Apati (Donukluk): Duygulanımda düşünce ve davranışla birlikte ileri derecede bir yavaşlama ve donukluk halidir. Zekâ geriliklerini, kronik şizofreniyi düşündürmelidir. Neşe ya da elem yönünde artıştan söz edebiliriz.
Künt duygulanım: Dışa yansıyan duygulanımın yoğunluğunda ileri derecede azalma. Sınırlı (kısıtlı) duygulanım: Künt duygulanımdakinden daha az olmakla birlikte dışa yansıyan duygulanımın şiddetinde azalma. Labil (değişken, oynak) duygulanım: Dış uyaranlardan bağımsız olarak duygulanımın sık ve hızlı değişmesi.
Enkoherans (Dikişsizlik) : Çağrışımlarda sapma, parçalanma ve yarılma ile konuşma anlamsız bir hal alır. Enkoherans : Düşünce akışının anlaşılamaz oluşudur. Sözcüklerin mantık zincirini veya gramatik bağlantıyı kaybetmesidir. Enkoprezis : Kişinin yineleyici olarak yatağına ve giysilerine dışkısını kaçırması.
Ötimik duygudurum: Çökkün veya taşkın olmayan normal duygudurum. İrritabilite: Kolaylıkla öfkelenebilme.
Labil duygulanım, manide karakteristik olup, çevresel uyaranlara bağlı olmaksızın değişen duygusal tepkilerdir. Öforik duygu durumu, neşede artışın izlendiği duygu durumudur.
İlgili 17 soru bulundu
Ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, travmalar, savaş, ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar gibi birçok etmen insanlarda ruhsal sıkıntılara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Bipolar bir Akıl Hastalığı Değildir
Hastalığın ne olup, ne olmadığı önemlidir. Mesela şu çok net, Bipolar bozukluk olan durum bir akıl hastalığı değildir yada şizofrenik bir durum değildir. Duygularda bir takım dalgalanmalar vardır. Lakin, dönem dönem bir takım düşünce bozuklukları eşlik eder ama geçicidir.
Duygudurum bozukluğu çoğu zaman veya neredeyse her gün üzgün ve değersiz hissetmek, enerji eksikliği, umutsuzluk gibi depsesif belirtiler veya aşırı enerjik ya da mutlu hissetmek, hızlı konuşmak ya da hareket etmek, ajitasyon, huzursuzluk, sinirlilik gibi hipomanik veya manik atak belirtileri gösterir.
Şizofreni, insanların gerçeği anormal şekilde yorumladığı ciddi bir ruhsal bozukluktur. Gerçek dışı düşünceler ve inanışlar, halüsinasyonlar, anlamsız davranışlar ve konuşmalar, etkili iletişimin bozulması, şizofreni belirtileri olarak gösterilir.
Aloji (alogia; konuşmanın azalması/olmaması), anhedonia (zevk almama), asosyalite gibi belirtilerde negatif belirtiler arasındadır.
Disfori, derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik halidir. Öforinin tam tersidir. Psikiyatrik bir bağlamda, disfori depresyon, anksiyete veya ajitasyona eşlik edebilir.
Travmaya eşlik eden uyaranlardan sürekli kaçınılır. Kişi sıklıkla travmaya neden olan durumlarla ilgili düşüncelerden, duygulardan yada konuşmalardan kaçınmak için özel bir çaba harcar. Kişide duygusal küntlük oluşmuştur. Sevme, sevilme, dostluk, cinsellik gibi duygularda azalma vardır.
Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur. Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir.
Duygusal küntlük, bireylerin duygusal uyaranlara verdiği yanıtın yetersizliğini tarif etmek için kullanılan tıp terimi. Bu başka bir terim olan anhedoni ile karıştırılmamalıdır. Anhedonide hayattan zevk alamama söz konusudur. Hem duygusal küntlük hem de anhedoni şizofreninin negatif belirtilerinden sayılır.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Manik depresif bozukluk adıyla da bilinen bipolar bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği takdirde intihar yoluyla ölüme yol açabilen ciddi bir psikiyatrik hastalık.
Şizofreni zihinsel ve sosyal işlevlerde daha belirgin bir yıkımla gider ve psikotik belirtiler azalsa bile devam eder. Bipolar bozuklukta ise hastalık dönemleri arasında psikotik belirti görülmez, sosyal ve zihinsel işlevlerde yıkım çok daha az olup normale yakın bir işlevsellik vardır.
C9: Bipolar hastalar mevzuat gereği polis, subay, pilot, kaptan vs. mesleklerini yapamazlar. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değildir, çalışacağı işe bağlıdır.
Ataklarda kişinin kendine veya çevresine zarar vermesi söz konusu olabilir. Ancak öfke ve yıkıma yönelik davranışlar çoğunlukla bireyin kendisine yöneliktir. Fark edilmediğinde veya tedavi edilmediğinde bipolar bozukluk intihar veya riskli eylemler yoluyla ölüme yol açabilecek bir rahatsızlıktır.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve duygusal açıdan mutsuzdur. Sürekli olarak kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresine karşı ilgisi azalan kişi de huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular çok fazla ön plana çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri