Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Örneğin 5'inci günde dondurulmuş embriyolar için progesteron başlandıktan sonraki 6'ncı güne embriyo transferi planlanır. Yumurtalıklardan herhangi bir hormon üretimi olmadığı için gebelik oluştuğu durumda bu ilaçlara gebeliğin 10 ila 12'nci gebelik haftasına kadar devam edilmesi gerekir.
Ancak Günümüzde uygulanan dondurma teknikleri ile embriyoların çözdükten sonra tekrar canlanma oranları yüzde 90'ların üzerindedir.
Aynı gün içinde yumurtalar laboratuvarda spermle döllenir. Bir gün sonra başarılı şekilde döllenmiş yumurtaların embriyo aşamasına geçip geçmediği kontrol edilir. Embriyolar 5 gün boyunca takip edilir, eğer taze transfer yapılacaksa 5.güne ulaşmış embriyolar transfer edilir.
Transfer işlemine girmeden önce ultrasonda iyi görüntü alabilmek için bol su içerek idrar kesesinin dolmasının sağlanması gerekliliği bildirilir. Embriyo transferine gelmeden önce anne adaylarının parfüm, deodorant, ruj, oje ve herhangi bir makyaj malzemesi kullanmaması konusunda bilgilendirme yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Transfer sürecine gelindiğinde çözülen embriyolar canlılıklarını %90 oranında korumaktadır. Çözülen embriyolar ile taze embriyolar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle dondurulmuş embriyo ekstra bir risk getirmemektedir.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
'' Tüp bebekte embriyo kalitesi kaç olmalı? '' sorusunun cevabı embriyonun değerlendirildiği güne göre verilebilir. 2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz.
Her bir embriyoda olabilecek hücre sayısı 1-12 arasıdır. Yumurta toplama sonrası 3. günde, 6 veya daha fazla hücre sayısı varlığı iyi kaliteli embriyoyu gösterirken, 4 veya daha az sayıda hücreli embriyo daha kötü kalite embriyoyu gösterir.
Tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra embriyo transfer işleminden sonra 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Sonuç negatifse tüp bebek tedavisinin tutmadığı kesin olarak anlaşılır. Tüp bebeğin tutup tutmadığı en net olarak bu şekilde anlaşılmaktadır.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Dondurulduktan sonra embriyolar 5 yıla kadar saklanabilmektedir. Bu süreden sonra embriyoların saklanmaya devam edebilmesi bakanlığın iznine tabidir. Hastanın bir daha embriyo elde edebilme şansı bulunmamakta ise bu süre uzatılabilmektedir.
Gebelik haftası; bebeğin anne rahminde geçirmiş olduğu süre için kullanılan bir tanımlamadır. Gebelik haftası normal yolla elde edilen gebeliklerde son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanmaktadır. Tüp bebekle elde edilen gebeliklerde ise transfer gününe göre hesaplanmaktadır.
Embriyo neden donduruluyor? Dondurulmuş embriyo transferi zorlu ve masraflı olan tüp bebek sürecini daha da çetin hale getirmemek için geliştirilmiş. Başarıyla döllenen embriyolardan bir ya da ikisi anne rahmine yerleştiriliyor demiştik. Kalan embriyolar sonraki denemeler için dondurularak saklanıyor.
Yumurtaların alınması ardından embriyo transferi için beklenerek rahim dinlendirilir. Rahim dinlendirme süresi 1 ve 2 ay arasıdır. Bu iki aylık süreç içerisinde herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz ve rahmin mevcut ilaçların etkisini kaybetmesi beklenir.
Transfer sonrası 5. gün, embriyonun tutunma sürecinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu dönemde yaşanan bazı belirtiler şunlardır: Hafif leke şeklinde kanama. Yorgunluk ve halsizlik.
5.gün embriyosunda dondurulacak olan embriyo sayısında azalma durumu oluşur. Yani 3.gün embriyosu olarak daha fazla embriyo elde edilebilir. 5.güne giderken bazı embriyolarda kayıp yaşanabilir. Bu nedenle 3.gün embriyosu ya da 5.gün embriyosu transfer edilmesinde doktorunuz sizin için en uygun olanı seçecektir.
Bu nedenle döllenme sonrası 5-6. güne kadar yaşayabilen embriyoların kaliteli olma yüzdesi 2-3. güne kadar yaşayanlara kıyasla daha yüksektir.
Bir ile Üçüncü Gün Arası Embriyoların Çözdürülmesi
Çözdürme sonrası uzun dönem embriyo kültürü ile blastosist transferi de gerçekleşmesi mümkün.
13 gün sonra ultrasonla rahim kalınlığı bakılır, rahim kalınlığı 7mm'den fazla ise progesteron içerikli ilaçlar başlanır ve embriyo transferi gerçekleştirilir. Dondurulmuş embriyo transferi sonrası kullanılan ilaçlar; östrojen tablet veya patch ve progesteron içeren vajinal jel, kapsül,iğne kombinasyonudur.
Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo transferi yapılması planlanan hastalarda, progesteron ilacı başlamadan önceki gün bakılan progesteron testinde progesteron hormon değeri 1.5'ten düşük olmalıdır.
Başarılı embriyo tutunması ve pozitif gebelik sonucu için iyi kalite embriyo dışında, embriyo ile senkronize gelişmiş alıcı bir endometrium gereklidir. Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Embriyo Transferi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu süreçte bedeni zorlayacak herhangi bir aktivitenin uygulanmaması uygun olacaktır. Transferden sonraki 1-2 gün uzun yolculuklara çıkılmaması uygun olur. Transferden gebelik testine kadar olan sürede ağır sportif faaliyetlerden kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri