Nur Dağı ya da Cebel-i Nur (Arapça: جبل النور), Mekke'nin yaklaşık 6 km kuzeyinde. Mekke'den Mina'ya giden yolun yakınında bulunur. İslam peygamberi Muhammed'e ilk vahyin indirildiğine inanılan Hira Mağarası bu dağda yer aldığı için ışık manasına gelen bu adı almıştır.
Cebel-i Nur: Mekke-i Mükerreme'nin kuzey doğusunda, Mescid-i Haram'a yaklaşık 5 km. mesafede, içinde Peygamberimiz'e ilk vahyin geldiği mağaranın da yer aldığı dağdır. Cebel-i Nur (Nur Dağı) diye anılması, insanlara en doğru yolu gösteren vahiy nurunun bu mağaraya inmesi sebebiyledir.
Bu isim yaklaşık bin yıldır kullanılır. Buradaki "gâvur" sözcüğü; yaygın olarak bilinen şeklinden çok, Arap coğrafyacılarının pek sık kullandığı ve "tepeler arasında basık arazi" anlamına gelen "gavr", "al-gavr" sözcüğü ile ilgilidir.
İlçemiz Durmuşlar köyünde bulunan Hazreti Ukkaşe'nin (r.a.) türbesine, Nurdağı Gaziantep istikametinden 2 Km gittikten sonra sağa dönülerek, 17 Km uzaklıktadır.
Freni patlayan kamyon 3 araca çarptı: 5 can kaybı, 17 yaralı Gaziantep D-400 karayolu Şatırhöyük mevkiinde meydana gelen kazada, freni boşalan bir kamyon kontrolden çıkarak kırmızı ışıkta bekleyen 3 araca çarptı. Korkunç kazada 5 kişi hayatını kaybetti, 5'i ağır 17 kişi yaralandı.
İlgili 28 soru bulundu
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 7,7 şiddetindeki deprem sonucu Nurdağı ilçesinde yoğun yıkım olmuştur. Deprem sonrası yeni yapılan bazı binalarda oluşan yıkım sonucu yapılan soruşturma sonucu sorumluluğu ortaya çıkan eski belediye başkanı Ökkeş Kavak 25 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştır.
Nur Dağı ya da Cebel-i Nur (Arapça: جبل النور), Mekke'nin yaklaşık 6 km kuzeyinde. Mekke'den Mina'ya giden yolun yakınında bulunur. İslam peygamberi Muhammed'e ilk vahyin indirildiğine inanılan Hira Mağarası bu dağda yer aldığı için ışık manasına gelen bu adı almıştır.
İlçe merkezine 19 kilometre mesafedeki Durmuşlar Mahallesi'nde bölgeye hakim bir noktada yer alan Hazreti Ukkaşe'nin makamının da bulunduğu türbe depremde çöktü. Cami tamamen yıkılırken, türbenin içerisinde bulunan sanduka ise zarar görmedi.
Ökkeşiye Hazretleri sahabeden bir zat olup Gaziantep'in Müslümanlar tarafından fethinde şehit düşen beş kişiden birisidir. Türbenin bulunduğu yere Ökkeşiye denmektedir. Türbe tam dağın tepesinde bulunmakta ve türbenin alt tarafındaki kuyularda ise birkaç metre derinlikte bol su bulunmaktadır.
Nur Dağı'nın (Cebel-i Nur) zirvesinde yer alan Hira Mağarası, ancak bir kişinin ayakta durabileceği ve yere uzanabileceği boyutta. Hazreti Muhammed'in inzivaya çekildiği bu mekan, ilk vahyin geldiği ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı yer olma özelliği taşıyor.
İsmet İnönü devrinde “Amanos Dağları” dendi. Yunanca “Amanos” adına tepki gösteren halkımız hem dağa hem de dağın arkasındaki “Kömürler” kasabasına Mekke'deki “Nur Dağı”nın ismini vermiş.
Önceki adı Gavur dağı, dibindeki dört yol kavşağındaki adı “Kömürler” olan Nur dağı olan bölge, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz Bölgesi arasında geçiş yolu üzerinde bulunduğundan ilçe merkezi olmasa da bağlı köy ve beldelerin kuruluşu ilk çağlara dayanır.
Ortaçağda Diyar-ı İslam ve Diyar-ı Rum sınırını oluşturduğu için bu dağlara Kafirdağı=Gavurdağı deniliyormuş. Osmaniye'nin kurucusu ve isim babası büyük devlet adamı Ahmet Cevdet Paşa 1865'te Cebel-i bereket ismini verdi.
Hira (Arapça: حراء Ḥirāʾ) veya Hira Mağarası (غار حراء Ġār Ḥirāʾ), İslam peygamberi Muhammed'in inzivaya çekildiği mağara. Ayrıca, Müslümanlarca, Kur'an'ın Muhammed'e bu mağarada indirilmeye başlandığı kabul edilmektedir. Mekke'nin yaklaşık 6 km kuzeyinde bulunan Nur Dağı'nda bulunur.
Hira (Nur) Dağı, yerden 300 metre yüksekliğinde ve Beytullah'a 5 km uzaklıkta olan bir dağdır. Buraya Nur Dağı da denilmektedir. Peygamber Efendimize [sallallahu aleyhi vesellem] ilk vahiy bu dağdaki Hira Mağarası'nda nazil olmuştur.
Faylanmaya bağlı gerilim ve sıkışma neticesinde Ege kıyılarında horst-graben sistemi oluşmuştur. Kaz Dağları, Madra Dağı, Yunt Dağı, Spil Dağı, Bozdağlar, Aydın Dağları, Menteşe Dağları, Palandöken Dağları, Nur Dağları ve Kars-Aras Dağları bu dağlara örnektir.
Ukkaşe) baksın” diyerek cennetle müjdelediği sahabedir. Peygamber Efendimizin nübüvvet mührünü öpen tek sahabe olan Hz. Ukkaşe, Gaziantep'in fethi sırasında şehit düşmüştür.
Ukkaşe Türbesi ya da Ökkeşiye Türbesi, Gaziantep'e bağlı Nurdağı ilçesinin Durmuşlar mahallesinde bulunan, yapımı 17. yüzyılda tamamlanmış bir türbeydi. Ukkaşe bin Mihsan adına inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. 2021 yılında türbeye restorasyon çalışması ve çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ukaşa Ata tarihte bilinen adıyla Ukkaşe Hz.Muhammed'in sahabelerinden biridir. Ukkaşe, Hz. Muhammed'in bütün savaşlarına katılmış, özellikle Bedir Savaşında büyük kahramanlık göstermiştir. Cesareti, keskin zekâsı, iyi bir ok atıcısı olması gibi özelikleriyle sahabeler arasında önemli bir yere sahip olmuştur.
Tarih 16 Ocak 1489'du. Osmanlı döneminin ilk şiddetli depremi meydana geldiğinde tahtta Sultan II. Bayezid oturuyordu. 15. yüzyıl ortalarında başlayan Osmanlı tarihçiliği, İstanbul'un fethinden sonra canlı bir döneme girmiş, pek çok eser kaleme alınmış, bu Bayezid dönemiyle birlikte iyice canlanmıştı.
Gaziantep' te bulunan belli başlı türbeler; Yuşa Peygamber ve Pirsefa Hazretleri Türbesi, Dülükbaba Türbesi, Hacı Baba Türbesi, Ökkeşiye Hazretleri Türbesi, Şeyh Fethullah Türbesi, Nesimi Hazretleri Türbesi ve Siad İbn-i Ebu Vakkası Türbesidir.
Ökkeşiye Hazretleri Türbesi:
Gaziantep'ten Adana'ya doğru karayoluyla giderken Sakçagözü'nü geçince, Nurdağı'na ulaşmadan yolun sol tarafında uzaklarda yeşilliklerle çevrili bir tepe görülür. İşte bu tepede Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde binlerce insana adını veren Ökkeş yahut Ökkeşiye Hazretleri yatmaktadır.
Nurdağı merkez, Naimler, Hocalar,Yalangoz, Sakçagözü ve İncirlide yerleşiklerdir. Çelikan ve Bruki aşiretine mensup Kürtlerden oluşur. Nogaylar köyü Yörük Türkmenlerden oluşmaktadır.
Nurdağı'nda Ne Yenir Neleri Meşhur
Baklava dünyaya ün salmış tatlısıdır. Birbirinden lezzetli onlarca yemek yiyebileceğiniz bu ilçede simit kebabı, Hedik, Pirpirim Aşı, Lebeniye çorbası, şekerli pide, alinazik, Firik pilavı yemeden dönememenizi tavsiye ederiz.
Gelişmenin ve yapılaşmanın devam etmesi üzerine 20.05.1990 tarihinde İslahiye'nin Fevzipaşa bucağında 9, Sakçagözü bucağında 18, ve merkezden de bir köyün ayrılmasıyla 20523 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3644 sayılı kanunla ilçe hüviyetini kazanarak Gaziantep'in 5. ilçesi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri