1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz. Yumurtayı kabuğunu kırmadan dondurmaya çalışırsanız yumurta çatlar.
Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir.
Yumurta sarısının donma noktası yaklaşık olarak -0.85ºC olmasına rağmen -6ºC'a kadar jel oluşumu gözlenmemektedir. Yumurta sarısında -18oC'da hızlı bir jelleşme olmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir mi? Hücrelerin dondurulması hücre ölümüne neden olmaz. Dondurma işlemi hücre içi moleküler hareketin ve hücre metabolizmasının kısa süreliğine durdurulmasıdır. Hücre ölümüne hücre içinde oluşan buz kristalleri neden olur.
Yani bu şartları taşıyan her kadına bu işlem yasal olarak uygulanıyor. Dondurulmuş yumurtanın saklanma süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiş fakat bu süre yine alınacak özel izinlerle uzatılabiliyor.
Haşlanmış yumurtayı bu şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz. Haşlanmış yumurtayı dondurabilirsiniz. Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyun, uygun bir kap içerisine yumurtaları yerleştirin. Dondurucuda yumurtayı 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Yumurta dondurma işlemi, kadın yumurtalıklarından ultrasonografi yardımıyla toplanan yumurta ya da kadın üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında “kriyoprotektan” adı verilen koruyucu maddelerle etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemine tabi tutularak -196 derecede saklanması sürecini ifade etmektedir.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
'YUMURTALARIN ÜZERİNDE MUTLAKA SERİ NUMARASI BULUNMALI'
Üzerinde seri numarası olmayan yumurtalar piyasaya çıkacak özellikleri olmadıkları için üzerine seri numarası da vurulmaz.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Yumurta dondurma işlemi kadın doğum uzmanı tarafından yapılır. Ancak tüm kadın doğum hekimleri bu konuda sertifikalı değildir. Bu nedenle yumurta toplama işleminin tüp bebek sertifikası olan, kadın doğum branş hekimleri tarafından yapılması gerekir.
Bunun için artan yumurta aklarınızı buzdolabında saklama yönteminde olduğu gibi yine %100 temiz ve ıslak ya da kuru madde temassız bir kap ya da kalın dondurucu poşetlerine koyup ağızlarını sıkıca kapatarak, başka herhangi bir işleme gerek olmaksızın, dondurarak üç aya kadar saklayabilirsiniz.
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.
Yumurtaları dondurma işlemi gerçekleştirildikten sonra dondurulmuş yumurta hücrelerinin saklama bedeli yıllık olarak tüp bebek merkezine ödenmektedir ve yaklaşık olarak yıllık bakım ücreti 750-1000 TL arasında değişmektedir.
Bu 6-8 arasındaki yumurtalar da tek seferlik bir uygulama ile alınıp dondurulabiliyor. Kullanılan ilaçlarla birlikte yumurta dondurma işleminin maliyeti 5-6 bin lira civarındadır.
Nedeniyse basit, buzdolabını her açıp kapadığımızda ısı değişimleri söz konusu oluyor ve bu durum en çok kapak kısmında bekleyen yiyecek ve içecekleri etkiliyor. Sıcaklığın aniden değişmesine sık sık maruz kalan yumurtaların yapısı bozulabiliyor, raf ömürleri kısalıyor.
Yumurtayı 2 yıl boyunca oda ısısında saklayın!
Yıkanmamış yumurtaları içine nazikçe bırakın. Yumurtlar kireçli suda tüm gözenekleri mükemmel ve doğal şekilde kapanıyor ve hiç hava almıyor bu da yumurtaları taptaze tutuyor.. Bu yöntemi hala uygulayan ve doğal hayatın içinde olan yüzlerce insan var.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Yumurta toplama ve dondurma işlemleri, bakire kadınlara da uygulanabilir ve bu yüzden henüz evlenmemiş ve cinsel ilişki yaşamamış kadınlar tarafından da güvenle tercih edilebilir.
Doğurganlığın korunması için yumurtalarını dondurmak için başvuran kadınların çoğu 35 yaş üzerindedir. Ancak 35 yaşından önce yumurta dondurulduğunda sonuçlar çok daha iyi olmaktadır. Kısacası yumurta dondurulması ne kadar erken yaşta yapılırsa o kadar daha fazla başarı sağlamaktadır.
Dondurulan Yumurtaların Çözülmesi? Dondurulmuş yumurtalar kadın anne olmak istediği ya da anne olmasına engel teşkil eden durum ortadan kalktığında çözdürülür, baba adayının spermiyle laboratuvar ortamında birleştirilir. Oluşturulan embriyo, kadının rahmine transfer edilir. Yani tüp bebek işlemleri uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri