250 derece önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir. Buzluğa atılacaksa borcam streç filmle kaplanıp buzluğa atabilirsiniz. Tavsiyem 10gün içinde tüketmeniz. Pişirmeden yarım saat önce çıkarıp oda sıcaklığında bekletip yine 250 derecede ısınmış fırında pişirebilirsiniz.
Balığı güvenli biçimde çözmek için en kolay yöntem, kullanmadan bir gün önce buzdolabına koymaktır. Eğer balığı hemen kullanman gerekiyorsa içi soğuk su dolu bir tencerede de buzunu çözebilirsin. Zamanın gerçekten çok ama çok kısıtlıysa balığı çözmeden pişirmeyi de deneyebilirsin.
Çözdürme sırasında ortam sıcaklığı 20 ºC'yi kesinlikle geçmemelidir. Yapılan araştırmalarda mikrodalga ile hızlı bir şekilde çözdürülen balıklarda kalite kaybı en aza indirgenmiştir. Dolayısı ile tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir.
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
Tepsiye güzelce yayıyoruz. Üzerine limon dilimi yayıp, sıvı yağ gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında benim fırınım 1. 30 saatte pişirdi.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer aldığınız balığın taze olduğuna emin değilseniz, dondurulmuş balık daha sağlıklı olabilir. Dondurulmuş balıklar, tutulur tutulmaz gemideyken işlenir ve çabuk bozulan iç organları atılır. Oysa taze diyerek satılan balıkların, yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar ne kadar beklediklerini bilemezsiniz.
İlginç deney izleyenleri şaşkına çevirdi. -35 derece soğukluktaki suya konan balık şok geçirdi ve dondu. Donan balık oda sıcaklığındaki suya konduğunda ise canlandı.
Pul biber, maydanoz ve balıkları ilave edip harmanlıyoruz. Tepsiye güzelce yayıyoruz. Üzerine limon dilimi yayıp, sıvı yağ gezdiriyoruz. 180 derecelik fırında benim fırınım 1. 30 saatte pişirdi.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
3 veya 4 aya kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz buzluktan çıkardığınız gibi tavanıza güzelce dizin hafif yağ gezdirin ve kızartın.
Balıklar ertesi güne kadar yukarıdaki gibi dolapta saklanabilir ama daha uzun süre saklanmaz. Yani balıklar kış da olsa normal bölmede iki günden fazla tutulmamalıdır. Derin dondurucuya konacak balıkların da temizlenmesi tavsiye edilir. Bu şekilde dayanım ömrü artar.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Örneğin; barbun, istavrit, mezgit, hamsi gibi daha az etli balıklar tavada daha çıtır bir formda pişirilirse daha lezzetli olur. Levrek, palamut, mercan ve çipura gibi bol etli balıklar, fırında daha güzel pişer.
Bir kasenin içinde zeytinyağı, karabiber ve tuz karıştırılır. Bu karışım da balıkların hem içine hem de derilerine doğru özenle sürülür. Tepsinin içine yerleştirilen balıkların içine bir adet soğan halkası konulur. Bunun üzerine defne yaprağı ve limon da konulur.
Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine sebep olur ki bu bakteri de sağlığınızı tehlikeye atar.
Derin dondurucudan çıkarılan buzla kaplı balık suya atılınca tekrar hareket ederek yüzmeye başladı.
Tipik bir balığın, çevresindeki suyun sıcaklığı eksi 0,8 dereceye düştüğünde donmaya başlayacağı, suyun daha da soğuması durumunda, vücudunda dokularına zarar verecek küçük buz kristallerinin oluşacağı ve hayvanın dakikalar içinde öleceği belirtiliyor.
Balıkların yenebilmesi için de avlanmak suretiyle elde edilmesi gerekir. Buna göre kendiliğinden ölmüş ve ölüm sebebi bilinemeyen balıklar yenmez.
Dondurulmuş balık tüketirken lezzet açısından çok bir fark olmamakla birlikte balığın çözülüp tekrar dondurulmasını önlemek en temel nokta. Dondurulmuş balığı çözdükten sonra tekrar dondurmak veya uzun süre bekletmek içerisinde zararlı bakteriler üremesine neden oluyor.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Balık tavaları genellikle hamsi, barbun ve sardalye gibi küçük balıklar için kullanılır. Somon ve lüfer gibi büyük balıklar ise genellikle gril tavaları ile pişirilir. Özellikle fileto halindeki balıklar için bu gril tavalar tercih edilmelidir.
Balığın kalınlığı azaldıkça, yağ miktarı da azaltılmalıdır. Tavada balığın bir yüzü, kalınlığına göre değişse de, 3-6 dakika, diğer yüzü de 2-4 dakika arasında pişirilmelidir. Hemen sonrasında, tabakta soğutmadan yenmelidir, aksi halde kafası ve kılçığı sertleşir, gevrekligini kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri