1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil. Kazaların çoğu bu yüzden olur. Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar.
Misal vites 2 de hız 20-30 arası ise hafif frenle basarak, debriyaja basmadan kontörlü bir şekilde dönülebilir. Eğer vites 3 de hız 30 -50 ise frene basılıp uygun hıza getirip ve debriyaja basarak vitesi 2 ye yani küçülterek o şekilde de dönülebilir. Bu biraz da virajın açısına bağlı olarak değişebilir.
Viraj dönüşlerinde aracınızın dönüş hızına uygun viteste olduğundan ve ayağınızın debriyaj pedalından çekildiğinden emin olun. Debriyaj pedalını sadece aracı çalıştırmak, bir vitesten diğerine geçmek ve durmadan önce aracın stop etmesini önlemek için kullanın.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Debriyaj, sürüş sırasında vites değiştirmek için kullanılır. Motor vitesi bir üst seviyeye alınarak araç hızı artar. Debriyaja basılmazsa debriyaj diskleri devreye girmez ve vites değişmez. Ayrıca fren yaparken debriyaj ve debriyaj balatasını kullanmazsanız motor duracaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
yokuş aşağı frene basarken,duracağın vakit debriyaja bas.başka hiçbir suretle debriyaja basmana gerek yok...
Yarım debriyaj, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret eden bir tabir. Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
3. U dönüşü yapılarak (yolun en sağına yanaşılır, araç bulunduğu yerde direksiyon tam sağa çevrilir, sola dönüş işareti verilir, yarım debriyaj dönüşe geçilir,en az manevra ile dönülür.)
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz.
Bir viraja yaklaşıldığında,yapılması gereken ilk hareket yavaşlamaktır. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaması gerekir. Viraja döneceğiniz sürate düşmek için öncesinde fren yapmak ve duruma göre vites düşürmek gerekir. Viraj hazırlık bölümünün yüzde yetmişi uygulama gerektirir.
Ani fren ne demek? Dibine kadar frene basacaksaniz tabiki debriyaja basarsiniz. Tekerlekler kilitleniyor, haliyle motorda durup stop ediyor. Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Yani evet, düz yolda hiç gaza basmadan sadece debriyajdan ayağı çekerek yavaşça ilerlemek mümkün.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır.
Viraja girerken viraja göre öncesinde hız kesiyorum duruma göre işte. U dönüşünde ise, durduktan sonra kalkıyorsam bir ile, devam ederkense ikinci viteste. Viraja ve aracın direksiyon turunun bitip bitmemesine göre degisir U dönüste mutlaka 1. Vitese almak zorundasın zaten.
Eğer vites boşta iken dönerseniz araç savrulma yapar. Ama dönmeye yakın vites küçültmek için boşa alınmalı ve kesinlikle ama kesinlikle virajı küçük vitesle dönülmelidir.
Virajlara Hangi Vitesle Girilir? Virajlara girerken arabanın kaçıncı viteste olmasına dair kesin ve gerekli bir bilgi yoktur. Viraja girmeden önce hızınızı yeteri kadar düşürmeniz durumunda mevcut vitesle rahat bir şekilde virajı alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri