kaynaması yeterli .
İlgili 27 soru bulundu
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Erik Buzluga konulur mu? Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
Herşey istediğiniz gibiyse şekersiz erik marmelatını saklamak için kavanozlayabilirsiniz. Sıcak olarak steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını (mutlaka yeni kapak) sıkıca kapatarak pastörize edin.
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Kuru Erik ayrı olarak ön işlem gerektirmeyen kağıt torbaları içerisinde de saklanabilmektedir. Bu yaklaşım meyvelerin küflenmesini ve bozulmasını önlemektedir. Bir başka yöntem ise buzdolabında depolamadır. Özellikle sıcak mevsimlerde, kuru erik buzdolabında en iyi biçimde saklanmaktadır.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
ERİĞİ TUZLAYARAK YEMEYİN
Diyabet hastalarında fazla şeker alımını engellemek adına taze olarak tüketilmesi önerilir. Tüm kabuklu meyvelerde olduğu gibi erik tüketirken de hijyene dikkat edilmelidir.
İster elinizle ister tahta kaşık yardımıyla erikleri ezerek sadece çekirdekleri ve kabuğu kalacak şekilde işlemimizi bitiriyoruz. Erik suyumuz hazır. Yaptığımız erik suyunu ister cam kavanozlara ister pet şişeye koyup dolapta muhafaza edelim.
Kapaklarını kaplayacak kadar kaynar su koyun, Kapağını kapatıp buhar çıkışı sağlandıktan sonra 3-5 dk. kaynatın, Tencereden çıkardığınız kavanozları kurulayıp ters çevirerek tezgahın üzerine kapatın, Bir gece bu şekilde bekletip ertesi gün güneş görmeyen serin bir dolaba kaldırın.
Kavanozların ağzını sıkıca kapatıp geniş bir tencereye yerleştirelim. Kavanozların üzerine çıkacak kadar su ekledikten sonra kaynamaya bırakalım. Kaynama süresi 20 dakika olacaktır.
Ürünü buzdolabında saklayarak kullanım ömrünü uzatabilir, serin iklimli yerlerde ışık ve nemden koruyarak dolap dışında da saklayabilirsiniz.
Erik ekşisini limon kullandığınız tüm yemeklerde, ekşi tatlandırıcı ihtiyacı olan her yerde kullanabilirsiniz. Salatalara ve zeytinyağlı yemeklere koyduğunuzda muhteşem bir tat katacaktır.
Eriklerin kabukları patlayıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız erikleri süzün ve suyunu kenara ayırın. Erikleri tel süzgeçte ezerek çekirdeklerinden ayırın. Erik püresini ölçün aynı miktarda şekeri ilave edin, ara ara karıştırarak kıvam almaya başlayıncaya kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri