1.5 su bardağı ile sıktığınız limon suyunu karıştırın. Karışımı şişeye aktarın ve soğuyuncaya kadar bekletin. Soğuduktan sonra şişeyi biraz boşaltıp çalkalayın. Son olarak şişenizi yıkayın ve yağlara elveda deyin.
Yağdanlığı bulaşık deterjanı ile yıkayıp iyice duruladıktan sonra içerisini temiz su ile doldurun. Daha sonra su içerisine bir adet limon sıkıp şişenin ağzını tamamen kapatıp bir gün bekletin. Ertesi gün tüm yağ ya da sirke kalıntılarının yok olduğunu görebilirsiniz.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Yağ şişesini sirke ile temizleme
1 çay bardağı sirkeyi 1 su bardağı su ile karıştırın ve bu karışımı huniyle yağ şişesinin içine aktarın. Dilerseniz sirkeye eklediğiniz suyu sıcak olarak kullanarak karışımın etkisini artırabilirsiniz.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
İlgili 41 soru bulundu
Yağlı bölgenin üzerine tuzu serpin. Güzelce tuzla kapatın yağlanmış yüzeyi. 10 dakika kadar tuzlanmış kumaşı bekletin. Ardından ılık suyla tuzu kumaştan atın. Bu işlemin ardından çamaşır deterjanını yağlı bölgeye dökün ve 10 dakika kadar daha bekleyin.
En iyi yağ ve kireç sökücü tavsiyesine gelecek olursak Domestos Okyanus Ferahlığı, Cif Sprey Ultra Hız, Viking Premium, Rossman Domol, ACE Ultra Köpük, Diversey Clonet Extra güçlü formül, miktar, ferah koku ve pratik temizlik gibi özellikleriyle en çok tercih edilen yağ ve kireç sökücüler arasında yerini alıyor.
Derin bir kabın içerisine bir bardak su, iki kaşık karbonat ve yarım su bardağı sirkeyi karıştırarak hazırlığa başlayabilirsiniz. Aynı zamanda, yağlı mutfak gereçlerinizi ılık suda yumuşamaya bırakabilirsiniz. Başrol oyuncunuz bulaşık süngerini karışıma batırıp ovabilir ve kısa süre içinde mutlu sona ulaşabilirsiniz.
Kullanılmış yağ nasıl süzülür? Kızartmadan sonra kalan yağın kullanılabilmesi için ocaktan indirilen yağın bir müddet soğumasını beklemek gerekmektedir. Daha sonra ince delikleri bulunan bir süzgeç yardımı ile süzülen yağ, içerisinde barındırdığı her türlü parça ve kalıntılardan temizlenmelidir.
Kirlenen cam şişeleri temizlemek için içerisine geceden su koymalı ve limon sıkarak bekletmelisiniz. Diğer gün şişenin içerisindeki limonlu karışımını dökerek tekrar yıkamanız yeterlidir. Bu sayede şişenin alt yüzeyi de dahil olmak üzere tüm şişe temizlenmiş olacaktır.
En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ayçiçeği yağları hakkında kafamızda birçok soru işareti olabilir. Bu nedenle sık sorulan sorulardan biri olan "En iyi ayçiçeği yağı nasıl anlaşılır?" ile başlayalım. Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Temizliğin her alanında kullanılan sirke, yağ şişesi konusunda da yardımımıza koşuyor. 1 çay bardağı sirke ve 1 su bardağı suyu karıştırın. Karışımı şişenin içine aktarın. Şişenin ağzını kapatıp çalkalayın. Eğer hala yağ kalıntıları olduğunu düşünüyorsanız, bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Hem makinede hem de elde yıkayabileceğiniz Tupperware yağdanlık modellerini belli aralıklar ile dezenfekte ederek daha temiz ve şık görünmesini sağlayabilirsiniz. Ürünlerin iç kısmını yıkarken sadece sıcak su kullanmanızda fayda vardır.
Yağ lekesini çıkarmanın en pratik yolu, yağ lekesi bulunan yere bebek pudrası ya da tuz dökmektir. Ovalayın ve silin. Lekenin daha kolay geçtiğini fark edeceksiniz.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir. Eğer kapaklı bir kabınız yoksa, yağı eski bir teneke kutuya dökün ve birkaç saat dondurucuda bekletin.
Yağlar yüksek basınç altında su ile, normal basınç altında asitlerle kaynatılarak ya da lipaz gibi belirli enzimlerin katalitik etkisiyle hidrolize olarak gliserol ve yağ asitlerine parçalanırlar.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine Leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz. Unutmayın, yağ yanmamışsa maksimum bir kez daha yani aynı yağı toplamda 2 kez kullanabilirsiniz.
2 bardak ılık suya 2 çay kaşığı arap sabunu ve 2 yemek kaşığı karbonat ekleyerek hazırlayacağınız temizleyiciye dilerseniz, limon yağı da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız yağ çözücüyü sprey şişesine boşaltarak yağlı tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz.
Farklı yüzeylere göre farklı seçenekler halinde sunulan yağ çözücülerin çalışma mantığı yağ yapısını değiştirmek ve temizlemektir. Türkiye'nin en çok tercih edilen markalarından bir tanesi haline gelen Porçöz yağ çözücü 1 lt, çamaşır suyu katkılı formülü ile her türlü kurumuş yağ ve kiri çok hızlı bir şekilde temizler.
1000 ml Porçöz Yağ Çözücü, çamaşır suyu katkılı ekstra güçlü formülüyle mutfağınız ve mutfak eşyalarınızdaki her türlü kurumuş, yanmış ve inatçı yağları ve kirleri saniyeler içeresinde çizmeden kolayca temizler, parlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri