Altın mevduat hesaplarından elde edilen faiz geliri tüm vadeler için %15 stopaja tabidir.
Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.
Bankalar altın hesabından ne kadar kesinti yapıyor? Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre altın mevduattan TL'ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanacak.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak kaydıyla, gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu hesaplar için alım satımı yapılan altınlar, 1000/1000 saflıktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılan düzenleme ile işlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlendi. Bu kapsamda artık yapılacak bu işlemlerde %1 vergi alınacak. Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Çalınma ve kaybolma riski olmadan tasarruflarınızı altın olarak değerlendirirken, altın olarak faiz getirisi elde etme imkânı sağlar. Tasarruf Mevduatı Sigortası kapsamındadır. Faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisine tabidir.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Altın hesabı para kazandırır mı? Evet, tüm yatırım araçlarında olduğu gibi altın hesabı ile de güzel kazançlar elde edilebilir. Vadesiz altın hesabı ile gram bazında ufak yatırımlar yapabilmek mümkündür.
İşçilik maliyeti ödemeniz gerekmez. Çalınma riski olmadan, hesabınızda güvenle altın biriktirirsiniz. Vadesiz Altın Hesabı'nızdan hesap işletim ücreti alınmamaktadır.
Altın mevduat hesaplarından elde edilen faiz geliri tüm vadeler için %15 stopaja tabidir.
· Kıymetli maden depo (mevduat) ve diğer hesaplardaki fiziki altın işlemleri hariç, “kaydi altın işlemleri kambiyo işlemi” olup; bu satışlar üzerinden “kambiyo muamelelerine uygulanan oranda” (24.5.2020'den sonra %1) BSMV'ne tabidir.
Bankalarda açılan altın mevduat gibi fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden de alınır. Bu vergi genelde parasal net bir rakam olarak değil daha çok yüzde şeklinde ifade edilmektedir. Banka ve sigorta muameleleri kapsamında vergi oranı % 0,2 olarak belirlenmiştir.
Bu doğrultuda yıllık olarak yatırılan stopaj ödemesinin genelde iki taksite bölündüğü söylenebilir.
Brüt Kiradan Net Kira ve Stopaj Hesaplaması
Brüt kiradan stopaj çıkarıldığında ise net kira tutarı elde edilecektir. Kira Stopajı: 3000 / 5 = 600 TL. Net Kira: 3000 – 600 = 2400 TL.
Özellikle yüksek meblağlarda ve uzun vadelerde yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, vadeli altın hesabı seçeneğinden yararlanabilirler. Vadesiz altın hesabında herhangi bir faiz getirisi bulunmazken, vadeli altın hesabı sahipleri gram altın oranından faiz geliri kazanabilirler.
Banka para yatıran kişiye, yatırdığı paraya karşılık gelen miktarı altın olarak ya hemen teslim eder yahut onun adına açılan hesaba kaydeder. Kişi istediği zaman gidip altını ya bizzat ya da TL veya başka para birimine bozdurarak alır. Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur.
Gram altın işlemleri, yatırım hesapları üzerinden gerçekleşirken; Vadesiz Altın Mevduatı işlemleri, vadesiz mevduat hesapları kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Vatandaşların altın hesabı açabileceği bankalar arasında Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk, Halkbank, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası gibi bankalar bulunuyor.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
1) Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız. 2) Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız. 3) Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız. 4) Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri