Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinin ana prensibi, normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınarak ortadan kaldırılmasıdır. Tıpta buna drenaj tedavileri de denir. Ameliyatsız tedavilerde pilonidal sinüs kesesi, lokal anestezi ile uyuşturulur ve ilgili bölge, kıl kesesinden temizlenir.
İyi geldiği problemlerden bir tanesi de, kıl dönmesidir. Bunun için; kıl dönmesi olan alana pamuk yardımı ile elma sirkesi uygulayın. Ardından da üzerini sıcak havlu ile kapatıp bir süre bekletin. Ilık su ile duruladıktan sonra dezenfekte edilmiş bir cımbız ile kıl kökünü ciltten çıkarabilirsiniz.
Kıl dönmesi insanlara ciddi rahatsızlık verdiği gibi aynı zamanda günlük yaşamı da direk olarak etkiler. Bu konuda ameliyat çözüm yöntemlerindendir. Ancak lokal anestezi ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi uygulanabilir.
Kıl Dönmesi Apse Boşaltma Nasıl Yapılır? Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir. Antibiyotik tedavisi başlanır.
Hastalıklı bölge çevre dokulara doğru yayılarak ameliyatta daha geniş bir alanın çıkartılmasını gerektirir hale gelebilir. Uzun süreli akıntı tipinde devam eden kronik hastalığın seyrinde hastalık, apse gelişirse hasta bir yerine iki ameliyat olmak zorunda kalabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Kıl dönmesi ne kadar zamanda iyileşir? Kıl dönmesinin tedavisi cerrahi ve lazer yöntemi ile sağlanmaktadır. Lazer yöntemi cerrahi tedaviye nazaran hastalara avantaj olmakta ve iyileşme süreçlerini de en aza indirmektedir. Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Eğer bir hastada kıl dönmesi, ağrı-şişlik-kızarıklık şeklinde apseli başlangıçla ortaya çıkmışsa acil ameliyat gerekir. İltihaplı alanın üzerinden yapılan kesiyle apse boşaltılır. Bu genellikle bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) altında yapılır. Yara açık bırakılır, dikilmez.
Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir.
Kıl dönmesi tedavisinde özellikle lazer tedavisini önerilir. Tedavide lazer cihazı ile beraber özellikle kuyruk sokumundaki oluşan tünellerin içerisine müdahale edilerek tüneller lazer ışınının enerjisi ile kapatılır ve iyileşme sağlanır.
İyileşme süresi 4-7 haftadır. Nüks oranı % 20-25 arasında değişir. Yüksek nüks oranı olmasının nedeni kıl dönmesine neden olan etkenler ortadan kalkmamıştır.
Öncelikle kıl dönmesinin olduğu bölgenin yumuşatılması ve kılın kendiliğinde çıkması beklenir. Bazı durumlarda kıl çok içeri girmemiş olur ve keseyle, ılık banyoyla kendi kendine geçer. Ancak bu şekilde geçmeyen kıl dönmesi için cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Buna karar vermesi gereken uzman doktordur.
Kıl dönmesi, daha çok erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Vücutta sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların gözenek ya da boşluklardan derinin içine gömülmesi ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturması sonucu oluşur.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir.
Kıl dönmesi hastaları kuyruk sokumundaki keseyi bazen sivilce zannedilerek yanlış bölüm ve doktorlara gidebilmektedir. Kıl dönmesi hastalığı için genel cerrahi doktoruna gidilmelidir.
Belinizden yapılan bir iğne ile ortalama olarak 2-3 dakika sonrasında uyuşma belirtisini gösterecektir ve ameliyat sırasında yüz üstü olarak yatacaksınız. Kıl dönmesi ameliyatı 4-5 gün içinde iyileşme göstermektedir. Kıl dönmesi ameliyatı rapor süresi ne kadar diye merak edenler için ise 10+10 olarak verilmektedir.
KIL DÖNMESİ (PİLONİDAL SİNÜS ) AMELİYATI SONRASI KAÇ GÜN HASTANEDE KALINIR ? Lazer ile yapılan işlemden sonra hastanede kalınmasına genellikle gerek yoktur. Cerrahi işlem sonrasında ise ortalama 7 ila 12 gün arasındadır.
Kıl dönmesi operasyonundan sonra iyileşme süreci operasyonun seyrine göre değişiklik göstermektedir. Eğer yapılan işlem kristalize fenol ise iyileşme süreci en az 6 veya 8 hafta arayı bulmaktadır. Bu süreç açık cerrahide 8 ila 10 hafta, yarı kapalı yöntemler ise 3 ila 4 haftayı bulabilmektedir.
Kıl dönmesi özellikle genç yetişkin bireylerde (erkelerde daha fazla olmak üzere görülen), sıklıkla kuyruk sokumu bölgesinde yerleşim gösteren, kronik-ağrılı-akıntılı bir hastalıktır. Kıl dönmesi tedavisi de bu hastalığın iyileştirilmesi için kullanılan cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlere verilen isimdir.
Hastalıklı bölgenin çıkartılıp yara dudaklarının karşılıklı dikildiği yöntem (eksizyon + primer onarım) az tercih edilen bir ameliyat türüdür. Nadiren, sadece küçük iltihaplarda uygundur. Ameliyat süresi 20 dk. yara iyileşme süresi 10-15 gün, ancak hastalığın tekrarlama oranı %20-30'dur.
1 kase şekeri yarım kase zeytin yağı ile karıştırın.10 damla çay ağacı yağı ve lavanta yağı ekleyin. Kıl dönmesi veya batık oluşan bölgeye sürün.Yuvarlak hareketlerle masaj yapın. Ilık suyla temizleyin.Haftada 2 kez tekrarlayın.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Erkeklerde ve kadınlarda bacaklarda sıklıkla kıl dönmesi görülür. Kadınların bacaklarına ağda yapması bu durumu tetikler. Erkeklerde ise yoğun kıl, giyilen kıyafetlerden dolayı geri dönüp vücudun içine doğru uzayabilir. Yine genital bölgede de tıraşlamalardan dolayı kıl dönmesi riski yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri