Direk tüketilebileceği gibi dondurma, tatlı, pasta, kek ve meyve suyu olarak da tüketilebilir. Vişne her dönem bulunmamaktadır. Bu nedenle buzdolabının buzluğunda veya derin dondurucuda çekirdeklerini çıkarıp, kullanıma hazır halde saklayabilirsiniz.
Yaz aylarında donmuş vişnenin kış aylarında kullanılması oldukça sağlıklıdır. Şaşırtıcı olan şey donmuş vişneler besin değerinin hiçbirini kaybetmez. Vişne, enflamasyonu kesen, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip, kalp sağlığını destekleyen ve hatta kanserle mücadele eden bileşiklerle doludur.
Vişneleri poşet içerisinde iyice yaydırarak hemen dondurucunuza yerleştirin ve donmaya bırakın. Donmuş olarak saklanan vişneler tadından hiçbir şey kaybetmezler; onları komposto, pasta, kek, pelte ve vişne suyu yapımında kullanabilirsiniz. Böylece kış aylarında dilediğiniz gibi kullanacağınız vişneleriniz hazır olur.
İlk olarak donmuş vişnelerimizi derin bir tencere koyup, şekeri ve suyu üzerine ekleyelim. 15 dakika kısık ateşte kaynatalım. Daha sonra limon tuzunu da ekleyip, 10 dakika daha kaynatalım ve ocaktan alıp, soğumaya bırakalım.
İlgili 26 soru bulundu
Dondurulmuş vişne, limon suyu, toz şeker ve bir tutam kadar tuzu bir sos tencere- sine alın. Şeker eriyinceye kadar ara ara karıştırarak pişirin. Mısır nişastasını küçük bir kaseye alın. Bir yemek kaşığı kadar su ilave edip karışt rın ve vişnelerin üzerine ekleyin.
Derin dondurucuya konulan vişneler 6 ay süre ile saklanabilir.
Temizlediğiniz vişneleri tek tek bir fırın tepsisinin ya da büyükçe bir kabın üzerine dizin. Vişnelerin ezilmemelerine ve formlarının bozulmamasına dikkat edin. Bu şekilde aralıklı dizmemizin sebebi donarken ezilmemelerini sağlamak. Ardından tepsiyi üzeri açık bir biçimde derin dondurucuya koyun.
Vişne suyu diüretik bir içecektir. Eğer çok fazla tüketirseniz mide bulantısına ve ishale neden olur. Doktorlar vişne suyunun ölçülü şekilde ve şekersiz tüketilmesini önermektedir. Kronik bir ilaç kullanıyorsanız ilaçla beraber vişne suyu almamaya çalışınız.
Pasta için kullandığımız dondurulmuş vişne ürünün içinden çekirdek çıktı. Çok şükür dişimizi kırmadık. Daha önce hiç kullanmadığım bir ürünün içinden özellikle çekirdeksiz olarak satılan bir ürünün içinden tuzak amaçlı konulmuş gibi çekirdek çıkması kabul edilemez bir hata.
Vişne Konservesi Nasıl Tüketilir? Kışın konservenizi açtığınızda damak zevkinize göre su ilave ederek servis yapabilirsiniz. Vişnelerini yiyebileceğiniz gibi, kek, pasta ve tatlılarda da kullanabilirsiniz.
Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür.
Vişneleriniz buzlukta dondurulmuşsa reçel yapımına başlamadan önce vişnelerinizi çözdürmelisiniz. Derin bir kaba vişneleri döküp buzunun çözülmesini bekleyin. Çözülünce suyunu süzüp reçel yapımına başlayın. Çözülürken vişneden çıkan suyu çöpe dökmeyin biraz şekerle karıştırıp meyve suyu olarak tüketebilirsiniz.
Uzun süreli ve aşırı tüketiminde kilo almanıza neden olabilir. Vişne tüketimi bazı ilaç kullanımlarıyla zararlı sonuçlara yol açmaktadır. Deride kızarıklık, döküntü ve boğazda tahrişe neden olan alerjik etkileri bulunabilir. Vişnenin yüksek sorbitol içeriği nedeniyle karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.
Böbrek hastaları için de vişne güvenilebilecek bir meyvedir. Bunun yanında tüketenleri kanserden, kalp, damar hastalıklarından korumaktadır. Gut hastaları için de vişne önerilmektedir.
“Günlük 1 porsiyon meyve hakkımızı vişneden yana kullanmak bağışıklığımızı güçlendirir. Toplamda 100 gram olan 20 adet orta boy vişne 1 porsiyon meyve yerine geçerken, sadece 60 kalori içeriyor. Ancak vişne asidik bir meyve olduğu için aç karnına tüketildiği zaman mide yanmalarına yol açabiliyor.
Vişne suyu, zengin bir antioksidandır. Bu sayede kanı temizler, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabı kurutur, eklem ağrılarını giderir. Ağrıyan ve yorulan kasların onarılmasına yardımcı olur.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi; vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkin rol oynuyor.
İsterseniz konserve yaparak da saklayabilirsiniz. Ancak vişne çok hassas meyve olduğundan dolayı buzlukta saklamak en ideal saklama yöntemidir.
Kirazlar, derin dondurucuda da uzun süre tazeliğini koruyarak muhafaza edilebilmektedir.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir. 6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Vişnelerin saplarını ayırın ve güzelce yıkayıp süzün. Çekirdeklerini çıkarmadan orta boy bir tencereye alın. Üstüne suyu ilave edin ve orta ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca altını kısın ve yaklaşık 15-20 dakika vişneler çatlayıp rengini suya verinceye kadar pişirin.
Vişneyi; reçel, dondurma, marmelat, meyve suyu yapabileceğiniz gibi taze olarak da tüketebilirsiniz. Klasik kullanımlar dışında değişik şekillerde de menülerinize ekleyebilirsiniz.
Vişnelerin odunsu kısımları –40 °C'ye kadar dayanabilirler. Vişneler düşük sıcaklıklara kirazlardan daha fazla dayanırlar. İlkbaharda çiçeklenme biraz geç olduğu için vişne çiçeklerinin ilkbahar geç donlarından zarar görme olasılığı daha düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri