Yumurta dondurma nedir? Günümüzde azalmış yumurta kapasitesi, ilerleyen yaş veya yumurtalıkların zarar görebilme olasılığı olan durumlarda yumurtalıkların uyarılarak elde edilen yumurtaların dondurulması, gelecekte istenildiği zaman tüp bebek yöntemi ile kullanılması için saklanmasına “yumurta dondurma” denilmektedir.
Yumurta toplama ve dondurma işlemleri, bakire kadınlara da uygulanabilir ve bu yüzden henüz evlenmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tarafından da güvenle tercih edilebilir.
Yumurtaların yaklaşık yüzde 90'ı donma ve çözülme sırasında hayatta kalmaktadır ve yaklaşık yüzde 75'i başarıyla döllenmiş olacaktır. Bu döllenmiş hücre (embriyo) rahme yerleştirildikten sonra gebe kalma şansınız, yumurtaların dondurulması sırasında yaşınıza bağlı olarak yaklaşık yüzde 30 ila 60'tır.
Yumurta dondurma işlemi ilk başlarda sadece kanser tedavisi gören kadınların üreme sağlıklarını korumak için başlatılmıştır; ancak artık günümüzde üreme yaşının ileri yaşlara çekilmesi için de kullanılan bir yöntemdir.
Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir mi? Hücrelerin dondurulması hücre ölümüne neden olmaz. Dondurma işlemi hücre içi moleküler hareketin ve hücre metabolizmasının kısa süreliğine durdurulmasıdır. Hücre ölümüne hücre içinde oluşan buz kristalleri neden olur.
İlgili 38 soru bulundu
Yumurtaları dondurma işlemi gerçekleştirildikten sonra dondurulmuş yumurta hücrelerinin saklama bedeli yıllık olarak tüp bebek merkezine ödenmektedir ve yaklaşık olarak yıllık bakım ücreti 750-1000 TL arasında değişmektedir.
Bu 6-8 arasındaki yumurtalar da tek seferlik bir uygulama ile alınıp dondurulabiliyor. Kullanılan ilaçlarla birlikte yumurta dondurma işleminin maliyeti 5-6 bin lira civarındadır.
Kimler Yumurta Dondurabilir? Önceleri yalnızca ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, kanser tedavisi görecek hastalara yumurta dondurma izni veren Sağlık Bakanlığı, yasalarda yaptığı son düzenlemelerle yumurta rezervi düşük veya erken menopoz riski olan tüm kadınlara "yumurtalarını dondurma hakkı" sağlamaktadır.
Bununla birlikte herhangi bir tıbbi gereklilik olmayıp sadece ileride uygun bir zamanda anne olabilmek için yumurta rezervlerini koruma amaçlı dondurma işlemi ise bir zorunluluğun olmaması ve mahremiyet kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle caiz değildir.
Doğurganlığın korunması için yumurtalarını dondurmak için başvuran kadınların çoğu 35 yaş üzerindedir. Ancak 35 yaşından önce yumurta dondurulduğunda sonuçlar çok daha iyi olmaktadır. Kısacası yumurta dondurulması ne kadar erken yaşta yapılırsa o kadar daha fazla başarı sağlamaktadır.
Yumurtalıklardan östrojen üretildiği ve bu hormon metabolizma hızını arttırdığı için kadınlarda bir miktar kilo alımı görülebilir. Ancak genç bir kadının yumurtalarını dondurması hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır. Yumurta dondurma işleminden sonra kilo almak doğal bir süreçtir ve uzun zamanda olur.
Cem Çelik, “36 yaş altı kadınlarda yüzde 50 ihtimalle gebelik elde edebilmek için ortalama 10-12 yumurta, 36 yaş üzerinde ise 20-25 yumurta dondurulması önerilmektedir .
Her ay yaklaşık olarak 3 ile 30 yumurta olgunlaşır ve içlerinden en olgun yumurta salınır. Yumurtlama dönemi olarak bilinen zaman dilimi yumurta foliküllerinin hormonlar tarafından uyarılmasıyla başlasa da, gebelik için gerekli olan yumurtanın salınımı 24 saat sürer.
Ülkemizde güncel tüp bebek tedavisi fiyatları, 2022 yılı itibarı ile 12800 TL ila 20000 TL civarında değişmektedir.
Yöntem için ideal yaş aralığı var mı? Yaş önemli faktör. Özellikle yumurta dondurmak isteyen kadınların bu işlemi 35 yaşından önce yaptırmaları hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi açısından önemli. Yaş ilerledikçe elde edilen yumurta sayısı azalıyor ve buna bağlı hamilelik şansı düşüyor.
Dondurarak saklama işlemi için artan embriyoların kalitesi ve sayısı değerlendirilmekte ve uygun şartlar mevcutsa dondurulmaktadır. Sağlık bakanlığının konu ile ilgili yönetmeliğine göre dondurulan embriyolar 5 yıl boyunca saklanabilmektedir.
Bu konuda verilen fetvanın sonundaysa, şu ifadeler yer aldı: “Fiilen nikahlı olmayan kişiler arasında başlayıp sonuçlamayan tüp bebek uygulaması, insanlık duygularını rencide etmesi ve zina unsurlarını taşıması sebebiyle caiz değildir.”
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor.
Vitrifikasyon Yöntemi ile Embriyo Dondurma
Bu yöntem ile dondurulan embriyolar çözüldüğünde %90 - 100 oranında canlı ve sağlıklı bir şekilde geri dönmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta dondurulan embriyoların kalitelerinin dondurulmaya uygun olmasıdır.
Genelgeye göre, Bakanlığın belirlediği tıbbi zorunluluk kriterlerini taşıyıp üreme hücresi ve gonad dokusunu donduracaklarda evlilik şartı aranmayacak.
Yumurta dondurma Türkiye'de yasal mı? Evet, Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında yayınladığı yönetmelik ile bazı özel koşullarda, kadınların doğurganlığının korunması için yumurta dondurulmasına izin verilmiştir.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Yumurta toplama işlemi oldukça rahat ve kısa süren bir işlemdir. İşlemden önce hastalara HCG yani yumurta çatlatma iğnesi verilir ve yumurtaların olgunlaşması beklenir. Tedavinin başlangıcı ile beraber yaklaşık 10 gün kadar yumurtalıklar uyarılır ve yumurta gelişimi sağlanır.
YUMURTA TOPLAMA (OPU) İŞLEMİ:
Yumurtalar farklı bir hormonal iğne (çatlatma iğnesi) yapıldıktan 34-36 saat sonra, son olgunlaşmalarını tamamlar ve toplanmaya hazır hale gelirler. Çatlatma iğnesinin 34-36. saatlerinde yumurtalar ameliyathane şartlarında toplanır. Bu işleme 'OPU' (ovum pick up ) adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri