Dondurulmuş gıdaların besin değerlerini kaybetmemeleri ve minimum bakteriyel üreme görülmesi için ürünlerin hızlı dondurulduğu gibi, hızlı çözdürülmesi de önem taşır. Çözdürme işlemi için mikrodalga fırın kullanmak en ideal yöntemdir.
Donmuş gıdanın tamamen çözülebilmesi için iç (merkez) sıcaklığı 0 oC' ve üstünde olmalıdır. Çözülen gıdanın iç (merkez) sıcaklığı 0C / +5°C ve altındaysa 48 saat içinde tüketilmek üzere soğuk depoya kaldırılır.
Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer. İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir.
Çözdürme işlemi
Oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır.
Gıda maddeleri uygun koşullarda dondurulduğu ve -18 santigrat derecede muhafaza edildiği durumda dondurma işlemi, su aktivitesini düşürür ve moleküllerinin hareketini yavaşlatır. Bu sayede işlem, besin değerini gıdanın içinde hapsederek, bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
İlgili 23 soru bulundu
Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin. Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir.
Verimli ve güvenilir bir teknoloji olan IQF (Individually Quick Freeze) her bir taneyi ayrı ayrı dondurmak anlamına gelir. Bu metotla ürünler hızla dondurulurken özel teknolojisi ile donarken tanelerin birbirine yapışması önlenir.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
dondurma mikrotomu ile kesit alınır. (daldırma=immersiyon yöntemi) ya da anestezi altında organı besleyen arter yolu ile önce serum fizyolojik verilerek damardaki kan boşaltılır ardından fiksatif verilerek organ daha vücutta iken kısmen tespit edilir. ayrıntıları kaybolur ve sitoplazma büzülür.
Dondurarak muhafaza: Bu yöntemde gıda maddeleri -18°C nin altında dondurularak muhafaza edilir. Bu yöntem soğukta muhafazaya nazaran daha uzun süreli koruma sağlar. Dondurulmuş gıdalar -20°C dolaylarında depolanmaktadır.
Dondurma işleminin soğuk hava ile dondurma, indirekt kontakt metodu ile dondurma, daldırılarak dondurma ve kriyojenik dondurma olmak üzere dört farklı yöntemi bulunmaktadır.
Gıdaların kolay ve çok hızlı sürede dondurulması için kullanılan en etkili yöntem olan kriyojenik soğutma, sıvı azot ve sıvı karbondioksitin -200'e varan çok düşük sıcaklıklarda depolandığını ve gıda ürüne uygulandığı yöntemdir. Küçük alanda, hızlı ve etkili soğutma amacıyla kullanılmaktadır.
Gıdanın dondurulması; IQF (tek tek dondurma) yöntemi ile hücre özsuyunun, gıdayı oluşturan içerikleriyle birlikte, çekirdek zarını çatlatmadan, dondurulması işlemidir. Ürünler tam mevsiminde toplanıp en taze haliyle ve düşük ısılarda dondurulduğu için tazeliğini ve besin değerini tüketim anına kadar korurlar.
Üzerinde buz kristali olan ürünleri almamaya çalışın. Aynı şekilde ambalajı bozulmuş olan (yırtılmış ya da bölgesel olarak yumuşama meydana gelmiş) ürünler de alınmamalıdır. Almış olduğunuz ürün et ürünü ise renk değişikliği olan ürünler tercih edilmemelidir. Dondurulmuş ürünleri alışverişin en sonunda alın.
Nem transferi- İyi korunmamış gıda nemini, rengini , flavorunu ve tekstürünü kaybeder. Ürün yüzeyinden nem kaybı olması don yanığına neden olur. Don yanığı yüzeyde kuru, gözenekli, kahverengi alanların oluşmasıdır. Donmuş gıdalarda don yanığı oluşması istenmez.
Ya da buzluktan çıkardığı donmuş bir etin 1 dakikadan kısa süre içinde çözülebilme kolaylığını hiç bir şef inkar edemez. Ancak biraz vakit ayırıp incelendiği takdirde, tüm bilimsel gerekçelerle kanıtlanan gerçek şudur ki; mikrodalga fırın sağlığa zararlıdır.
FIKSASYON NEDİR? kadar geçen süre içinde bozulmasını (otoliz) önlemek ve canlı organizmadaki haline en yakın şekliyle kalmasını sağlamak amacıyla yapılan kimyasal koruma işlemidir.
Immersion yöntemi klasik dil öğretim programlarından farklı olarak, çocukların doğal yeteneklerini kullanarak, onların özel bir yeteneğe sahip olmalarını beklemeden dili edinmelerini hedefleyen etkin bir metottur.
Perfüzyon fiksasyon:
özellikle elektron mikroskopi için kullanılır. Bu fiksasyonda hayvana anestezi uygulanmalıdır. Daha ileri uzmanlık gerektiren bu teknikte fiksatif verilmeden önce intravasküler koagulasyonu engellemek için hayvana heparin solüsyonu verilmelidir.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Etin donma noktasının üstündeki ısı derecelerinde saklanmasına dondurularak muhafaza (freezing) denir. Bu yöntemde, kesimden sonra, karkaslar ilk önce birkaç saat için askı odalarına alınmaktadır. Daha sonra ise karkaslar ön soğutma deposunda 15 °C'ye kadar soğutulup, 0/4 °C'lik soğuk depolara transfer edilmektedir.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Dondurarak kurutma yönteminde, gerekli kurutma hızını sağlamak için çok düşük basınç veya başka bir deyişle çok yüksek oranda vakum kullanmak gerekir. Eğer madde içindeki su, saf halde ise dondurarak kurutma işlemi için sıcaklığın 0°C civarında ve mutlak basıncın 4.58 mm-Hg veya altında olması gerekmektedir.
Açılımı “individual quick freezing” yani “kişisel hızlı dondurma” olan IQF günümüzde gıdaların sağlıklı ve uzun süreli saklanması için en etkili yöntemdir. Tek tek ve kısa sürede, tünellerden geçirilerek dondurulan ürünler doğal yapılarını korumayı başarırlar.
Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri