Donmuş tavuğu sıcak su altına tutmak ya da sıcak suda bekletmek bakterilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle bu yöntemin çok dikkatli uygulanması gerekir. Eğer mutfak dereceniz varsa 60 derece sıcaklıktaki bir su içerisine ambalajlı tavuğu koyabilir ve çözdürebilirsiniz.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Tavuğu su geçirmez bir şekilde streç film ile örtün. Geniş bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Tavukları bu suyun içerisinde 2-3 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bakteri üremesini önlemek için kasenin içindeki suyu yarım saatte bir değiştirin.
Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir. Yavaş pişiren ocakta yemek pişirmek ya da pişirmek gibi bazı pişirme yöntemleri ya da tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Tavukları dondurduk, şimdi geldik asıl soruya. ''Donmuş tavuklar nasıl çözdürülür?'' Buzluktaki tavukları çözdürmenin en güzel yöntemi buzluktan çıkarıp buzdolabı kısmına almak ve yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır. Bu sayede en sağlıklı şekilde tavuklarınız çözülür.
İlgili 20 soru bulundu
Dondurucudan çıkan tavuğun yavaş yavaş çözülmesi gerekir. Bunun için de derin dondurucudan alınan tavuk, buzdolabının 0 derece bölümüne alınmalıdır. 1 gün önceden 0 dereceye alınan besinler yavaş yavaş çözülecek ve daha sağlıklı şekilde tüketilecektir. Tavuğun donunun çözülmesinde acele edilmemelidir.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz.
Dondurucudan çıkan tavuk hemen pişirilir mi? Derin dondurucudan çıkardığınız tavuğu hızlıca çözmenin en bilinir yollarından biri mikrodalgaya atmaktır. Buz çözme kademesine getirdiğiniz mikrodalgaya tavuğu atın ve yaklaşık 4 dakika çalıştırın. Daha fazla çalıştırdığınızda tavuğunuz pişmeye başlayabilir.
Evet, donmuş tavuğu kızartabilirsiniz. için pişirme süresinin en az %50 artırılması tavsiye edilir. tavuğunuzu pişirirken buzunu çözün, böylece eşit şekilde pişirilir.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuğu çıkardıktan sonra kabından hiç çıkarmadan buzdolabına alın. Bu şekilde sabah uyandığınızda tavuğunuz çözülmüş olacaktır. Bu yöntemle donmuş tavuk yaklaşık 9 saatte çözülür.
Peki bütün tavuğu parçalara ayırmadan dondurucuya koyduk ve dondurduk diyelim dondurucudan çıkardıktan sonra parçalara ayırabilir miyiz? Bu sorunun cevabı maalesef hayır! Donmuş tavuk maalesef parçalara ayrılmaz. Bu nedenle eğer hızlıca tavuk pişirmek istiyorsanız dondurucuya bütün tavuk koymamalısınız.
Evet, donmuş tavuğu kızartabilirsiniz. için pişirme süresinin en az %50 artırılması tavsiye edilir. tavuğunuzu pişirirken buzunu çözün, böylece eşit şekilde pişirilir.
Yemek yapmak için hazırlayacağınız tavuk etinin üzerinde rahatsız edici parçalar varsa; bu durumda yıkamanız önerilir. Kan, toz, istenmeyen detayları temizlemek için soğuk suyla tavuğu yıkayabilirsiniz. Suyun derecesi çok önemli olacaktır çünkü sıcak su, tavuğun yapısını anında değiştirecek ve tadını etkileyecektir.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Çiğ tavuk suda bekletilir mi? Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Nasıl olsa suyun içinde buzları erir gider diye düşünmemeli, biraz zaman ayırarak en sağlıklı şekilde tavuğunuzu haşlamalısınız. Eğer donmuş tavuğu hemen haşlamaya kalkarsanız tavuğunuz pişmeyecek ya da eklem yerlerinde kan toplanması gibi ne göze ne de mideye hoş gözüken durumlar oluşacaktır.
DONDURULMUŞ TAVUK TÜKETMEYİN
Öte yandan bir çok beslenme uzmanı da dondurulmuş tavuk tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Donmuş tavuk çözülme aşamasında bile bakteri üretebilir. Tavuk yemeklerinin lezzetli ve sağlıklı olması için donmuş tavuk tüketmemeye dikkat edilmesi gerekiyor.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir.
Tavuğunuzu pişirmeden önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına gelmesi için en az 30 dakika bekletmelisiniz. Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanırsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Yıkayıp süzdüğünüz tavuk göğüs etlerini geniş bir tencereye alın. Üzerine ince doğranmış sebzeler, baharatlar, tuz ve suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatmadan 50 dakika kısık ateşte pişirin. Tavuk etlerini ayrı bir yere aldıktan sonra tavuk suyunu süzgeç yardımıyla süzüp hava almayan cam bir kavanoza aktarın.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Tavuğu en iyi şekilde saklama yolu buzlukta muhafaza etmektir. Normal dolapta daha az dayanıklı olan tavuğun buzlukta ise uzun süre dayanma şansı bulunmaktadır. Bu süre 6 aydan başlayarak 12 aya kadar gitmektedir. Tavuk buzlukta bir seneye yakın bozulmadan durabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri