Belli büyüklüğe ulaşan yumurtalar çatlatma iğnesinden 36 saat sonra genel anestezi altında toplanır. Toplanan yumurtalar -196 derecedeki özel tanklarda saklanır. Saklama süresinin 1 yılı aşması halinde yumurtaları dondurulan kişi tekrar imzalı dilekçe ile onay vermelidir.
Saklama süresi 1 yıldır (her yıl hastanın onayı ile süre 5 yıla kadar uzatılabilir, 5 yıldan sonra Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir). Yumurtaları dondurulan kişi artık yumurtaları kullanmama kararı aldıysa ve saklanmasını devam ettirmek istemiyorsa tek seçenek yumurtaların imha edilmesidir.
Yumurta toplama işlemi hastanın durumuna göre vajinal veya karından yapılabilir. Bu işlem sonrasında toplanan yumurta hücreleri vitrifikasyon (hızlı) dondurma yöntemi ile dondurulur. Dondurulan yumurta hücreleri -196 C de sıvı nitrojen içeren özel saklama tanklarında 5 yıl süreyle saklanabilir.
Böylece geç başlangıçlı aşırı uyarım sendromu riski sıfırlanmış olur. Biz merkezimizde 5. veya da 6. gün blastokist aşamasına ulaşmış olan embriyoları dondurarak saklamaktayız.
Yumurta dondurmak masraflı bir işlem olarak biliniyor. İşlem devlet hastanelerinde yapılıyor. Ancak SGK gibi sağlık güvenceleri bu masrafı karşılamıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Yumurta dondurma fiyatı yaklaşık olarak 9000-12.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Yumurta dondurma ücreti, yumurtaları dondurma işlemini yaptığımız farklı tüp bebek merkezlerinde değişiklik göstermektedir.
Yöntem için ideal yaş aralığı var mı? Yaş önemli faktör. Özellikle yumurta dondurmak isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi açısından önemli.
35 yaş altında 8-10 adet yumurta dondurulması önerilirken, 40 yaş üstünde daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç olmaktadır. Yumurtaların kullanımı arzu edildiğinde, tüp bebek tedavisinde kullanılabilmeleri için çözülmeleri gerekir.
Embriyolar tüm gelişim evrelerinde dondurulabilir. Embriyolar koruyucu bir sıvı ile karıştırılarak cam tüplere konulur ve sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede dondurularak saklanır.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir.
Belirttiğimiz gibi ergenliğe ulaşmış her kadın, yumurta dondurma işlemi yaptırmak için uygun yaşta sayılır. Evli çiftlere genellikle Tüp Bebek tedavisi uygulanırken ileride anne olmak isteyen bekâr bir kadın yumurta dondurma işlemine başvurmaktadır.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
İngiltere'de Doğurganlık ve Embriyoloji Departmanı (HFEA) 40 yaşından sonra yumurtalarını donduran kadınlara gebelik olasılığının oldukça düşük olduğu ve bu işlemin pek anlamı olmadığının açıklanması gerektiğini söyledi.
Yumurta rezervi az olan genç, evli, bekar her kadın yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansını elde edebilir. Yasalar gereği yumurtaların saklama süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Kişi, 5 senenin sonunda kendi isteğiyle saklama süresini daha uzun sürelere uzatmak isterse Bakanlık izni ile bu süre uzatılabilir.
Aslında, Çocuk sahibi olabilmek için bir tane yumurta bile yeterli. Bu tamamen o yumurtanın kalitesi, kadının doğurganlığı ve o yumurtadan güzel bir embriyonun oluşmasıyla ilgili. Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Embriyolar kriyoprotektan adı verilen kimyasal maddeler sayesinde dondurulup -196 °C'de sıvı nitrojen tankları içinde kişiye özel bölgelerinde saklanırlar.
Vitrifikasyon dondurma yöntemi diğer dondurma yöntemi ile kıyaslandığında çok daha üstün bir teknik olduğunu kanıtlamıştır. Bu yöntem ile dondurulan embriyolar çözüldüğünde %90 - 100 oranında canlı ve sağlıklı bir şekilde geri dönmektedir.
Dondurarak saklama işlemi için artan embriyoların kalitesi ve sayısı değerlendirilmekte ve uygun şartlar mevcutsa dondurulmaktadır. Sağlık bakanlığının konu ile ilgili yönetmeliğine göre dondurulan embriyolar 5 yıl boyunca saklanabilmektedir.
Yumurta toplama ve dondurma işlemleri, bakire kadınlara da uygulanabilir ve bu yüzden henüz evlenmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tarafından da güvenle tercih edilebilir.
Yumurta toplama sonrası adet ortalama 7-10 gün sonra olur. Adetlerde erken ya da geç olma durumu da görülebilir. Kanama daha yoğun ve daha ağrılı da olabilir. Fakat bu endişe edilecek bir durum değildir.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı var mıdır? Kadın adetinin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografide görülen yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarının uygun olduğunu gösterir ise 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir.
Kemoterapi gibi yumurtalık rezervini ya da tüm vücut fizyolojisini etkileyen tedaviler gören kadınlar için gebe kalmak zorlaşır, hatta imkansızdır. Ancak tedavi öncesinde yumurtalarını donduran kadınlar tedavileri tamamlandıktan sonra gebe kalabilmektedirler.
Tedavi süreci bittikten sonra dondurulan bu sperm ve yumurtalar kullanılabilir. Evli olmayan ancak erken menopoz riski olan kadınların yumurta hücreleri de dondurulmakta, evlilik sonrasında gebelik için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri