Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Çünkü dondurma işlemi doğru yapılmayan besinler (gıdalar) zamanla bakteri üretebilir ve sağlığımızı tehdit eder. Zehirlenmelere neden olur. Hatta ölümle sonuçlanabilir. Yanlış işlemler ile dondurulan besinlerin mineralleri, vitaminleri ve proteinleri dondurulma sürecince kaybolur.
Yiyeceği - 18 dereceye kadar dondurmak, besinde bulunan bakteri, maya, küf gibi her türlü mikroorganizmanın çoğalmasını engeller. Ancak bir kez çözdürülen besinlerde, bu mikroorganizmalar yeniden aktif hale gelebilir ve besin kökenli hastalıklara yol açacak kadar çoğalabilirler.
Hatta yapılan bilimsel araştırmalar, dondurulmuş meyve sebzelerdeki besin değerinin tazelerden bile daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çünkü taze ürünler, tarladan sofraya ulaştığı süre içerisinde besin değerinin bir kısmını kaybetmiş oluyor” dedi.
İlgili 37 soru bulundu
Dondurulmuş ürünler yıkanır mı? yıkanmalarına gerek yoktur.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Bakteri türlerinin çoğu, derin dondurucuda ölmüyor. Ancak düşük ısı ve susuzluk yüzünden pasif hale geçiyor.
Dr. Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini yitirmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu söyledi.
Gıdanın kalınlığına bağlı olarak değişse de genellikle 10 saati geçer gıdaların tam olarak çözülmesi. Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer.
Dondurma işleminin kendisi aslında besin değeri üzerinde çok az etkiye sahiptir ancak dondurmadan önce uygulanan ön işlemlerde, depolama ve çözdürme sırasında besin değerinde kayıplar olmaktadır[5]. Dondurarak muhafazada gıdalarda enzim aktivitesi çok yavaş da olsa devam eder.
dondurulmuş ürün asla taze gıdalar kadar sağlıklı değildir. superfresh bu kategoride iyidir, bimdekilerde yenebilir düzeydedir.
Donmuş besinler alışverişin sonunda alınmalıdır. Çözünmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Donmuş besinler çözünmeden dondurucuya konulmalı eğer çözünmüş ise hemen tüketilmelidir. Kırık, çatlak, kirli yumurta satın alınmamalı, yumurtalar yıkanmadan buzdolabına yer- leştirilmelidir.
Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
Üzerinde buz kristali olan ürünleri almamaya çalışın. Aynı şekilde ambalajı bozulmuş olan (yırtılmış ya da bölgesel olarak yumuşama meydana gelmiş) ürünler de alınmamalıdır. Almış olduğunuz ürün et ürünü ise renk değişikliği olan ürünler tercih edilmemelidir. Dondurulmuş ürünleri alışverişin en sonunda alın.
'Toplumda tıpkı sıcak su gibi buzun da bakteri barındırmadığına yönelik yanlış bir inanış var. Oysa su mikroorganizmaların yaşaması için ideal bir ortam oluşturur. Kaynağını bilmediğiniz klorlanmamış bir su ile hazırlanan veya iyi yıkanmamış ellerle temas eden buz üzerindeki mikroorganizmalar hastalık yayıyor.
Kaynar su, sudaki mikropları öldürür ve aynı zamanda kaynar suya batırılmış eşyaların yüzeylerindeki mikropları da öldürebilir. Nemli ısı kullanmak mükemmel bir sterilizasyon yöntemidir, bu nedenle biberonları sterilize etmek için biberonları beş dakika kaynatmak tavsiye edilen bir uygulamadır.
Genel olarak sebze ve meyvelerin buzlukta saklanma süresi 9-12 ay olarak değişmektedir. Bu nedenle poşetlerin üzerine dondurucuya koyduğunuz tarihin yazılması iyi olacaktır. Diğer bir önemli konu ise, gıdaların ıslak olmaması ve poşetlerde hava kalmamasına özen gösterilmesidir.
Dondurduğunuz taze meyveleri buzlukta 12 ay kadar bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Dondurularak kurutulmuş meyvelerin besin değerlerinde neredeyse hiç kayıp yaşanmadığı defalarca bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buna bağlı olarak dondurularak kurutulmuş meyvelerin sağlıklı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Bu nedenle gıdalar oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde veya yakınında, hafif ateşte veya direkt güneş ışığı altında bekletilerek çözdürülmemelidir. Sıcaklığın kontrol altında olduğu buzdolabının iç ve alt raflarında bekleterek yavaş yavaş çözdürme en uygun yöntemdir.
Rondodan geçirip minik kavanozlarda dinlendirip, bebeklerinize yedirebilirsiniz. 4-5 gün buzdolabında tadı bozulmadan saklanabiliyor. Mevsim meyvelerine göre tarifi değiştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri