Gelenleri tanıyordu. yapar o zaman fiilimsi kabul edilmezler. → dolmuş, Çağlayan, yemiş, döner. NOT: Sifat fiil eklerinden "mez,-ar, dik, ecek, miş " kip ekleri ile karıştırılmamalıdır.
Birinci amacımız ışığında yukarıdaki örneğe tekrar dönelim: "Döner" kelime- sinin kullanıldığı "döner sermaye" ve "döner koltuk" sözlerinde, "döner"in geçici bir sıfat olduğunu görürüz. "Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
Fiil kök ya da gövdelerinin üzerine -ma, -me, -mak, -mek, -ış, -iş, -uş, -üş eklerinin getirilmesiyle oluşan fiilimsilere isim – fiil denir. Örnekler: Başarmak için çalışmak gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Nitekim Türkiye Türkçesinde bu zarf-fiil eki, ikilemeler (bata çıka, düşe kalka, döne dolaşa, oflaya puflaya, ağlaya ağlaya vb.), betimlemeli (tasviri) birleşik fiil çekimleri (bakakal-, görebil- vb.)
**İsim fiil eki almış olmasına rağmen zamanla kalıplaşarak bir varlığın veya kavramın adı haline gelmiş sözcükler vardır. Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmezler. Kaymak (süt kaymağı)/kavurma (yiyecek)/görüş (fikir) /yağış (yağmur)/yemek (yiyecek) / sarma (yiyecek)/ekmek(yiyecek)...
Deniz, okyanus, göl, akarsu, boğaz, geçit, dağ, tepe, ova, yayla gibi coğrafi şekillerin her birine verilen kendine has isimler özeldir.
TÜRKÇE SÖZLÜK, bahsettiğimiz “kaymak” kelimesi (Fiil olan “kay-mak” değil, isim olan “kaymak”…)
Kalıplaşmış Bir Zarf-fiil: “giderek”
Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmez. Örneğin “Bura- ya çivi çakmak yasaktır.” cümlesindeki “çakmak” sözcüğü fiilimsidir. “Ateş yakmak için yanına çakmak al.” cümlesindeki “çakmak” söz- cüğü ise isimdir.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır. Akar su • Uyur yılan • Aya benzer yüz. -mAz: Geniş zamanın olumsuz sıfat-fiil ekidir.
-dığı için" anlamında sebep ifadesiyle zarf ola- rak fiile bağlanmaktadır.
A seçeneğindeki “kavurma” kelimesi ise bir yemek adıdır ve kalıcı isimdir. “-me, -ma” ekiyle olumsuzu yapılmaz.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Fiilleri özne veya nesne görevinde kullanırken onları isim fiil ekleriyle (-mAk, -mA ve Iş) isim haline getirmemiz gerekiyor. Bir çay istiyorum (Cümlede “çay” ismi nesne görevindedir.) Çay içmek istiyorum (Cümlede “çay iç-“ fiili nesne görevindedir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
İsim Fiil: Tavşan görüş alanımdan çıktı. (Görme işi.)
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir. Zarf-fiiller, hareket hâlini ifade eder ve kişiye bağlanmazlar.
Fiil kökenli kelimelere eklenerek zarf fiili oluşturan başlıca ekler vardır. Zarf fiil ekleri, zarf fiil ekleri örnek cümleleri ile birlikte şunlardır; -a: Mahkumun başında nöbetleşe beklediler, Uçak sekize beş kala kalkacak… -alı, -eli: Evden çıkalı bir saat oluyordu, Annesi gideli yalnızdı…
Yaygın olarak kullanılan bazı zarf-fiiller kalıcı olarak zarfa dönüşür: Ailece gittiğimiz piknikte doyasıya eğlendik.
Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri