Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.
Aşırı şeker, şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, ayrıca vücut dokularınıza da zarar verebilir. Araştırmalar, donmuş yiyeceklerin, özellikle etin, pankreas kanserine yol açabileceği sonucuna varmaktadır.
Çünkü dondurma işlemi doğru yapılmayan besinler (gıdalar) zamanla bakteri üretebilir ve sağlığımızı tehdit eder. Zehirlenmelere neden olur. Hatta ölümle sonuçlanabilir. Yanlış işlemler ile dondurulan besinlerin mineralleri, vitaminleri ve proteinleri dondurulma sürecince kaybolur.
En sağlıklı saydığım gıdalar arasında sayılan bu sebze maalesef sadece kış ayında taze olarak bize doğa tarafından sunuluyor, ben de beslenmemde yer alabilmesi için yazın da dondurulmuşunu tercih ediyorum. Brokoli dondurulduğunda; İçindeki birçok vitamin ve mineral donduruldukça artmaktadır! (VİTAMİN A-B2-C)
İlgili 22 soru bulundu
Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Dondurulmuş gıda tüketimi için dikkat edilecek noktalar
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir. Alışveriş yaparken alışveriş sepetine en son konulacak olan besinler dondurulmuş besinler olmalıdır.
Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Derin dondurucuda en uzun saklanabilen besinlerin başında sebzeler geliyor. Enginar, lahana, brokoli, fasulye, patlıcan, bezelye, biber, ıspanak, kabak, havuç, mısır, domates, yeşil salata ve kereviz derin dondurucuda 12 aya kadar taze kalabiliyor.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
"Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere, meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir.
Likopen deposu domates kansere karşı korur
Çok güçlü bir antioksidandır. Likopen bizi bir çok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Likopen kaynağı bir besin işlendiğinde, besinin içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Aşırı şeker, şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, ayrıca vücut dokularınıza da zarar verebilir. Araştırmalar, donmuş yiyeceklerin, özellikle etin, pankreas kanserine yol açabileceği sonucuna varmaktadır.
Üzerinde buz kristali olan ürünleri almamaya çalışın. Aynı şekilde ambalajı bozulmuş olan (yırtılmış ya da bölgesel olarak yumuşama meydana gelmiş) ürünler de alınmamalıdır. Almış olduğunuz ürün et ürünü ise renk değişikliği olan ürünler tercih edilmemelidir. Dondurulmuş ürünleri alışverişin en sonunda alın.
Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.
Et, tavuk ve deniz ürünleri: Daha evvel dondurulan ve çözülmeyen bir et besininiz varsa mutlaka tekrardan dondurucunun içine koymayın. Bu durumda zehirlenme ihtimaliniz vardır. Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın.
Dondurarak muhafazada gıdalarda enzim aktivitesi çok yavaş da olsa devam eder. Bu nedenle, duyusal kalitede istenmeyen değişikliklere yol açabilecek enzimleri etkisiz hale getirmek için dondurma işleminden önce çoğu sebzenin haşlanması gerekir[6].
Ayrıca paketlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak için içlerine koruyucu katkı maddeleri katıldığında, bunlar da sağlığımıza zarar verebiliyor. Obeziteden diyabete, kanserden alzheimer'e, parkinsondan kalp-damar rahatsızlıklarına kadar daha birçok hastalığı tetikliyor.
Dr. Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini yitirmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu söyledi.
HAŞLAMAK, BUHARDA YA DA MİKRODALGADA PİŞİRMEK
Ancak nemli ısı denen buharda pişirme, haşlama ve mikrodalgada pişirme metotlarında bu lezzetlenme aşaması söz konusu değildir. O nedenle dondurulmuş sebzelerinizi tavada ya da fırında pişirmenizi tavsiye ederiz.
Dondurulmuş sebze ve meyveler Özellikle çalışanların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş sebzeler, çoğu zaman dondurulmadan önce yıkanmıyor. Bu yüzden, eğer dondurulmuş sebze kullanacaksanız mutlaka özenle yıkamalısınız; al dente kıvamında pişireceğiniz sebzeleri ekstra hijyenli şekilde temizlemenizi öneriyoruz.
Gıdanın kalınlığına bağlı olarak değişse de genellikle 10 saati geçer gıdaların tam olarak çözülmesi. Donmuş gıdanın soğuk suyun içine konarak ve suyun her 30 dakikada bir değiştirilmesi ile gerçekleştirilen çözdürme yöntemidir. Buzdolabında bekletmekten daha kısa sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri