Türk divan şairi Necâtî'nin1 “döne döne” redifli ünlü gazeli, başın- dan sonuna kadar “döne döne” okunmaktadır.
İlk olarak Necâtî Bey tarafından kullanılan ''döne döne" redifi de devrinde çok beğenilmiştir. Makalemizin ilk bölümünde, Necâtî Bey ve Bakînin "döne döne" redifli gazelleri karşılaştırılmış; ikinci bölümünde de Necâtî Bey'in gazeline yazılan nazirelerin metni verilmiştir.
Necâtî Bey (ö. 914/1509), Klasik Türk edebiyatının kurucu şairleri arasında yer alır. Şairin günümüze ulaşan tek eseri Türkçe Dîvân'ıdır. Necâtî'nin Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi adına tertip ettiği bu Dîvân, Ali Nihat Tarlan (1963) ve Ozan Yılmaz tarafından (2015) yayımlanmıştır.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir. O zamana kadar Türk divan şiirini fazlasıyla etkileyen İran şiirinden uzaklaşarak, halkın diline ve kültürüne önem vermiş, bunu da şiirine yansıtmıştır.
Türk divan şairi Necâtî'nin1 “döne döne” redifli ünlü gazeli, başın- dan sonuna kadar “döne döne” okunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlardan biri olan ve “Hâtemî” mahlasıyla şiirler de yazan Kazasker Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi'nin aracı olmasıyla, Sultan Bayezid diğer oğlu Şehzade Mahmud'u Manisa sancağına tayin ettiğinde şairi de nişancılık göreviyle şehzadenin yanında gönderdi, bundan sonra Necâtî “bey” olarak anıldı.
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
Melikü'ş-şuarâ sarayda bulunan şairlerin reisine verilen idari bir unvandır. Fars edebiyatında bildiğimiz kadarıyla kırk bir şair; hükümdar ve vezirlerin saraylarında melikü'ş- şuarâ unvanını almıştır.
Necati ismi Arapça kökenli bir isim olup çok uzun yıllardan beri Türkiye'de çok fazla kullanılan isimler arasında yerini almaktadır. Ayrıca Necati ismi, 15. asır Osmanlı şairlerinden birinin adı olarak da bilinmektedir.
Vakfımızın kurucusu Necati Bay, 1 Mart 1933 yılında Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Demirci Köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Bulancak'ın ileri gelenlerinden Hoca Ruşen Efendi, annesi İstanbul Fatih Medresesi Müderrislerinden Odabaşoğlu Ahmet Efendinin kızı âlime bir insan olan Emine Hanımdır.
“Lâle-hadler” denilen güzeller; yani patronaja dâhil olan kimseler, şaire cevr ü cefâ çektirmişler, onu gül mevsiminde yapılan sohbete, diğer bir Page 12 Erdem SEVİMLİ, Necâtî'nin “Lâle-Hadler” Gazelinde “Ötekileşme” Ve Dışlanmışlık Hissi - 805 - Journal of Turkish Language and Literature Volume:5, Issue:4, Autumn 2019 ...
Hayvan mersiyelerine ilk ve en başarılı örnek, XVI. yüzyılda verilir. Necâtî, ölen katırı için yazdığı ve “Mersiye-i Ester” adını verdiği bu mersiyede aslında padişahtan, ölen katırın yerine bir at talep eder.
Necâtî Bey'in Gül kasîdesi, bir sonraki asırda Fuzûlî gibi birinci sınıf şaire tesir ederek nazire yazmasına vesile olmuştur. Divan şiirinde Necâtî Bey'den sonra Fuzûlî, Hayâlî Bey, Nev'î gibi pek çok şair Gül redifli kasîde yazmaya başlamıştır.
1. Şeyhî Divanı : On beş kaside, dört terci-i bend, iki terkib-i bend, bir mesnevi, iki müstezad ve 202 gazelden oluşan eser, Ahmedî ve Ahmed-i Dâî'nin divanlarından sonra Anadolu sahasında tertip edilmiş en eski divanlar arasında önemli bir yere sahiptir.
Necati Cumalı'nın ilk şiiri 1939 yılında yayınlanmıştır. Kendisi garip akımını benimsemiştir. 1940 kuşağı yazarlarından farklı olarak yalın şekilde lirik şiirler kaleme almıştır. Şiirlerinde sevinç, özlem ve sevgi gibi temaları işlemiştir.
Naili, Neşati ve Şeyh Galip Sebk-i Hindi akımının en önemli temsilcileridir.
Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Baki, Divan edebiyatı şâiri olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır. Medine ve İstanbul illerinde kadılık yapmış, Anadolu ve Rumeli eyaletlerinde kazaskerlik görevinde bulunmuştur.
“Biz İnsanlar”da Peyami Safa'nın sözcüsü konumunda bulunan Necati'nin, fikirleri ve yaşam tarzı bakımından hem genel mânâda hem de felsefî dünya görüşü olarak idealist olduğu görülmektedir. Mesleğine bağlı, birçok okulda görev yapan başarılı ve aydın bir edebiyat öğretmenidir.
Sebk-i Hindi akımının temsilcilerindendir. Özlü, ahenkli, topluma yönelik şiirler yazma gayreti içinde olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri