Dönerin içerisinde turşu,sarımsaklı mayonez,kızarmış patates,tavuk/et döner vardır.
Lavaşın içerisine ilk olarak marulu, patatesleri, ketçap, mayonez ve et döneri yerleştirin. Üzerine tuz ve pul biber serpiştirdikten sonra iki tarafından kıvırın ve rulo şeklinde sarın. Yanmaz tavanın içerisine sardığınız lavaşı alın ve mühürleyin.
Lavaşlarımızı salça sürüp dönerlerimizi patates ,havuç ,soğan ,kırmızı biber ,sivri biber ,kaşar rendesi koyup dürüm şekilde sarın.
Çiçek ekmeğin birini alıp, içini açalım ve sırasıyla marul, halka doğranmış soğan, et ve yoğurdu kat kat koyalım. İsteğe göre acı sos dökelim (ben dökmedim). Yanında içecekle servis yapalım.
İlgili 15 soru bulundu
Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır. Bizdeki terbiye bize özel olup Osmanlı saraylarında kullanılan şekliyle eti marine ediyoruz.
Hatay Usulü Döner`de en önemli fark, kullanılan ekmek türüdür. Ekmek, ultra ince (bazı yörelerde yapılan yufka ekmeğe benzer) bir ekmektir. Bunun dışında, döner içerisinde kızarmış patates, turşu, ketçap veya sarımsaklı mayonez gibi malzemeler de yer alır.
İyi ve lezzetli döner ince açılmış yaprak etten yapılır. Kıyma kullanılan döner, döner değildir. Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. İyi bir döner için kesilen hayvanın da kaliteli olması ve uygun koşullarda kesilmesi gerekiyor.
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ise etin kıyma olması ve homojen yapısı nedeniyle kesildiği zaman kağıt gibi yaprak görüntü vermektedir.
Üzerine ısıtılan hazır döner eti, sosu ve yanına bir kaşık yoğurt ile harikulade bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hazır dönerden dürüm yapmak için 5 dakika fazladan zaman ayırıp içine damak zevkinize uygun olarak sumaklı soğan, baharatlar, salatalık turşusu veya patates kızartması ekleyebilirsiniz.
Lavaşın üstüne tavuk dönerin eklenmesi ile birlikte, tam olarak Hatay usulü tavuk döner yapmak için patates ve diğer malzemeleri ekleyerek döneri tamamlamanız istenecektir. Bu şeklide döner tamamlanarak, direkt olarak hazır hale gelecektir.
Bir gün bekletilen etler, yaprak şeklinde açılır. Sabahleyin tek tek aralarına kuyruk yağı yerleştirilerek şişe takılır. Yanmış olan kömürün karşısına konur, döndürülerek pişirilir. Kesilirken döner parçalar halinde ufak ufak dökülür.
Hazır döner için; Bir tavaya tereyağı koyup kızdırın. Yağ kızmaya başladığında et döneri ekleyerek iki tarafını da kızartın. Döneri çıkarttıktan sonra, patatesleri de tavaya ekleyerek kızartın.
1 Kg Döner'den 8 adet 100gr'lık porsiyon çıkıyor.
Evde döner yapmak için dana ya da kuzu eti kullanabilirsiniz. Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır.
Döner yapımında dana tranç bölgesini kullanıyoruz. Dananın arka but kısmından çıkan bu et ızgaralık etlere (antrikot, bonfile, kontrfile) göre daha sert bir ettir. Ancak yaprak şeklinde ince ince kesildiği için yumuşak bir et elde etmiş olacağız.
Döner kebabın Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafından, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemik- siz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirilmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir.
Ekmeğin içine etlerimizi alıp, üzerine piyazlık doğradığımız soğanları, marulu ve domatesi ekliyoruz. İsteğe göre, pul biber ve tuz eklenebilir ya da domates sos yapıp ekleyebilirsiniz.
Lavaşlarımızı sıvı yağ ve toz biberle yağlayalım. Tavada alt üst çevirelim. Sıcak lavaşa hazırladığımız patates kızartması marul, turşu, domates ve döner ekleyip üzerine yine sostan ilave edelim. En son mayonez ilave edip saralım.
Tanım: Hatay'ın meşhur Harbiye kebap'ı dışı kırmızı ekmeğe sarılan dürüm şeklinde sunulan bir dürüm türüdür..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri