Dondurulmuş gıda tüketimi için dikkat edilecek noktalar
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir. Alışveriş yaparken alışveriş sepetine en son konulacak olan besinler dondurulmuş besinler olmalıdır.
8. Dondurulmuş eti, fırın, ocak ya da ızgarada çözdürmeden de pişirebilirsiniz.
Bilinenin aksine dondurulan gıdaların hızlı bir şekilde çözülmesi adına tencerelerin içerisinde ısıtılması, sıcak suyun içinde bekletilmesi ya da kalorifer gibi sıcak bir şeyin üzerine konulması çok yanlıştır. Gıda pişirilmeden önce çözdürülürken olabildiği kadar yavaş bir dönemin geçmesi gerekiyor.
Donmuş sebze fırına atılır mı? dondurulmuş sebzeler söz konusu olduğunda kuru ısı denen soteleme ya da fırında pişirme gibi metotlarla harikalar yarabilirsiniz. Bu tür işlemler sebzelerin karamelize olmasını sağlar ve doğal lezzetlerini açığa çıkarır.
İlgili 24 soru bulundu
Gıdanın kalınlığına bağlı olarak değişse de genellikle 10 saati geçer gıdaların tam olarak çözülmesi. Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Bu nedenle gıdalar oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde veya yakınında, hafif ateşte veya direkt güneş ışığı altında bekletilerek çözdürülmemelidir. Sıcaklığın kontrol altında olduğu buzdolabının iç ve alt raflarında bekleterek yavaş yavaş çözdürme en uygun yöntemdir.
Dondurulmuş gıdaların besin değerlerini kaybetmemeleri ve minimum bakteriyel üreme görülmesi için ürünlerin hızlı dondurulduğu gibi, hızlı çözdürülmesi de önem taşır. Çözdürme işlemi için mikrodalga fırın kullanmak en ideal yöntemdir.
Dondurulmuş sebze ve meyveler Özellikle çalışanların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş sebzeler, çoğu zaman dondurulmadan önce yıkanmıyor. Bu yüzden, eğer dondurulmuş sebze kullanacaksanız mutlaka özenle yıkamalısınız; al dente kıvamında pişireceğiniz sebzeleri ekstra hijyenli şekilde temizlemenizi öneriyoruz.
Donmuş et direk pişirilir mi? Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Çözülen gıdanın iç (merkez) sıcaklığı +5 oC / +10°C arasında ise, 24 saat içinde tüketilmek üzere soğuk depoya kaldırılır. Çözülen gıdanın iç (merkez) sıcaklığı +10 oC nin üstüne ise hemen pişirilmesi gerekiyor.
Çünkü dondurma işlemi doğru yapılmayan besinler (gıdalar) zamanla bakteri üretebilir ve sağlığımızı tehdit eder. Zehirlenmelere neden olur. Hatta ölümle sonuçlanabilir. Yanlış işlemler ile dondurulan besinlerin mineralleri, vitaminleri ve proteinleri dondurulma sürecince kaybolur.
Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor. Obeziteden diyabete, kanserden alzheimer'e, parkinsondan kalp-damar rahatsızlıklarına kadar daha birçok hastalığı tetikliyor.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Gıda maddeleri uygun koşullarda dondurulduğu ve -18 santigrat derecede muhafaza edildiği durumda dondurma işlemi, su aktivitesini düşürür ve moleküllerinin hareketini yavaşlatır. Bu sayede işlem, besin değerini gıdanın içinde hapsederek, bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
Dondurulmuş sebze karışımını hızlı ve lezzetli bir şekilde nasıl pişirirsiniz? Bunu yapmak için, bir yahni (tercihen en derin) almak, içine lahana, soğan ve patates koymak ve ardından bir bardak su dökmek ve kapağı sıkıca kapatmak gerekir. Sebzeleri kaynattıktan sonra, yaklaşık 20 dakika kaynatılması istenir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dondurulmuş yemek nasıl ısıtılır? Oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır.
Gıdanın dondurulması; IQF (tek tek dondurma) yöntemi ile hücre özsuyunun, gıdayı oluşturan içerikleriyle birlikte, çekirdek zarını çatlatmadan, dondurulması işlemidir. Ürünler tam mevsiminde toplanıp en taze haliyle ve düşük ısılarda dondurulduğu için tazeliğini ve besin değerini tüketim anına kadar korurlar.
Derin dondurucuda en uzun saklanabilen besinlerin başında sebzeler geliyor. Enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates, yeşil salata ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabiliyor.
Dondurulmuş gıdalarda çok az A vitamini kaybı da gerçekleşir[8]. Ancak meyve sebzelerin hasattan itibaren besin değerini kaybetmeye başlamasından dolayı marketten satın aldığımız taze meyve ve sebzelerde de vitamin kaybı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Dondurulma işlemi sırasında sadece A vitamini önemli ölçüde zarar görür. Dondurulmuş meyve ve sebzeler zamandan tasarruf etmenize ve yemek hazırlamayı kolaylaştırmaya yardımcı olur çünkü bunları yıkamak, soymak ve dilimlemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca donmuş gıdalar maddi açıdan da tazelere göre daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri